Mer än 200 tjänster ska bort när klimatarbetet prioriteras ner
Naturvårdsverket, Länsstyrelserna, Havs- och vattenmyndigheten och flera andra myndigheter tvingas dra ner på värdefull hållbarhetskompetens. Sammanlagt kommer mer än 200 tjänster, sannolikt fler, tas bort. Det är en konsekvens av regeringens budget för 2024 med kraftigt minskade medel för klimat, miljö och natur.
– Det här är ett kortsiktigt tänk som inte är bra för Sverige. Vi tappar viktig expertis och innovationsförmåga. Det skadar vår konkurrenskraft och vår förmåga att ställa om till ett hållbart samhälle, säger Per Sjödin, förhandlingschef på fackförbundet Naturvetarna.
Svenskt Näringsliv varnar i ett öppet brev till regeringen för att neddragningarna på Naturvårdsverket påverkar industrins möjligheter att ställa om till ett hållbart samhälle. Naturvetarna delar bilden. Men neddragningarna slår inte bara mot Naturvårdsverket. Flera myndigheter som har viktiga funktioner för den gröna omställningen väntas nu varsla personal. Dessutom har alla myndigheter fått ett minskat förvaltningsanslag med en procent, i syfte att effektivisera verksamheten. Det här kommer påverka myndigheternas möjligheter att behålla den kompetens som krävs för att utföra grunduppdraget.
Havs- och vattenmyndigheten behöver spara 25 miljoner innevarande och kommande år, och Skogsstyrelsen har kommunicerat en övertalighet på 97 medarbetare. På Kemiinspektionen beräknas övertaligheten till nära 40 heltidstjänster. På Länsstyrelserna är arbetet med att dra ner redan i full gång. Flertalet Länsstyrelser tvingas minska sin personalstyrka med fyra-fem tjänster. I Skåne handlar det om uppåt 30 personer.
– När man drar ner på myndigheter som ansvarar för tillsyn slår det per automatik mot företag som ska etablera sig eller behöver förnya tillstånd för sin verksamhet, säger Per Sjödin.
EU ställer allt högre krav på effektivare regelverk för klimat- och miljöåtgärder, som ska implementeras. Det kräver resurser.
– Svenska myndigheter har en viktig roll i den gröna omställning samhället står inför, och behöver bemannas med rätt kompetens. Det här går stick i stäv med det, säger Per Sjödin.
Kontakter
Petra MalmChef Marknad & Samhällspolitisk påverkan
Tel:073-366 24 10petra.malm@naturvetarna.sePer SjödinFörhandlingschef
Tel:08-466 24 09Bilder

Om oss
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har 35 100 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Större fokus på kompetensutveckling i nytt kollektivavtal1.4.2025 07:08:51 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att kompetensutveckling kommer att spela en större roll i kommande löne- och utvecklingssamtal. Det är resultatet av förhandlingarna under årets avtalsrörelse mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Detta stärker arbetstagare, näringsliv och svensk innovations- och konkurrenskraft, menar Naturvetarna.
Efter förhandlingar: nyblivna föräldrar kan se fram emot föräldralön när den gör som mest nytta.1.4.2025 07:08:08 CEST | Pressmeddelande
Det blir lite lättare ekonomiskt för nyblivna föräldrar under sin föräldraledighet, efter förhandlingar mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare. Framöver kommer den så kallade föräldralönen att betalas ut löpande under föräldraledigheten, till skillnad från idag där föräldralönen betalas ut i två klumpsummor, i början av ledigheten och efter återkomsten till arbetet.
Doktorander inom matematik/fysik har högst löneutveckling 202413.3.2025 11:22:04 CET | Pressmeddelande
Doktorander har en löneutveckling på 7,6 procent enligt senaste lönestatistiken från fackförbundet Naturvetarna. Verksamma inom matematik/fysik har sett en löneutveckling är på 5,4 procent, att jämföra med övriga arbetsmarknaden vars löner ökade med enbart 3,9procent. Bäst löneutveckling hade privat sektor medan kommunsektorn halkat efter.
Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande
Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.
Doktorandlöner ökar mest i ny lönekartläggning13.3.2025 11:00:09 CET | Pressmeddelande
Doktorander inom life science (inklusive hälso- och sjukvården) har ökat sin lön med i genomsnitt 7,1 procent enligt fackförbundet Naturvetarnas årliga lönestatistik. Det är mer än andra naturvetare i branschen och mer än arbetsmarknaden generellt som enbart når upp till 3,9 procent. Även biomedicinska analytiker har fått en ökning i lönekuvertet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum