Statens veterinärmedicinska anstalt

Forskare behöver allmänhetens hjälp för att undersöka hälsa och dödsorsaker hos tumlare

Dela

Inför tumlarens dag söndag 22 maj lyfter SVA och Naturhistoriska riksmuseet behovet av allmänhetens hjälp för att undersöka hälsa och dödsorsaker hos marina däggdjur. Tumlarna är hotade och varje fynd som rapporteras behövs.

Fyra kvinnor i skyddskläder står i obduktionssal runt en tumlare som ska undersökas.
Forskare från SVA och Naturhistoriska riksmuseet samlade runt en tumlare som ska undersökas. Fler tumlare behövs. Bild: Joakim Nordblom/SVA.

Tumlaren är den enda bofasta valen i svenska vatten som förökar sig och förekommer här året runt. Det finns tre populationer av tumlare: Skagerrakpopulationen, Bälthavspopulationen och Östersjöpopulationen. Östersjöpopulationen är idag klassad som akut hotad med cirka 500 djur kvar. Senaste undersökningen av tillståndet hos Bälthavspopulationen visade att antalet djur minskat rejält de senaste åren.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) driver, gemensamt med Naturhistoriska riksmuseet (NRM), på uppdrag av Havs-och vattenmyndigheten (HaV) ett hälso-och sjukdomsövervakningsprogram för marina däggdjur.

Forskarna är beroende av allmänhetens ögon och händer

Övervakningen bidrar till kunskap om individernas och populationernas hälsa men även den marina miljöns hälsa. Årligen undersöks flera tumlare och sälar, både bifångade och strandade utan känd dödsorsak. Veterinärer och biologer arbetar tillsammans med att ställa diagnoser och ta flertalet prover på dessa djur till forskningssamarbeten och framtida undersökningar.

– Vår forskning och övervakning på tumlare är beroende av personer som er, ni som är ute på kusterna och rapporterar in till oss. På så sätt får vi en bra bild över tumlare i Sverige och kan även rapportera data internationellt, säger Linnea Cervin, marinbiolog på Naturhistoriska riksmuseet.

För att få en bra bild över tumlare i Sverige och även kunna rapportera data internationellt behövs även allmänhetens hjälp. Det handlar om både om att hitta döda tumlare och att ta hand om dem fram till att de kan hämtas till SVA.

– Hälsoövervakningen av marina däggdjur är ett stort maskineri där vi behöver folk som hjälper oss med att bärga, paketera, frysförvara och transportera djuren till oss från hela Sverige. Har du möjlighet att hjälpa till med det hoppas jag att du anmäler dig till vårt nätverk för kustkontakter, säger Moa Naalisvaara Engman, marinbiolog på SVA.

Kontakta SVA om du vill hjälpa till

Du som vill bli en del av kustkontaktnätverket och hjälpa till ute i fält med att bärga, paketera och/eller frysförvara djur i väntan på transport till SVA kontakta vilt@sva.se.

Fynd av döda marina däggdjur rapporteras via webbsidan marinadaggdjur.nrm.se Alla fyndrapporter sparas för statistik över vart och när djur dör.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fyra kvinnor i skyddskläder står i obduktionssal runt en tumlare som ska undersökas.
Forskare från SVA och Naturhistoriska riksmuseet samlade runt en tumlare som ska undersökas. Fler tumlare behövs. Bild: Joakim Nordblom/SVA.
Ladda ned bild
I förgrunden ligger en tumlare på ett obduktionsbord. En kvinna mäter i tumlarens mun medan en annan antecknar. De har lila kläder och ett stort blått förkläde av plast.
Forskarna Moa Naalisvaara Engman och Elina Thorsson från SVA mäter en tumlare. Bild: Joakim Nordblom/SVA.
Ladda ned bild
En tumlare i vattenytan är på väg mot dig. Andningshålet syns tydligt.
Tumlarna är små valar. Bild: Anna Roos/NRM.
Ladda ned bild
Porträtt Moa Naalisvaara Engman, marinbiolog på SVA.
Moa Naalisvaara Engman, marinbiolog på SVA.
Ladda ned bild
Porträtt Linnea Cervin, marinbiolog på Naturhistoriska riksmuseet.
Linnea Cervin, marinbiolog på Naturhistoriska riksmuseet.
Ladda ned bild

Länkar

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye