Rödgröna styret i Stockholms stad

Det rödgröna styret sparkar nytt liv i planer för Hästa Gård

Dela

Stockholms stads rödgröna styre växlar upp arbetet med Hästa Gård, som återigen blir kommunens enda aktiva jordbruk. Flera byggnader ska renoveras och fyllas med liv i olika etapper och staden hoppas ha ett avtal på plats med en ny arrendator innan årsskiftet.

Igelbäckens kulturreservat utsikt från Granholmstoppen
Igelbäckens kulturreservat utsikt från Granholmstoppen Foto: Johan Pontén

Hästa Gård är en del av Igelbäckens Kulturreservat på Järvafältet och gården förfogar över cirka 260 hektar mark, varav cirka 150 hektar är brukbar odlings och betesmark. Dessutom finns här ett antal byggnader med högt kulturhistoriskt värde. Fram till 2018 var gården utarrenderad för att sedan återgå i stadens förvaltning. Stockholms stad har länge haft ambitionen att utveckla Hästa gård och hitta en ny arrendator.

– Att ha ett aktivt jordbruk med betande djur mitt i en huvudstad som Stockholm är unikt, det finns inte en enda sådan plats idag. I höst ska vi presentera ett avtal för en ny arrendator och göra Hästa Gård till en levande plats igen, inte bara för Järva utan för hela Stockholm, säger Clara Lindblom(V), bostads- och fastighetsborgarråd.

Fastighetskontoret ska nu utvärdera vilka upprustningar som behöver göras för att gården ska kunna fyllas med verksamhet. Det rödgröna styret har som målsättning att Hästa gård ska utvecklas till en levande öppen stadsbondgård med djur och café tillgänglig för besökare i alla åldrar. Särskild betoning ska ligga på hållbarhet och biologisk mångfald.

– Genom vår satsning Fokus Järva kraftsamlar vi för Järva och Järvaborna. Järva ska bli trevligare, tryggare och roligare. Min förhoppning är att Hästa gård, förutom att bidra med kulturhistoriska värden, genom upprustning och nya verksamheter som stadsodling och caféverksamhet ska locka till sig besökare i alla åldrar från hela staden, säger Anders Österberg (S), biträdande finansborgarråd.

Arbetet med Hästa Gård har redan pågått under flera år och Trafiknämnden i Stockholm har börjat åtgärda gårdens underhållsbehov bland annat genom målningsarbeten, nya tak på byggnader och förbättrad elförsörjning. Nu växlar staden upp arbetet för att kunna fylla gården med innehåll.

– Hästa gård är en värdefull oas i Igelbäckens kulturreservat. Gården är Stockholms enda kvarvarande jordbruk, med en trädgård som har anor från 1700-talet. Vi vill göra Hästa till en unik kunskapsgård med dagskollon och utbildningar om djur, natur och biologiskt mångfald, inte minst för stadens barn och unga, säger Martin Hansson (MP), gruppledare i fastighetsnämnden.

I dagsläget ägs gården med dess omkringliggande ytor av exploateringskontoret, som i sin tur har tecknat ett förvaltningsavtal med trafikkontoret. Ett utredningsbeslut om Hästa Gårds framtid väntas tas på fastighetsnämnden den 28 maj och då kommer gården värdeöverföras till fastighetskontoret som får ett helhetsansvar för projektet framåt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Clara Lindblom (V), bostads och fastighetsborgarråd.
Clara Lindblom (V), bostads och fastighetsborgarråd.
Ladda ned bild
Anders Österberg (S), biträdande finansborgarråd.
Anders Österberg (S), biträdande finansborgarråd.
Ladda ned bild
Martin Hansson (MP), gruppledare i fastighetsnämnden.
Martin Hansson (MP), gruppledare i fastighetsnämnden.
Ladda ned bild

Rödgröna styret

Det rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Bergholmsbacken utvecklas med kraftigt bantat förslag för tillfällig byggväg och en utredning inleds om ett nytt naturreservat5.6.2024 12:30:08 CEST | Pressmeddelande

På exploateringsnämndens sammanträde den 13 juni 2024 tas nästa steg för att utveckla Bergholmsbacken mellan Bagarmossen och Skarpnäck med bostäder, förskolor och förbättrade gång- och cykelstråk. Samtidigt bantas den tillfälliga byggvägen och en utredning inleds för att införa ett naturreservat i Bagarmossenskogen för att skydda stadens gröna infrastruktur och säkerställa att byggvägen inte permanentas.

Juridisk prövning av miljardinvestering utan demokratiska beslut25.3.2024 16:14:51 CET | Pressmeddelande

Sedan den rödgröna majoriteten tillträdde har vi granskat flera av stadens stora investeringsprojekt och då i flera fall uppdagat bristande budgetbeslut, vilket bidragit till kraftiga fördyringar. Bland annat underskattades kostnaderna för Stockholm vatten och avfalls (SVOA) projekt SFA. Efter en genomlysning av SVOA:s projekt har nu ett miljardprojekt som helt saknar nödvändiga politiska beslut upptäckts. Dessa oegentligheter har lett till att den nuvarande ledningen för Stockholm stadshus AB har initierat en oberoende juridisk granskning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye