Sveriges Kvinnoorganisationer

Sex av åtta partier vill ha en europeisk sexköpslag

Dela

Nu släpps kvinnorörelsens jämställdhetsbarometer inför EU-valet 2024. Undersökningen visar bland annat att sex av åtta partier vill kriminalisera sexköp i hela EU och att det finns en bred samsyn om skärpta sanktioner mot kvinnoförtryckande regimer som Iran och Afghanistan, men att partierna är splittrade när det gäller surrogatmödraskap. 

Inför EU-valet har Sveriges Kvinnoorganisationer granskat partiernas valmanifest utifrån ett kvinnorätts- och jämställdhetsperspektiv samt skickat ut en valenkät som partierna har svarat på. 

– Vår  granskning visar att jämställdhet har fallit bort från den politiska agendan. Trots en pågående backlash mot kvinnors rättigheter saknas de stora ambitionerna hur europeiska kvinnors liv ska förbättras, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer. 

Jämställdhetsfrågor som får stort stöd

  • Sex av åtta partier vill se att sexköp kriminaliseras i EU.

  • En majoritet vill se att EU ska ratificera FN:s kvinnokonvention.

  • Samtliga partier vill se skärpta sanktioner mot kvinnoförtryckande regimer som Iran och Afghanistan.

Surrogatmödraskap och välfärden splittrar

  • Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill se undantag i föräldraskapsförordningen när det kommer till surrogatmoderskap.

  • Hälften av partierna vill att bestämmelser om EU:s försvar och säkerhet ska innehålla åtaganden om investeringar i vård och omsorg. 

  • Bara Vänsterpartiet vill se en EU-strategi om jämställda pensioner. 

Liberalerna i toppen – Sverigedemokraterna i botten
Liberalerna nämner jämställdhet flest gånger i sitt valmanifest, medan Sverigedemokraterna endast nämner jämställdhet vid ett tillfälle och då enbart för att säga att frågan hanteras bäst nationellt.

Aborträtten viktig fråga inför valet – men väcker frågetecken
Alla partier förutom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill stärka aborträtten på EU-nivå, samtidigt ställer sig flera partier positiva till surrogatmödraskap som i praktiken gör att fattiga och utsatta kvinnors rätt till abort kan avtalas bort. En fråga som måste ställas till Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet är varför de inte vill att aborträtten ska gälla alla kvinnor i Europa.

Ta del av kvinnorörelsens jämställdhetsbarometer här. 

Kontakter

Bilder

Clara Berglund
Clara Berglund
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Sveriges Kvinnoorganisationer är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för den svenska kvinnorörelsen. Vi samlar 50 medlemsorganisationer som tillsammans representerar över 130 000 kvinnor och flickor. Vi verkar för kvinnors och flickors frigörelse, fulla mänskliga rättigheter och ett jämställt samhälle. Vi arrangerar årligen Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet genom vårt helägda bolag med samma namn. Vi hette tidigare Sveriges Kvinnolobby.

Följ Sveriges Kvinnoorganisationer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Kvinnoorganisationer

Skydda kvinnor och barn från surrogathandeln13.6.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

En man som skulle hämta barn som fötts av ukrainsk surrogatmamma togs av polis och dömdes för 45 fall av sexbrott mot barn. Bebistvillingar omhändertas av socialtjänsten när de 70-år gamla beställarna inte kunde ta hand om dem. Två andra svårt sjuka spädbarn var fast i Bogotá utan tillgång till sjukvård. SVT-dokumentären ”Vi ska ha barn” visar hur barn på olika sätt kan fara illa i surrogatindustrin. Sveriges Kvinnoorganisationer kräver att handeln med kvinnor och barn ska stoppas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye