Växjö kommun

Programmet för årets Scensommar är klart: 85 programpunkter på 57 platser i länet

Dela

26 juni går startskottet för årets upplaga av Scensommar som betyder åtta veckor med musik, dans, teater, nycirkus och stand-up. Programmet erbjuder totalt 85 programpunkter på 57 platser runt om i länet - alla under bar himmel och med fri entré.

Illustration för Scensommar
Illustration: Växjö kommun

Scensommar är Växjö kommuns stora sommarsatsning som startades 2015. Sedan 2019 genomförs satsningen tillsammans med Region Kronoberg och länets övriga sju kommuner; Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge och Älmhult.

Årets Scensommar inleds av Peg Parnevik som gästar Linnéparken onsdagen den 26 juni. Därefter följer åtta veckor med akter i Linnéparken samt på olika platser runt om i länet – allt från Folkdivizjon i Ingelstad och Linnea Henriksson i Älmhult till Lilla Svansjön i Kosta och Marie Bergman i Ljungby. Sista akten hålls av The Wannadies i Linnéparken den 14 augusti.

- Scensommar har blivit en etablerad och efterlängtad del av sommaren som erbjuder något för alla. Därför är det extra roligt att nu äntligen kunna släppa hela programmet som även i år erbjuder fantastisk underhållning av hög kvalitet i vackra miljöer, säger Therése Johansson, kulturutvecklare och projektledare för Scensommar, Växjö kommun.

I år erbjuder Scensommar totalt 85 programpunkter, varav 53 är barn och familjeakter.

- Det är fantastiskt att Scensommar fortsätter att utvecklas, år efter år, och kan erbjuda en så stor variation av kulturakter för stora och små – och dessutom kostnadsfritt, säger Martina Forsberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Växjö kommun.

- Alla ska ha tillgång till en meningsfull fritid och ett rikt kulturliv, oavsett förutsättningar. Scensommar svarar upp väldigt väl mot den viljeinriktningen, säger Frida Sandstedt (V), 1:a vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Växjö kommun.

25 av programpunkterna äger rum i länets övriga kommuner. I år har Ljungby, Älmhult och Lessebo dessutom valt att utöka antalet akter i sina kommuner.

- Scensommar är ett utmärkt exempel på samverkan mellan Region Kronoberg och Växjö och länets alla kommuner. Genom att samarbeta på detta sätt kan fler av länets invånare ta del av mer kultur på fler platser runt om i länet. Det är väldigt framgångsrikt och glädjande, säger Marcus Walldén (M), ordförande i kulturnämnden i Region Kronoberg.

Hit kommer Scensommar i sommar

Växjö kommun: Växjö, Braås, Brittatorp, Berg, Asa, Rottne, Gemla, Ingelstad, Åryd, Gårdsby, Furuby, Lammhult, Värends Nöbbele, Vederslöv, Kalvsvik och Tävelsås
Alvesta kommun: Alvesta, Moheda och Vislanda
Lessebo kommun: Kosta, Hovmantorp, Lessebo och Ljuder
Ljungby kommun: Ljungby, Hamneda och Lidhult
Markaryds kommun: Markaryd, Strömsnäsbruk och Traryd
Tingsryds kommun: Tingsryd, Väckelsång och Konga
Uppvidinge kommun: Lenhovda, Åseda, Alstermo
Älmhults kommun: Älmhult, Råshult, Diö och Virestad

- Det är fantastiskt att kunna erbjuda kulturupplevelser på så här många platser runt om länet. Det bidrar i allra högsta grad till att göra kulturen tillgänglig för alla, säger Isak Folcker (MP), ledamot i kultur- och fritidsnämnden, Växjö kommun.

Om Scensommar Kronoberg

Region Kronoberg och samtliga kommuner i länet ingår i en långsiktig överenskommelse för att genomföra och utveckla Scensommar Kronoberg. Insatsen projektleds av Växjö kommun. Region Kronoberg finansierar den regionala samordningen och övriga sju kommuner finansierar föreställningarna i sina respektive kommuner. Samarbete sker också med flera föreningar.

För mer information och intervjuer

Therése Johansson, kulturutvecklare och projektledare för Scensommar, kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö kommun, 0470–41641
Martina Forsberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun, 070-886 99 57
Frida Sandstedt (V), 1:a vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun, 073-301 81 20
Isak Folcker (MP), ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun, 076-169 21 51
Marcus Walldén (M), ordförande i kulturnämnden i Region Kronoberg, 070-691 36 37

Ta del av hela programmet på upplev.vaxjo.se/scensommar och följ Scensommar på Upplev Växjö, Instagram och Facebook för fler nyheter.  

Kontakter

Bilder

Om oss

I Växjö kommun värnar medarbetarna om varandra och om invånarna, företagarna och besökarna. Tillsammans bygger vi alla en levnadsvänlig, hållbar plats där du kan vara dig själv. Kommunen erbjuder en mix av tätort och landsbygd, sport och kultur, puls och vila. Här finns ett spännande näringsliv och ett modernt universitet. Naturen finns alltid nära och lockar till både vila och äventyr.

Följ Växjö kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye