Region Uppsala begär förhandling om samhällsfara
Efter fyra veckor med blockad gör Region Uppsala bedömningen att konsekvensen för delar av vården är så allvarlig att det finns risk för människors liv och hälsa. Det gäller bland annat transporten av svårt sjuka, nyfödda barn som behöver intensivvård och akuta hjärtoperationer. Regionen har därför skickat en begäran om förhandling om samhällsfarlig konflikt till Vårdförbundet i Region Uppsala.
- Vårt främsta uppdrag är att garantera patientsäkerheten. När vi ser att konsekvenserna av blockaden nu är så allvarliga för delar av vår verksamhet tar vi ansvar genom att begära att den klassas som samhällsfarlig, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Uppsala.
Framställan har gått till Vårdförbundet lokalt i Region Uppsala och gäller i första hand koordination av transplantationer, barnoperationer, thoraxkirurgi, och transport av svårt sjuka, nyfödda barn som behöver intensivvård. Förhandling kan tidigast äga rum i nästa vecka. En stridsåtgärd som klassas som samhällsfarlig måste avbrytas.
Region Uppsala har i stor utsträckning kunnat undvika allvarliga konsekvenser för patienter genom att fördela om resurser, justera bemanning och förändra arbetssätt. Även möjligheten att beordra skyddsarbete har använts för att täcka upp akuta behov som annars skulle kunna leda till direkta patientsäkerhetsrisker.
-Tyvärr räcker det inte när blockaden pågått så här länge. Vi har försökt med skyddsarbete, men i 96 procent av de aktuella fallen råder oenighet med Vårdförbundet om vi använt skyddsarbetet på ett korrekt sätt, säger Sofia Birk, HR-direktör, Region Uppsala.
Under konflikten har hittills cirka 550 tillfällen med skyddsarbete förekommit. Majoriteten har handlat om att det inte har gått att avsluta arbetet exakt när arbetspasset slutar och har oftast handlat om 15- 20 minuter som medarbetare behövt fortsätta arbeta. De flesta tillfällen har hittills varit inom ambulansen. Det har även handlat om tillfällen då operationer inte har kunnat slutföras så tidigt som planerats.
- Konsekvenserna om skyddsarbeten inte beordrats hade varit att akut sjuka patienter med omedelbart behov av kirurgi hade avlidit eller fått bestående funktionsnedsättning. Bland annat har tillstånd som behandlats varit brusten kroppspulsåder, akut hjärtinfarkt, akut behov av pacemaker och näthinneavlossning, säger Mikael Köhler.
Under blockadens tre första veckor har röntgenavdelningen på Akademiska sjukhuset behövt avboka 579 patienter, drygt 200 patienter per vecka, med anledning av blockaden mot övertidsarbete.
-Följden är att köerna till röntgen blir ännu längre, och vi förstår att patienter, som redan kan ha väntat länge på sin undersökning, kan bli besvikna och frustrerade, säger Mikael Köhler.
21 maj hade 38 operationer skjutits upp på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping bland dem nio operationer på avdelningen för barnkirurgi.
-I takt med att konflikten fortsätter, är det troligt att vi gör bedömningen att fler verksamheter riskerar att inte kunna garantera patientsäkerheten, då kommer vi behöva göra ytterligare förhandlingsframställan om samhällsfarlig konflikt, säger Sofia Birk.
Om de lokala parterna inte kommer överens, överlämnas ärendet till den centrala nämnden för samhällsfarliga konflikter.
Nyckelord
Kontakter
Mikael Köhler
Tel:076-724 89 17Sofia Birk
Tel:018-617 42 08Maria HasselgrenPresschef, Trafik och samhälle
Tel:+46722024864maria.k.hasselgren@regionuppsala.seOm Region Uppsala
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Patientnämnden vill bli mer känd10.12.2024 16:19:30 CET | Pressmeddelande
Den som är missnöjd med den vård den fått kan vända sig till Patientnämnden för att få stöd. Men det är inte alla som känner till det. Nu vill den politiska nämnd som ansvarar för verksamheten att den ska bli mer känd, både hos allmänheten och bland kommunernas tjänstepersoner och förtroendevalda.
Fortsatt samverkan efter negativt besked om kulturhuvudstad6.12.2024 14:22:59 CET | Pressmeddelande
Det blir Kiruna och inte Uppsala som blir europeisk kulturhuvudstad 2029. Det beskedet lämnades idag.
Tak för antal listade patienter per läkare blir verklighet4.12.2024 08:57:26 CET | Pressmeddelande
Region Uppsalas förvaltning Nära vård och hälsa påbörjar nu arbetet med att införa ett tak för antal listade patienter per läkare, ett beslut som tidigare fattats av vårdstyrelsen. Syftet är att göra det möjligt för vårdcentralerna att arbeta mer förebyggande med sina patienter, vilket ligger i linje med vårdens omställning mot en mer effektiv och nära vård.
Region Uppsala stöder ungas företagande2.12.2024 09:37:01 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala kommer under 2025 att ge Ung Företagsamhet i Uppsala län ekonomiskt stöd. Bidraget uppgår till 330 000 kronor och det är första gången det betalas ut av Region Uppsala. – Entreprenörskap är en motor för både individers utveckling och samhällets framtid. Genom att stötta Ung Företagsamhet visar vi att Region Uppsala tror på unga människors kraft att skapa nya idéer och lösningar för framtiden, säger Unn Harsem (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Fem miljoner kronor till 3D-mammografi27.11.2024 08:05:00 CET | Pressmeddelande
Nu kommer de första besluten över tilldelning av pengar inom Fokus Vårdskifte. Mammografi tilldelas fem miljoner kronor till projektet AI och 3D-mammografi. Medan Forskning och innovation tilldelas drygt en miljon kronor för projektet Fallprevention i slutenvården. Syftet med 3D-mammografi är att tidigare kunna upptäcka bröstcancer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum