Svagt stöd för artskydd hos svenska politiker
Enbart tre av åtta svenska partier vill bevara dagens skydd av arter i EU. Det framgår av en enkät som Naturskyddsföreningen genomfört inför det stundande EU-valet. Även frågan om att skydda kvarvarande ur- och naturskogar fick samma låga uppslutning bland partierna. Dock är en majoritet av partierna för en gemensam skogsövervakning i EU.
– Det är förvånande att så många av de svenska partierna vill montera ned det artskydd som finns i dag i EU. Det är ett faktum att vi befinner oss i en naturkris, och en av grundbultarna för att rädda naturvärdena och bevara friska ekosystem är att skydda dem genom lagstiftning, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Det är bara Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som ställer sig bakom ett förslag om att bibehålla EU:s naturvårdsdirektiv i sin nuvarande form och att inte tillåta undantag som försvagar artskyddet. De resterande fem partierna Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna svarar alla nej. Det framgår av en enkät som Naturskyddsföreningen genomfört.
Det finns idag ett starkt skydd för hotade arter och värdefulla naturtyper i EU genom två direktiv – fågeldirektivet och art- och habitatdirektivet. Genom lagstiftningen har ett starkt nätverk av naturreservat i EU skapats, och lagstiftningen har även bidragit till att skydda en lång rad hänsynskrävande arter samt till att rädda stora naturvärden i hela unionen. Nu vill alltså en majoritet av svenska partier att lagstiftningen inte bevaras i sin nuvarande form.
Inte heller förslaget om att införa bindande krav på kartläggning och skydd av de sista ur- och naturskogarna får någon stark uppslutning av de svenska partierna. Tre av åtta partier, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, säger ja till förslaget.
– Vi har sett att flera grupper i EU-parlamentet vill försämra skyddet för arter. Men att skydda arter handlar om att skydda oss alla. En stark lagstiftning för att skydda naturen är en viktig försäkring för exempelvis motståndskraft mot klimatkatastrofer, framtida matproduktion och fortsatt möjlighet till hälsosamt friluftsliv Det är mycket sorgligt att det saknas vilja att skydda våra sista urskogar, Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Det förslag till övervakning av skogen för att lättare kunna jämföra tillståndet EU:s skogar får lite större uppbackning av de svenska partierna. Här ställer sig en majoritet bakom förslaget och tre partier säger nej. De som säger ja är Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet svarar alla ja. Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna svarar nej.
Här hittar du rapporten Ojämnt startfält.
Idag den 22 maj infaller Biologiska mångfaldens dag.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum