Europaparlamentet

Debatt mellan toppkandidaterna till posten som EU-kommissionens ordförande

Dela

På torsdagen den 23 maj klockan 15.00-16.45 kommer debatten mellan toppkandidaterna till posten som EU-kommissionens ordförande att äga rum i Europarlamentets plenisal i Bryssel.

Europeiska radio- och TV-unionen (EBU), som anordnar debatten, har bekräftat att Walter Baier (Österrike, Europeiska vänstern), Sandro Gozi (Italien, Renew Europe), Ursula von der Leyen (Tyskland, Europeiska folkpartiet), Terry Reintke (Tyskland, Europeiska gröna partiet) och Nicolas Schmit (Luxemburg, Europeiska socialdemokratiska partiet) kommer att delta.

De fem kandidaterna kommer att debattera följande ämnen:

  • Ekonomi och sysselsättning
  • Försvar och säkerhet
  • Klimat och miljö
  • Demokrati och ledarskap
  • Migration och gränser
  • Innovation och teknik

Frågor kommer att ställas av publiken i plenisalen, av tittare som följer debatten från evenemang som organiseras av Europaparlamentets förbindelsekontor i EU:s medlemsländer, via sociala medier och av de två moderatorerna. Kandidaterna kommer också att svara på enskilda frågor från moderatorerna i så kallade ”spotlight-segment”, ett nytt inslag i debatten 2024.

Debatten modereras av Martin Řezníček (Česká Televize) och Annelies Beck (VRT, Belgien).

Kandidaterna kommer att tala engelska och tolkning kommer att tillhandahållas på 24 språk.

Den 16 maj anordnade EBU en lottning i Europaparlamentet som avgjorde kandidaternas placering på scenen under debatten, vem som ska tala först i varje ämne och i vilken ordning spotlight-intervjuerna kommer att äga rum.

Kandidaternas placering på scenen är följande (från vänster till höger): Ursula von der Leyen, Nicolas Schmit, Terry Reintke, Sandro Gozi och Walter Baier.

Den första talaren i varje ämne kommer att vara följande: Nicolas Schmit, Sandro Gozi, Ursula von der Leyen, Walter Baier och Terry Reintke.

Ordningen för spotlight-intervjuerna kommer att vara följande: Nicolas Schmit, Sandro Gozi, Terry Reintke, Ursula von der Leyen och Walter Baier.

Mer information om lottningen finns här. En inspelning finns här.

Så här följer du debatten

Debatten den 23 maj kommer att sändas på EbS och EBU med deltagarnas namnskyltar och andra viktiga grafiska element på skärmen. En ren version kommer att finnas tillgänglig på EbS+, men endast för nyhetsredigering, inte för direktsändning. Debatten kommer också att sändas på parlamentets webbplats (multimediecentrum) och finnas tillgänglig via EBU:s distributionsplattformar. Ingen oberoende inspelning av debatten från kammaren kommer att tillåtas.

Parlamentets multimediecentrum kommer också att tillhandahålla en sändning med internationellt teckenspråk och velotype (direktutskrift på engelska), samt versioner med undertexter på de officiella EU-språken (på begäran) när debatten är över. Dessa filer kommer att färdigställas före klockan 19.00. Om du är intresserad av detta format, vänligen skriv till AVNewsDesk@europarl.europa.eu

Kandidaterna kommer att anlända till Europaparlamentets protokollentré cirka klockan 12.45 för så kallade doorsteps. Pressträffar kommer att anordnas i närheten av plenisalen efter evenemanget. Både kandidaternas doorsteps och pressträffarna kommer att sändas live på EbS och Europaparlamentets multimediecentrum. Det kommer att finnas ett fototillfälle för foto- och bildjournalister i plenisalen cirka klockan 13.45.

Ackreditering och tillträde

Journalister kommer endast att beviljas tillträde till kammaren för att följa debatten om de har anmält sig i förväg. Sista dag för medierepresentanter att ansöka om tillträde var torsdagen den 16 maj.

Alla medier ackrediterade hos samtliga EU:s institutioner samt innehavare av parlamentets årliga medieackreditering kommer att ha tillträde till parlamentet mot uppvisande av sin bricka, och kommer inte att behöva ansöka om separat ackreditering.

Alla andra journalister som vill ha tillträde till parlamentet måste ansöka om kortvarig medieackreditering via det digitala ackrediteringssystemet (JOUREG). Om de redan har ett ackrediteringskort hos parlamentet kommer det att aktiveras på distans när ackrediteringen har godkänts i registreringsportalen. Om journalisterna inte har något ackrediteringskort från parlamentet kan de, när deras ansökan har godkänts i JOUREG, hämta ut det från ackrediteringscentret utanför Europaparlamentet (Esplanade Solidarność, kontor 01F035).

Tillgång till parkeringen på dagen för debatten

Medierepresentanter som behöver tillgång till Europaparlamentets parkering måste reservera sin parkeringsplats via appen IZIX några dagar före evenemanget. För de journalister som ännu inte har appen kan de beställa den från book.your.parking@europarl.europa.eu

Mer information

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye