Unionen

Unionens konjunkturprognos: en vändning i svensk ekonomi är i sikte

Dela

En vändning i ekonomin är i sikte. Reallönerna ökar och den pressade situation som hushållens ekonomi befunnit sig i de senaste två åren kommer att ljusna betydligt under de kommande två åren, det visar Unionens konjunkturprognos som släpps idag.  

Tobias Brännemo, chefsekonom, Unionen
Tobias Brännemo, chefsekonom, Unionen Fotograf: Peter Knutson Inga restriktioner

–  Den viktigaste nyckeln till återhämtningen är att hushållen börjar få tillbaka den köpkraft som har fått sig en rejäl törn under den här inflationsperioden, fortsatta räntesänkningar kommer bidra till det men än viktigare är att reallönerna ökar både i år och nästa år, säger Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen.

– Hur snabb och stark vändningen i svensk ekonomi blir beror på hur Riksbanken väljer att genomföra ytterligare räntesänkningar, säger Tobias Brännemo.

Unionens konjunkturprognos spår att BNP växer med 0,8 procent i år och med 2,6 procent nästa år och att inflationen kommer röra sig en bra bit under två procent.

–  Det kommer då bli betydligt svårare för Riksbanken att gå långsamt fram med räntesänkningar. Vår bedömning är därför att styrräntan kommer att sänkas fyra gånger till i år och stimulansen i ekonomin blir därmed också större, säger Tobias Brännemo.

Företagens förväntningar på försäljning och orderingång har vänt uppåt

När Unionens klubbar bedömer utvecklingen på sina företag har förväntningarna vänt från att för ett halvår sedan spå en nedgång till att nu vänta sig tillväxt under det kommande halvåret. Särskilt har läget svängt om i den hårt pressade byggbranschen. Även i övriga näringslivet är förväntningarna nu högre ställda än för ett halvår sedan.

Arbetsmarknaden vänder uppåt – men senare än konjunkturen i stort

Arbetsmarknaden har försvagats sedan förra sommaren och kommer fortsätta att göra det en tid till. Unionens medlemmar indikerar att en ljusning är på gång och Unionen bedömer att även arbetsmarknaden vänder uppåt under prognosperioden, även om det kommer att ske senare än för konjunkturen i stort.

– Jämfört med tidigare lågkonjunkturer har de negativa effekterna på arbetsmarknaden varit relativt milda den här gången. När konjunkturen mer tydligt vänder uppåt senare i år kommer också behovet av att anställa öka, säger Tobias Brännemo.

Unionens konjunkturprognos i siffror

Tabell 1 Unionens prognos – försörjningsbalansen, jämförelser föregående år, procent

 

2023

2024

2025

BNP

-0,2

0,8

2,6

BNP, kalenderkorrigerat

0,0

0,8

2,8

Hushållens konsumtion

-2,5

1,5

2,8

Offentlig konsumtion

1,5

1,3

1,4

Fasta bruttoinvesteringar

-1,5

-2,0

2,8

Lagerinvesteringar

-1,3

0,0

0,0

Export

3,3

2,0

4,0

Import

-0,9

1,5

3,7

KPI

8,6

2,9

0,5

KPIF

6,0

1,9

1,4

Styrränta vid årets slut

4,00

2,75

2,25

Sysselsättningstillväxt

1,4

-0,5

0,5

Arbetslöshet

7,7

8,5

8,1

Källa: SCB och egna bedömningar

Kontakter

Dokument

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye