Forskare behöver allmänhetens hjälp för att undersöka hälsa och dödsorsaker hos tumlare
Inför tumlarens dag söndag 22 maj lyfter SVA och Naturhistoriska riksmuseet behovet av allmänhetens hjälp för att undersöka hälsa och dödsorsaker hos marina däggdjur. Tumlarna är hotade och varje fynd som rapporteras behövs.
Tumlaren är den enda bofasta valen i svenska vatten som förökar sig och förekommer här året runt. Det finns tre populationer av tumlare: Skagerrakpopulationen, Bälthavspopulationen och Östersjöpopulationen. Östersjöpopulationen är idag klassad som akut hotad med cirka 500 djur kvar. Senaste undersökningen av tillståndet hos Bälthavspopulationen visade att antalet djur minskat rejält de senaste åren.
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) driver, gemensamt med Naturhistoriska riksmuseet (NRM), på uppdrag av Havs-och vattenmyndigheten (HaV) ett hälso-och sjukdomsövervakningsprogram för marina däggdjur.
Forskarna är beroende av allmänhetens ögon och händer
Övervakningen bidrar till kunskap om individernas och populationernas hälsa men även den marina miljöns hälsa. Årligen undersöks flera tumlare och sälar, både bifångade och strandade utan känd dödsorsak. Veterinärer och biologer arbetar tillsammans med att ställa diagnoser och ta flertalet prover på dessa djur till forskningssamarbeten och framtida undersökningar.
– Vår forskning och övervakning på tumlare är beroende av personer som er, ni som är ute på kusterna och rapporterar in till oss. På så sätt får vi en bra bild över tumlare i Sverige och kan även rapportera data internationellt, säger Linnea Cervin, marinbiolog på Naturhistoriska riksmuseet.
För att få en bra bild över tumlare i Sverige och även kunna rapportera data internationellt behövs även allmänhetens hjälp. Det handlar om både om att hitta döda tumlare och att ta hand om dem fram till att de kan hämtas till SVA.
– Hälsoövervakningen av marina däggdjur är ett stort maskineri där vi behöver folk som hjälper oss med att bärga, paketera, frysförvara och transportera djuren till oss från hela Sverige. Har du möjlighet att hjälpa till med det hoppas jag att du anmäler dig till vårt nätverk för kustkontakter, säger Moa Naalisvaara Engman, marinbiolog på SVA.
Kontakta SVA om du vill hjälpa till
Du som vill bli en del av kustkontaktnätverket och hjälpa till ute i fält med att bärga, paketera och/eller frysförvara djur i väntan på transport till SVA kontakta vilt@sva.se.
Fynd av döda marina däggdjur rapporteras via webbsidan marinadaggdjur.nrm.se Alla fyndrapporter sparas för statistik över vart och när djur dör.
Nyckelord
Kontakter
Moa Naalisvaara EngmanMarinbiolog
Tel:018-67 40 08moa.engman@sva.seLinnea CervinMarinbiologNaturhistoriska riksmuseet
Tel:08-519 540 13linnea.cervin@nrm.seBilder
Länkar
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Lammen ska inte tystna – forskningsprojekt om anaplasmabakterier startar19.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Anaplasmos är en sjukdom som orsakar stort lidande hos framförallt lamm. Fårägare drabbas även ekonomiskt; om lammen dör uppstår avsevärda produktionsförluster. Projektet När lammen tystnar tilldelas 3 miljoner kronor för forskning om sjukdomen.
Vinter – men fortsätt rapportera fästingar17.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Fästingfynd görs numera över hela året och vintersäsongen är extra intressant för forskningen. I södra och mellersta Sverige kan det lilla spindeldjuret fortfarande hittas, oftast på din hund eller katt.
Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap – djuren som ger oss mjölk, ägg och kött ska skyddas6.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
60 miljoner kronor i forskningsmedel har tilldelats FOI för att skapa Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap tillsammans med bland annat SVA, SLU, Livsmedelsverket och Jordbruksverket. SVA:s experter ska bidra till Sveriges förmåga att hantera störningar i livsmedelsförsörjningen.
Nytt beredskapsstöd för Sveriges lantbrukare21.11.2024 06:56:00 CET | Pressmeddelande
Ett motståndskraftigt lantbruk är avgörande för Sveriges livsmedelsberedskap. Nu lanseras ett beredskapsstöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka sin förmåga att stå emot kriser och samhällsstörningar.
Avhandling: hur påverkas det immunologiska minnet av immunterapi eller av maskinfektion?11.11.2024 09:28:00 CET | Pressmeddelande
I sitt doktorandprojekt har Malin Eriksson undersökt hur det immunologiska minnet mot influensavirus påverkas av immunterapi eller av efterföljande maskinfektion i tarmen. Immunterapi skyddar en individ som saknar immunologiskt minne mot sjukdom, samtidigt som individen bildar ett skydd mot framtida sjukdom. Parasitinfektion kan minska effektiviteten hos det immunologiska minnet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum