TechSverige

Ny rapport: Satsa på AI för att stärka svensk konkurrenskraft

Dela

Bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige publicerar i dag två rapporter som belyser utvecklingen av AI i Sverige och identifierar nödvändiga åtgärder för att stärka landets konkurrenskraft. Rapporterna presenterar en strategisk väg framåt för att framtidssäkra Sveriges position inom AI.

Den första rapporten sammanfattar insikter från rundabordssamtal med ledande AI-experter som har diskuterat Sveriges strategiska position inom AI-utveckling, användning av AI och ekosystemet runt AI. Rapporten lyfter nyckelfrågor och visar på en samsyn kring flera möjligheter och utmaningar för Sverige inom AI: 

– Sverige har flera strategiska fördelar inom AI-ekonomin, exempelvis högkvalitativa data, förmågan att skapa lokala och specialiserade AI-tillämpningar, tech-entreprenörskap och att ställa om. Det finns behov av ett samlat ledarskap för att driva och samordna AI-arbetet både inom organisationer och från regeringen, säger Peter Kjäll, näringspolitisk expert på TechSverige. 

Det är mycket som händer kring AI globalt och Sverige halkar tyvärr efter. I Global AI Index, som jämför 62 länders investeringar, innovation och införande av AI, hamnar Sverige på plats 17.  

– Sverige tappar fart i det globala AI-racet. Men vi har stor potential att stärka vår position. I våra rapporter kommer vi med förslag på åtgärder som vi vill att bl.a. regeringen och AI-kommissionen tittar närmare på, säger Peter Kjäll. 

I rapporten lämnar TechSverige åtgärdsförslag inom åtta områden, bl.a. kopplat till behovet av kompetens, beräkningskraft och data samt bättre förutsättningar för näringslivet och offentliga sektorn att ta tillvara på AI.  

– AI-utvecklingen skapar möjligheter och utmaningar för svensk konkurrenskraft. AI kan innebära att traditionella industriella fördelar, som avancerad tillverkning och högkvalificerad arbetskraft, kan undermineras av automatisering och innovativa AI-lösningar. Om svenska företag lyckas integrera AI på ett framgångsrikt sätt kan det leda till en förnyad konkurrenskraft och nya möjligheter på den internationella arenan. AI kan bli en drivkraft för entreprenörskap, nya företag, nya tillämpningar och tjänster som stärker vår konkurrenskraft, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige.  

 
Ta del av rapporterna här

Kontakter

Bilder

Om oss

TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.

Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare och är ett av nio samverkande förbund inom Almega.

Följ TechSverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TechSverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye