Transportstyrelsen

Nu införs prövotid på AM-kortet

Dela

En ändring i körkortslagen börjar gälla den 1 juni 2024. Ett års prövotid införs för den som tar körkort med behörigheten AM. Får en körkortsinnehavare sitt körkort återkallat under den tiden krävs en ny genomgången mopedutbildning och nytt godkänt kunskapsprov hos Trafikverket för att återfå behörigheten.

Den 1 juni införs prövotid för den som tar körkort med behörighet AM.
Den 1 juni införs prövotid för den som tar körkort med behörighet AM. Transportstyrelsen

Prövotid på körkortet är som det låter – en tid när en person har sitt körkort på prov och ska bevisa att man är en säker förare. Återkallas körkortet under prövotiden är det en signal om att man som förare inte är beredd att följa de regler som gäller i trafiken trots utbildning och nyligen genomgångna prov. Därför krävs nya godkända prov efter att spärrtiden löpt ut. Har körkortet återkallats i minst 12 månader krävs dessutom nytt beviljat körkortstillstånd.

– En skillnad jämfört med prövotid för körkort för personbil är att man behöver gå om den obligatoriska utbildningen för körkort AM innan prov hos Trafikverket. Utbildningen kostar cirka 5 000 – 7 000 kronor och det är en kännbar utgift för en ungdom. Förhoppningsvis leder det till en mer eftertänksam och trafiksäker körning som räddar liv, säger Susanne Alger, utredare på Transportstyrelsen.

Förhoppningen är att prövotiden ska ge en viss preventiv effekt och till exempel motverka att föraren kör för fort eller kör med ett fordon som han eller hon inte har rätt att köra.

A-traktorrelaterad regeländring

Införandet av prövotid för körkort med behörighet AM är ett av de förslag Transportstyrelsen lämnade i redovisningen av uppdraget att utreda reglerna för A-traktorer under 2022. Ambitionen var att lämna förslag på ett paket med olika åtgärder som sammantaget skulle vända olyckstrenden. De flesta förslagen, exempelvis krav på bälte och vinterdäck, har realiserats och nu läggs ytterligare ett till handlingarna.

– Körkort AM är först och främst en körkortsbehörighet som ger rätt att köra moped klass I. Men den ger även rätt att köra A-traktor. Vår förhoppning är att införandet av prövotid för körkortet är ytterligare en åtgärd som bidrar till minskat antal olyckor, både när det handlar om olyckor med mopeder och med A-traktorer, säger Susanne Alger.

Skärpta A-traktorkrav kan vända olyckstrenden

Antalet A-traktorer ökar – men inte antalet olyckor

Prövotid för AM-körkort

Nyckelord

Kontakter

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye