Formas

Myggbekämpning med Bti – hur påverkar det ekosystemet?

Dela

Formas och Länsstyrelsen Gävleborg bjuder in till resultatseminarium: Vilka effekter har bekämpning av stickmyggor på andra organismer och processer i ekosystem? Seminariet äger rum 10 juni kl 10.00-11.30 på Gävle slott.

Massförekomster av stickmyggor har drabbat framför allt nedre Dalälvsområdet sedan början av 2000-talet. Eftersom de medför stora påfrestningar för människor, husdjur och samhällen har kommunerna i området gått samman för att bekämpa stickmyggorna med Bti. Bekämpningen kan dock innebära störningar i ekosystem och medföra effekter på andra organismer än stickmyggor. Vad säger vetenskapen?

Anmälan

Välkomna till Gävle slott, Sessionssalen. Deltagandet är kostnadsfritt och antalet platser är begränsat. Sista anmälningsdag 3 juni.

Till anmälan 

Tider 10 juni

09.30-09.55 Registrering med kaffe och smörgås
10.00-11.00 Seminarieprogram
11.00-11.30 Frågor och avslutning

Seminarieprogram:

  • Introduktion, Kristin Larsson, enhetschef på Länsstyrelsen Gävleborg
  • Myggproblematiken - hur ser det ut inför sommaren? Jan Lundström, exekutiv rådgivare på Biologisk myggkontroll
  • Myggbekämpning med Bti – hur påverkar det ekosystemet? Presentation av Formas systematiska översikt, Magnus Land, analytiker på Formas och Brendan McKie, universitetslektor på Sveriges lantbruksuniversitet
  • Bekämpning med Bti är samhällsekonomiskt lönsamt. Presentation av samhällsekonomisk analys, Henrik Scharin, nationalekonom på Formas

Kontakter

Länkar

Om oss

Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.

Följ Formas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Formas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye