Linköpings kommun

Tätare samarbete mot välfärdsbrott

Dela

Samarbetet mellan skola och kommunens utbetalning av försörjningsstöd ska fördjupas i syfte att motverka välfärdsbrottslighet. Nu tar barn- och ungdomsnämnden och arbetsmarknadsnämnden gemensamma tag för att stärka arbetet.

I sitt politiska program skriver Socialdemokraterna och Moderaterna att en av prioriteringarna under mandatperioden är ökad trygghet och minskad kriminalitet. Det innefattar bland annat välfärdsbrott. Välfärdsbrott innebär att offentliga resurser utnyttjas av personer och verksamheter som inte har rätt till det. Arbetet mot felaktiga utbetalningar inom försörjningsstöd ska därför växlas upp, bland annat genom att införa tätare samarbeten mellan olika förvaltningar och myndigheter.

Ett exempel kan vara att man i skolan ser tecken på att familjer sätter i system att plocka ut bidrag. Det kan handla om elever som inte dyker upp vid terminsstart samtidigt som familjen fortsätter att erhålla ekonomiskt bistånd från kommunen. Informationen behöver i dessa fall nå rätt instans.

– Jag vill se att våra resurser går till personal, och inte utnyttjas av personer som till exempel inte längre befinner sig i landet, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden. 

Utbildningsdirektören ges därför i uppdrag att utreda hur samarbetet mellan barn- och ungdomsnämnden och arbetsmarknadsnämnden kan fördjupas. Uppdraget ska återrapporteras i september 2024.

– Ska vi upprätthålla legitimiteten för vårt välfärdssystem måste vi se till att bidrag går till människor som har rätt till det, och ingen annan. Linköpings kommun arbetar aktivt mot välfärdsbrott, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.  

Beslutet tas på barn- och ungdomsnämndens sammanträde 23 maj samt arbetsmarknadsnämndens sammanträde 22 maj.

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Åkermark vid Lambohov bevaras9.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

2015 köpte Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, då kallat Bryggaregården AB, Lambohovs säteri med tillhörande park och omkringliggande åkermark. Planen var att delar av åkermarken skulle bebyggas med bostäder. Intäkter från de nya bostäderna skulle möjliggöra Stångåstadens nya uppdrag att rusta upp Lambohovs säteri. Sedan dess har Linköpings kommun ändrat inriktning till en mer restriktiv hållning avseende exploatering på värdefull åkermark. Därför föreslås nu att överenskommelsen mellan kommunen och Stångåstaden förändras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye