Statens konstråd

Stor satsning på konst när Varberg får nytt stationsområde

Dela

I Varberg växer just nu tre stora offentliga konstverk fram i samband med bygget av det nya stationsområdet. Det är Statens konstråd som i samarbete med Trafikverket, Jernhusen och Varbergs kommun låter konsten ta plats och möta människor i deras vardag – på perrongen i väntan på morgontåget och på torget på vägen hem förbi det nya stationshuset.

Joakim Ojanen, "Horisonten – Att ta emot en sol" (2024) Foto: Rendering, © Joakim Ojanen / Bildupphovsrätt 2024
Joakim Ojanen, "Horisonten – Att ta emot en sol" (2024) Foto: Rendering, © Joakim Ojanen / Bildupphovsrätt 2024

I konstnären Joakim Ojanens verk Horisonten – Att ta emot en sol framträder en symfoni av olika färger på Södra Stationstorget utanför den nybyggda tågstationen i Varberg. En gestalt som håller ett klot i högpolerad brons över sitt huvud står i centrum. Klotet som symboliserar solen tas ömt emot av figuren som sänker den ner till jorden. Fyra klotformade objekt med reflekterande yta omger figuren, som att det är tidigare solnedgångar figuren plockat ned. De befinner sig i olika faser av solnedgång och har landat på torget.

Joakim Ojanens verk står i dialog med konstnären Juri Markkulas verk Amarcord på tågstationens perrong, då horisonten är central som tema för de bägge konstverken. Den ljusblå och rosa patinan i figuren som sträcker sig upp mot himlen för att plocka ned solen återfinns i Juri Markkulas verk som med en ljuddämpande funktion löper över 300 meter längst perrongen som en horisontlinje och skapar en mental bild av västerhavets färg och ljusskiftningar. Amarcord var det första konstverket att stå färdigt i området. Juri Markkula arbetar just nu också med skisser för en gestaltning i det nya stationshuset som på så sätt ska knytas samman med perrongen.

Gjutningar, snickerier, materialprover och konstruktioner av verken är nu i full gång i och runt Varbergs stationsområde. Under Trafikverkets Öppen arbetsplats den 2 juni bjuds allmänheten in för att på plats få en bild av hur den färdiga stationsmiljön kommer att se ut.

Satsningen på offentlig konst i Varberg sker i nära samarbete mellan Statens konstråd, Jernhusen, Trafikverket och Varbergs kommun med Trafikverket som beställare och är en del i Trafikverkets fokus på konst i samband med infrastrukturprojekt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Joakim Ojanen, "Horisonten – Att ta emot en sol" (2024) Foto: Rendering, © Joakim Ojanen / Bildupphovsrätt 2024
Joakim Ojanen, "Horisonten – Att ta emot en sol" (2024) Foto: Rendering, © Joakim Ojanen / Bildupphovsrätt 2024
Ladda ned bild
Joakim Ojanen, "Horisonten – Att ta emot en sol" (2024) Foto: Rendering, © Joakim Ojanen / Bildupphovsrätt 2024
Joakim Ojanen, "Horisonten – Att ta emot en sol" (2024) Foto: Rendering, © Joakim Ojanen / Bildupphovsrätt 2024
Ladda ned bild
Joakim Ojanen, "Horisonten – Att ta emot en sol" (2024) Foto: Rendering, © Joakim Ojanen / Bildupphovsrätt 2024
Joakim Ojanen, "Horisonten – Att ta emot en sol" (2024) Foto: Rendering, © Joakim Ojanen / Bildupphovsrätt 2024
Ladda ned bild

Länkar

Om Statens konstråd

Statens konstråd verkar för att konst ska vara tillgänglig och nyskapande där vi lever, arbetar och bor. Vi skapar och förvaltar framtidens kulturarv genom vårt arbete med att producera offentlig konst och förvärva konst till statens konstsamling. Genom vår verksamhet kan hundratusentals människor varje dag ta del av konstens olika uttryck.

Myndigheten Statens konstråd bildades 1937 med den huvudsakliga målsättningen att konsten skulle ”bliva allas egendom”. Sedan dess har vi arbetat med att göra konsten tillgänglig för alla. Men redan 1937 fick konstrådet också i uppdrag att skapa ökade arbetstillfällen och gynnsammare arbetsvillkor för svenska konstnärer.

Följ Statens konstråd

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens konstråd

Kung får nya kläder när Valeria Montti Colque och Statens konstråd gör verk i Örebro29.4.2024 10:49:00 CEST | Pressmeddelande

Den 15 juni förvandlas en välkänd plats i Örebro när Statens konstråd och konstnären Valeria Montti Colque samarbetar med Örebro OpenArt. Under våren har konstnären samlat in Örebroares föremål, som blir en del av ett storskaligt konstverk och performance mitt i staden. Valeria Montti Colque är en svensk-chilensk konstnär som är känd för sin unika bildvärld och just nu medverkar vid Venedigbiennalen. Hennes storskaliga installationer tar över och förvandlar platserna där de uppförs till nya rum av gemenskap och samhörighet. Verken aktiveras ofta i ritualliknande performance genomförda av olika slags karaktärer, gudar och mytologiska varelser som är skapade av konstnären, ofta med inspiration från skapelseberättelser och populärkultur. Allmänheten, andra konstnärer, familj och vänner blir ofta en del av skapandet av hennes konstnärliga värld – samarbetet är en grundsten i konstnärskapet. I Örebro möts publiken av verket “El Rey gick ovan el Rainbow blev en vacker Rosa, festmåltid på Eke

Ifrågasatt konst ställs ut hos Statens konstråd14.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Konst stör och berör, sägs det. Borde vi skriva en varningstext? I vårens utställning Varning för konsten! på Statens konstråd visas cirka trettio verk ur statens samling som genom åren har stört och berört. Men det är inte konsten i sig som har upplevts som problematisk utan kontexten. Verken har varit en del av människors vardag, placerade på olika statliga arbetsplatser såsom tingsrätter, myndighetskontor och universitet.

Statens konstråd har köpt Anna Odells verk Rekonstruktion – Psyket4.3.2024 16:01:00 CET | Pressmeddelande

Anna Odells videoinstallation Rekonstruktion – Psyket, 2024 har fått stor uppmärksamhet sedan det ställdes ut på Cecilia Hillström Gallery i början av året. Nu har Statens konstråd förvärvat verket som ska ingå i Statens offentliga konstsamling. I filmen Rekonstruktion – Psyket använder sig Anna Odell av sina egna patienterfarenheter som samtidigt skapar en igenkänning för många som själva eller genom sina anhöriga haft kontakter med psykiatrin. Under 1990-talet vårdades Anna Odell på en sluten psykiatrisk avdelning där en vårdare och hon inledde en relation. Något senare föddes deras gemensamma barn. Sedan verket först visades i januari har det fått enorm medial uppmärksamhet och hyllats av konstkritiker. Statens konstråd förvärvar nu ett av de fem exemplar som finns med avsikten att det ska installeras i en universitetsmiljö med många unga människor. – Anna Odells verk tar upp allmänmänskliga etiska frågor och moraliska dilemman i vår samtid, säger Henrik Orrje, vikarierande direktör

Grafiken i fokus – Statens konstråd i ett samarbete med Grafikens Hus 5–19 september28.6.2023 08:58:00 CEST | Pressmeddelande

Statens konstråds samling av grafik och Grafikens Hus grafiska verk skapade för Penninglotteriet under 1990-talet är under lupp när konstnären Afrang Nordlöf Malekian tar sig an frågor om klass, demokrati och drömmar. I ett samarbete mellan Statens konstråd och Grafikens Hus treåriga projekt Samlande tankar/Collecting Thoughts utforskar konstnären grafikens historia som konstnärligt uttryck, såväl som skildrare av samhällsförändringar – i utställning, performance och som deltagare i samtal med öppning 5 september.

Dö för dig – nu återuppför Charlotte Gyllenhammar den upp-och-nedvända eken i ett samarbete mellan Statens konstråd och Stockholm konst29.5.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

För 30 år sedan möttes många stockholmare av en spektakulär syn när de promenerade på Drottninggatan, vid Sergels torg – en upp-och nedvänd ek som hängde mellan husen. Eken var ett av konstnären Charlotte Gyllenhammars allra första konstverk, Dö för dig, och fick många att möta konst på ett nytt sätt. I höst återuppförs konstverket i ett samarbete mellan konstnären, Statens konstråd och Stockholm konst. Verket var en del av utställningen ”Spelets regler”, ett konstnärsinitiativ som på ett lekfullt sätt lät konsten tillfälligt möta publiken mitt i stadsrummet. Placeringen av de olika konstverken slumpades fram genom ett biljardspel där klotens landningsdestination motsvarade en plats på Stockholmskartan. Gyllenhammars klot hamnade mitt i den moderna betongstaden som på 1960-talet ersatte kvarterets äldre bebyggelse. Dö för dig är utgångspunkten för Gyllenhammars metod att kasta om perspektiven för att undersöka villkoren för den mänskliga tillvaron och den konstnärliga skapandeprocessen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye