Svenska Friidrottsförbundet

Svenskt rekord av Thea "Laxen" Löfman: "Magisk känsla"

Dela

Thea Löfman är ny svensk rekordhållare i slägga. På torsdagen slog jättetalangen till med 72.20 på en tävling i Estland. "När allting funkar. Det är en magisk känsla", säger "Laxen" som Thea kallas i kastarkretsar.

20-åriga Thea Löfman har fått ett otroligt genombrott denna vår.

I januari tvingades Malmökastaren operera blindtarmen och tappade mycket träning. Ändå kastade hon fantastiskt redan tidigt på säsongen.

Personligt rekord med 68.08 i Portugal i mars, 70.54 i Uppsala i april, och nu: 72.20 och svenskt rekord på Heino Lipp Memorial i Estland.

Det tidigare svenska rekordet, 71.52, innehades av Malmö AI:s Ida Storm och sattes 2017.

- Det här känns helt sjukt! Jag fattar inte att jag kastar så långt. Men det kändes bra i dag och i sista kastet såg jag hur släggan bara flög och flög, berättar Thea.

- Jag hade ju två kast på 69 innan och det kändes bra, ändra fram till sistarotationen. Inför sista tänkte jag att "nu bara släpper jag på allt så kommer 70". Först trodde jag inte att det skulle bli så långt, men den seglade ju förbi 65 där linjerna var. Jag började hoppas på 70 ... och så blev det 72!

Hur kan du förklara din enorma utveckling på sistone?

- Jag vet inte riktigt. När jag tvingades till operation i vintras kände jag att "nu gäller det att ha tålamod, den här säsongen blir som den blir", och så vidare. Jag tränade ingenting i januari och kunde inte köra för fullt i februari. Men sedan blev det ändå som att allting bara släppte.

- Nu har jag väntat på ett riktigt bra kast ganska länge. Så inför sista omgången idag tänkte jag "nu får det bära eller brista". Jag bara körde, vilket jag tror är bra. För jag har ibland haft lätt att tänka lite för mycket.

Nu har du ganska plötsligt hamnat i en helt ny position: Sverigeetta, svensk rekordhållare och ett EM runt hörnet - hur tänker du kring det?

- Ja, nu klarade jag ju kvalgränsen till EM vilket var riktigt skönt. Nu kan jag äntligen sätta mig in i tanken på att faktiskt åka till Rom. Före den här tävlingen var jag 29:a på rankingen och jag tönkte att jag inte skulle bli alltför besviken om jag inte kom med. Nu lär det ju bli av ... Det känns så bra att det inte går att beskriva med ord. Man tränar så mycket och jobbar så hårt på alla plan. När allting funkar. Det är en magisk känsla.

Avslutningsvis, varför kallar alla dig för Laxen?

- Hahaha, det var min tränare (Stellan Kjellander) som började med det. Jag har ett par laxrosa träningsbyxor och så tyckte han att jag såg ut som en lax. Men det är också min mamma som brukar kalla mig för "glada laxen" för att jag är ganska glad av mig. Så det har blivit att jag kallas Laxen av alla kastarkompisar.

Laxens glada kastserie i Estland löd: 67.50 - 67.57 - 67.73 - 69.26 - 69.61 - 72.20.

Kontakter

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye