Hyresgästföreningen Region Södra Skåne

Två år till valet – så här skulle skåningarna rösta

Dela

Hyresgästföreningen har gett Indikator Opinion i uppdrag att undersöka hur svenskar i Sveriges olika län skulle rösta, samt hur Sveriges hyresgäster skulle rösta om det vore val idag. Hyresgästernas partisympatier ligger i stort sett i linje med övrig väljaropinion, men två partier sticker ut: Vänsterpartiet och Moderaterna. I Skåne skulle Moderaterna och Sverigedemokraterna vinna om det vore val idag.

– Hyresgästernas röster skulle vara avgörande för många partier i Skåne. Det är viktigt att politikerna på kommunal och regional nivå driver frågor som är bra för hyresgäster om de ska få förtroende från hyresgästerna och i slutändan deras röster, säger Håkan Björkenklev, regionordförande, Hyresgästföreningen region södra Skåne.

Vartannat år genomför Hyresgästföreningen undersökningen Hyresgästerna. I år har Hyresgästföreningen gett Indikator Opinion i uppdrag att fråga 5 240 svenskar – varav cirka 27 procent är hyresgäster – hur de skulle rösta om det vore val idag. Undersökningen visar att hyresgäster över lag röstar i linje med de som bor i övriga boendeformer men att de i högre grad skulle rösta på oppositionen:

  • I Skåne skulle oppositionen få 43 procent av rösterna och sittande regering 57 procent av rösterna.
  • Skulle Sveriges hyreshushåll själva välja regering skulle oppositionen få 57 procent av rösterna. Motsvarande för hela befolkningen är 52 procent.
  • Sveriges hyresgäster röstar i högre grad på V och i lägre grad på M än befolkningen i stort. 14 procent av hyresgästerna skulle rösta på V om det vore val idag mot nio procent av befolkningen som helhet. Motsvarande för M är 14 procent och 19 procent för befolkningen som helhet.
  • Vi ser en utjämning i väljarstödet för Sverigedemokraterna. Partiet har ökat i opinionen sedan förra valet, men ökningen kommer från väljare som äger sitt boende. Tidigare var partiet något starkare bland hyresgäster, men så är det inte längre.
  • Miljöpartiet skulle falla ur riksdagen om det inte var för det något högre stödet bland landets hyresgäster, medan småhusägarna gör detsamma för Centerpartiet. Kristdemokraterna och Liberalerna är mycket svaga oavsett upplåtelseform.

– Skulle Skåne gå till valurnorna idag skulle Moderaterna och Sverigedemokraterna vinna valet. I Sverige som helhet ser vi att oppositionen har stärkts sedan förra valet och skulle vinna om det vore val idag. I Skåne ser vi att siffrorna skiljer sig, här är sittande regering starkare. På nationell nivå är Moderaterna extra svaga, medan Vänsterpartiet är extra starka bland hyresgäster, säger Liz Jönsson, regionordförande, Hyresgästföreningen region norra Skåne. 

Om undersökningen Hyresgästerna 2024:
Hyresgästföreningen har gett undersökningsföretaget Indikator Opinion i uppdrag att genomföra en omfattande enkät om politiska och ekonomiska frågor som berör hushållens boendesituation, ekonomiska villkor och åsikter om olika bostadspolitiska åtgärder. Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval av 14 867 personer bosatta i Sverige. Undersökningens fältperiod varade från vecka 10 till och med vecka 16 under våren 2024. Totalt samlades 5240 svar in. Resultaten av hela undersökningen presenteras i rapporten Hyresgästerna 2024.

Mer information
Här finns hela rapporten att ladda ner: https://www.hyresgastforeningen.se/bostadsfakta/rapporter/hyresgasterna/hyresgasterna-rostar/

Nyckelord

Kontakter

Pressjour södra SkåneHyresgästföreningen södra Skåne

Södra Skåne omfattar kommunerna Burlöv, Lomma, Staffanstorp, Lund, Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge, Skurup, Sjöbo, Tomelilla, Ystad och Simrishamn.

Tel:0104592300press.sodraskane@hyresgastforeningen.se

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Södra Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Södra Skåne

Detta är hyresvärdarna i Trelleborg som vill kalla till nya hyresförhandlingar redan nu4.6.2024 10:35:47 CEST | Pressmeddelande

I Trelleborg har privata hyresvärdar meddelat att de redan nu kommer kalla till nya årliga hyresförhandlingar. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar i landet ännu inte är helt klara, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

Detta är hyresvärdarna i Lund som vill kalla till nya hyresförhandlingar redan nu4.6.2024 10:20:47 CEST | Pressmeddelande

I Lund har privata hyresvärdar meddelat att de redan nu kommer kalla till nya årliga hyresförhandlingar. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar i landet ännu inte är helt klara, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

Detta är hyresvärdarna i Malmö som vill kalla till nya hyresförhandlingar redan nu4.6.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

I Malmö har privata hyresvärdar meddelat att de redan nu kommer kalla till nya årliga hyresförhandlingar. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar i landet ännu inte är helt klara, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye