Hyresgästföreningen  Region Norra Skåne

Hyresgästföreningen stämmer fastighetsägare i Hässleholm

Dela

Hyresgästföreningen lämnade i mars in stämningsansökningar mot Svenska Hus på totalt 1,4 miljoner kronor för brott mot förhandlingsordningen. Svenska Hus har brutit mot de avtal som tecknats med Hyresgästföreningen och har visat en tydlig ignorans mot gällande lagstiftning, vilket har skadat Hyresgästföreningens förtroende för Svenska Hus.

Svenska Hus införde ett inpasseringssystem för sex fastigheter med sammanlagt 291 lägenheter i Hässleholm. Därefter höjde de hyrorna utan att först ha förhandlat med Hyresgästföreningen. Trots påtryckningar under flera månader från Hyresgästföreningen korrigerade inte Svenska Hus de felaktiga hyresavierna. Under perioden januari till april skickades inga nya fakturor ut och ingen återbetalning skedde. I stället fortsatte Svenska Hus att debitera hyresgäster för ett tillval som ännu inte var införhandlat.

­ – Vi har i många fall överseende med att misstag och fel kan uppstå, men när det rör sig om upprepade fel som drabbar hyresgästerna måste vi agera. Dessutom har vårt förtroende hos hyresgästerna påverkats. Vi har fått information från Svenska Hus som vi sedan förmedlat till hyresgästerna, information som senare visat sig vara felaktig. Detta har skapat förvirring och frustration hos hyresgästerna som har fått höra att situationen ska åtgärdas, men där ingenting sedan händer. Så får det inte gå till. Vi måste markera att ett sådant förfarande inte får upprepas, säger Michelle Komulainen, förhandlare och jurist på Hyresgästföreningen norra Skåne.

I april lyckades Hyresgästföreningen avsluta förhandlingen och förhandla in ett hyrestillägg för inpasseringssystemet från 1 maj 2024. Svenska Hus ska nu ha korrigerat alla feldebiteringar sedan januari 2024 och återbetalat hyresgästerna. Dock ser Hyresgästföreningen allvarligt på det som har hänt och behöver säkerställa att fastighetsägare följer lagstiftning och gemensamma avtal. Därför har en stämningsansökan mot Svenska Hus skickats in.

­­ ­– Svenska Hus har försökt undvika en rättslig process genom att föreslå en uppgörelse om att ge hyresgästerna två månaders hyresrabatt motsvarande kostnaden för det införhandlade tillägget med villkoret att vi drar tillbaka stämningsansökan. Totalt handlar det om 50-130 kronor per lägenhet och månad. Vi är självfallet positiva till att Svenska Hus erbjudit att kompensera hyresgästerna för situationen. Ärendet i hyresnämnden handlar dock om det skadade förtroendet mellan oss och Svenska Hus där de visat en tydlig ignorans mot lagstiftningen och gällande förhandlingsordningar. Vi kommer därför att fortsätta processen med skadestånd, säger Michelle Komulainen, förhandlare och jurist på Hyresgästföreningen norra Skåne.

Nyckelord

Kontakter

Pressjour Norra SkåneHyresgästföreningen Norra Skåne

Norra Skåne omfattar kommunerna Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Kävlinge, Svalöv, Eslöv, Hörby, Höör, Hässleholm, Kristianstad, Bromölla, Östra Göinge, Osby, Halmstad, Laholm, Falkenberg, Hylte och Nordvästskåne.

Tel:010- 45 91700press.norraskane@hyresgastforeningen.se

Bilder

Michelle Komulainen, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Michelle Komulainen, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Ladda ned bild

Om Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Norra Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Norra Skåne

Detta är hyresvärdarna i Hylte som yrkar på 15,2 procent i hyreshöjning5.6.2024 14:49:52 CEST | Pressmeddelande

I Hylte meddelade bland annat Bra Bostad i Hylte AB, Hyltebruks Fastighets AB och Stadshuset i Hylte AB att de yrkar på en hyreshöjning på 15,2 procent för 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

Detta är hyresvärdarna i Laholm som yrkar på 15,1 procent i hyreshöjning5.6.2024 14:30:35 CEST | Pressmeddelande

I Laholm meddelade bland annat SBF, Påhlsson Fastigheter AB, Bo-Bra Fastighets AB och AB Gunnohus att de yrkar på en hyreshöjning på 15,1 procent för 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

Detta är hyresvärdarna i Falkenberg som yrkar på 16,4 procent i hyreshöjning5.6.2024 14:21:35 CEST | Pressmeddelande

I Falkenberg meddelade bland annat Derome Fastighets AB, Stenhörnet AB, Holgerfastigheter i Fbg AB och Monarkivägen Fastighets AB att de yrkar på en hyreshöjning på 16,4 procent för 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

Detta är hyresvärdarna i Halmstad som yrkar på 15,2 procent i hyreshöjning5.6.2024 14:09:02 CEST | Pressmeddelande

I Halmstad meddelade bland annat Jana Fastigheter AB, HSB Gambrinus, Anaheim AB och Cityfastigheter i Halmstad AB att de yrkar på en hyreshöjning på 15,2 procent för 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

Detta är hyresvärdarna i Landskrona som vill kalla till nya hyresförhandlingar redan nu4.6.2024 09:54:21 CEST | Pressmeddelande

I Landskrona meddelade Lindströms fastigheter, Stena, HSB, Brinova och Sjödin att de redan nu kommer kalla till nya årliga hyresförhandlingar. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye