Svenska Resebranschföreningen

Flygresandet ökar, när tåget saknar kapacitet

Dela

Försäljningen av inrikesflyget ökade i april, jämfört med samma period året innan. Samtidigt minskade köp av tågresor inom landet. Det här visar färsk statistik från Svenska Resebransch Föreningen (SRF).

För att vi ska få ett mer hållbart resande i Sverige måste regeringen prioritera svensk infrastruktur
För att vi ska få ett mer hållbart resande i Sverige måste regeringen prioritera svensk infrastruktur Peter van der Meulen / Unsplash

Varje månad samlar SRF in försäljningsstatistik från sina ca 200 medlemsföretag i resebranschen. I april månad visar statistiken ett trendbrott, i takt med att köp av inrikes tågbiljetter minskar, ökar försäljningen av flygbiljetter. I april ökade inrikesflyget med 9,5%, jämfört med samma period förra året. Samma månad ser vi att köp av tågresor minskade med 3,2%.

De nya siffrorna antas bero på ett minskat utbud av platser hos de stora tågaktörerna. Den tuffa vintern har medfört att många tåg behöver repareras, vilket leder till en lägre kapacitet jämfört med förra året. Dessutom är tågsystemet slitet, med förseningar och inställda tåg till följd. Även dålig framförhållning vid spårarbeten anses påverka försäljningen då tågbolagen inte kan släppa biljetter till försäljning förrän nära inpå avresa. Kapacitetsproblemen leder till att resenärerna får hitta andra transportalternativ.

”Vi ser nu effekterna i bokningsstatistiken och många resenärer väljer flyget istället för tåget. Sverige behöver olika färdmedel och människor måste få valmöjligheter. För att vi ska få ett mer hållbart resande måste nu regeringen prioritera satsningar på infrastrukturen och ett fungerande tågnät”, säger Didrik von Seth, Generalsekreterare på Svenska Resebranschföreningen (SRF).

Nyckelord

Kontakter

Följ Svenska Resebranschföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Resebranschföreningen

Orimligt att affärsresenärer inte kan välja tåget15.6.2024 14:07:02 CEST | Pressmeddelande

Hur svårt kan det vara att boka en tågbiljett? Nästan omöjligt enligt svenska affärsreseföretag som försöker boka hållbara resalternativ till sina kunder. Det har nu gått två månader sen SJ lanserade sitt nya bokningssystem och fortfarande går det inte att boka en vanlig tågbiljett smärtfritt. Måttet är nu rågat och idag skriver Svenska Resebranschföreningen (SRF) en debattartikel i SvD och kräver en handlingsplan från alla inblandade.

Satsningar på svensk infrastruktur krävs för att säkra reseindustrins tillväxt20.5.2024 16:03:38 CEST | Pressmeddelande

Brister inom svensk infrastruktur utgör ett hinder för rese- och besöksnäringens utveckling och tillväxt. Det visar en färsk undersökning där femhundra beslutsfattare inom resesektorn har svarat på hur infrastrukturen påverkar deras verksamhet. Den nya rapporten presenterades på Resebranschens Vårmöte, där stora delar av den svenska resebranschen samlades tillsammans med politiker och representanter från Svenskt Näringsliv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye