Socialdemokraterna i Skåne

Lokal avsiktsförklaring mot anonyma konton

Dela

Socialdemokraterna i Malmö vill genom en lokal avsiktsförklaring förhindra falsk information och anonyma konton.

Björn Gudmundsson (S), gruppledare i kommunfullmäktige i Malmö.
Björn Gudmundsson (S), gruppledare i kommunfullmäktige i Malmö. Socialdemokraterna i Malmö

Den senaste tidens granskningar har visat att Sverigedemokraternas nationella kansli och kommunikationsavdelning med anonyma konton har spridit lögner, hot och hat. Syftet har varit tydligt, att söndra och splittra.

I Sverigedemokraternas nationella stadgar framgår det med tydlighet att partidistriktet i Malmö ska betala 25 procent av sitt lokala partistöd till kansliet i Stockholm. Det innebär att Malmös invånare, genom den kommunala skatten, finansierar Sverigedemokraternas anonyma konton och trollfabriker. Av granskningarna i media har det framkommit att felaktig information har riktats mot just Malmö och Malmöborna.

Partistödet är enligt kommunallagen ett verktyg för att stärka lokala partiers förutsättningar i den lokala demokratin. Vad partier använder medlen till står partierna fritt att bestämma. Men att förvränga det politiska samtalet och aktivt försöka manipulera det offentliga samtalet genom vilseledande information, hot eller hat bidrar till en försvagad tilltro till såväl samhällets demokratiska institutioner som politiska partier.

Socialdemokraterna i Malmö har tagit fram en avsiktsförklaring för att, gemensamt med de andra partierna i kommunfullmäktige, ta ansvar för att anonyma konton, falska internetkonton och vilseledande information inte finansieras av det partistöd som utbetalas av Malmö stad och finansieras av Malmöborna.

– I förlängningen är det ett hot mot demokratin när det offentliga samtalet manipuleras och hot och hat riktas mot såväl enskilda företrädare som grupper i samhället. Det är en metod för att splittra vårt samhälle och jag hoppas och har en förväntan att alla partier i kommunfullmäktige kan underteckna avsiktsförklaringen och främja ett samtal som är inkluderade och öppet för alla,

säger Björn Gudmundsson (S), gruppledare i kommunfullmäktige.

Björn Gudmundsson, gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige, nås på 070-631 31 34

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Björn Gudmundsson (S), gruppledare i kommunfullmäktige i Malmö.
Björn Gudmundsson (S), gruppledare i kommunfullmäktige i Malmö.
Ladda ned bild

Dokument

För rättvisa livsvillkor. För ett samhälle där alla bidrar efter sin förmåga och alla får ta del av en generell och skattefinansierad välfärd efter behov.

Följ Socialdemokraterna i Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna i Skåne

Pressinbjudan: samtal om bolagisering i Svalöv den 14 maj kl 18.3013.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det SD-ledda styret i Svalöv har sedan 2021 bildat sex kommunala bolag med löfte om att mångmiljonbelopp skulle skapas och användas i kommunens vård, skola och omsorg. Men sedan skapandet har inte en enda krona tillförts välfärden. Tvärtom har det skapats byråkratiska kostsamma instanser med dyra VD-poster, administration och styrelser. Löftet om en kassako har uteblivet. SD-styrets vinsthets skall nu även in i vården. Nu utreder kommunen att även bolagisera vård, omsorg och LSS i Svalövs kommun. Utredningen kommer presenteras på kommunfullmäktige den 17 juni. Socialdemokraterna i Svalöv bjuder nu in till öppet möte om bolagiseringar av kommunal verksamhet. Bjuv har bolagiserat på liknande sätt. Landskrona har beslutat att bolagisera 2025. Företrädare från dessa grannkommuner finns på plats tillsammans med Socialdemokraternas oppositionsråd i Svalöv Jan Zielinski, som försökte stoppa bolagiseringen 2021 med hjälp av en folkomröstning vilken hindrades av det SD-ledda styret under pandem

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye