Aleris

Trots protester: Närakut Hötorget i Stockholm läggs ned

Dela

Trots protester från både medarbetare och allmänhet har beslutet nu klubbats. Närakut Hötorget kommer att läggas ned den 30 augusti. Det beslutades under måndagen av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm.

Närakut Hötorget stänger den 30 augusti 2024.
Närakut Hötorget stänger den 30 augusti 2024.

Turerna kring nedläggningen av närakuten påbörjades den fjärde oktober 2023 när styret i Region Stockholm genom ett pressmeddelande om nedläggningen – utan någon information eller dialog med Aleris som idag bedriver verksamheten. Beslutet har skapat en våg av besvikelse och frustration bland medarbetarna och slagit sönder en välfungerande verksamhet som byggts upp under lång tid. Att inte undersöka och väga in hur nedläggningen av akutmottagningen påverkar samhället, patienter och medarbetarna inom hälso- och sjukvården är en allvarlig brist i beslutsprocessen.

Officiellt har Region Stockholms argument för en nedläggning varit ekonomisk besparing. Argumenten som lyfts har handlat om allt från att det är regeringens fel, till att närakuten ligger på fel plats och att fel patienter söker vård på närakuten. Den påtagliga bristen på transparens och otillräcklig dialog som har präglat processen väcker allvarliga frågor om hur Region Stockholm hanterar viktiga samhällsbeslut.

Vi har under lång tid gjort försök att möta Region Stockholms invändningar. Aleris har föreslagit att flytta hela Närakut Hötorget till Sabbatsbergs sjukhus för att ligga i direkt anslutning till en geriatrisk mottagning. Vi har också föreslagit att slå ihop Närakut Hötorget och Närakut Rosenlund för att bibehålla kapaciteten inom akutverksamheten. Region Stockholm har också blivit erbjudna att ta över hela Närakut Hötorget i egen regi. För oss handlar frågan om Närakut Hötorget att möta ett patientbehov och att inte bygga ännu längre köer till regionens storsjukhus, inte vilken vårdgivare som har sitt namn på skylten utanför.

Årligen kommer närmare 35 000 patienter till Närakut Hötorget. Hälso- och sjukvårdsförvaltningens bedömning är att cirka två tredjedelar av dessa patienter kan omhändertas inom olika akuta vårdformer och resterande inom andra delar av hälso- och sjukvårdssystemet.

Samtidigt vittnar våra kollegor att belastningen på övriga akutmottagningar och närakuter redan är hög. Innan Närakut Hötorget öppnade hade Capio S:t Görans Sjukhus 15 000 fler patientbesök på sin akutmottagning. Det är kapacitet som inte finns idag.

Att fatta ett så omvälvande beslut som att lägga ned akutverksamhet utan att tillhandahålla en tydlig och utförlig risk- och konsekvensanalys av kostnader och effekter är helt enkelt oacceptabelt. Medborgarna, som finansierar den offentliga sektorn genom sina skatter, har rätt att få noggranna analyser och ett långsiktigt perspektiv i beslut som påverkar dem.

Den 30 augusti 2024 är sista dagen Närakut Hötorget håller öppet. Vi vill rikta ett stort tack till alla patienter vi har fått förtroende att hjälpa 8–22 alla dagar i veckan, och våra medarbetare för ett fantastiskt fint arbete.

Nyckelord

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Länkar

Om oss

Aleris - ledande inom specialistvård i Skandinavien

Aleris erbjuder specialistvård digitalt och på 80 kliniker i Sverige, Norge och Danmark. Höga medicinska resultat, tillgänglighet och nöjda patienter är grunden för vår verksamhet.

Varje år väljer mer än två miljoner patienter att komma till Aleris. Privat, via en sjukvårdsförsäkring eller inom den offentligt finansierade vården.

Vi arbetar alltid för att ge den bästa vården efter individens behov. Ansvarsfullt, enkelt och innovativt.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

Pilotprojekt med uppkopplade patienter sparar tid och förbättrar vårdkvaliteten28.6.2024 10:52:16 CEST | Nyheter

Sedan början av året pågår ett pilotprojekt hos ASIH Haninge Väst. Patienter som vårdas i hemmet kopplas ihop med Aleris genom en app där patienten lämnar olika värden och kommunicerar med ASIH-teamet via chat eller video. Det är ett komplement till de fysiska besöken som har lett till bättre förberedda och därmed mer effektiva besök hos patienterna och färre oplanerade utryckningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye