De flesta av länets högstadie- och gymnasieelever i den anpassade skolan mår bra, men det finns orosmoln
En majoritet av ungdomarna i den anpassade högstadie- och gymnasieskolan mår oftast bra, men det finns orosmoln när det gäller till exempel otrygghet och utsatthet. Starka samband ses dessutom mellan att inte må bra och att dricka alkohol eller att ofta känna sig ensam eller stressad.
Det visar resultat från den länsövergripande undersökningen Liv & hälsa ung anpassad skola som för första gången genomfördes bland elever i den anpassade skolan motsvarande årskurs 7–9 och gymnasiet våren 2023. Drygt 300 av dessa elever har svarat på frågor om hälsa, känslor, relationer, framtidstro, fritid, delaktighet, trygghet, utsatthet och levnadsvanor.
– Att ge alla ungdomar möjlighet att komma till tals och spegla sin situation är viktigt. Det bidrar till att skapa en bättre förståelse för vilka faktorer som har samband med ungdomars hälsa. Resultaten från de här två nya rapporterna om hur ungdomar i den anpassade skolan har det kommer att utgöra en viktig del av det folkhälsoarbete som syftar till att skapa stödjande strukturer för att främja hälsosamma och jämlika förutsättningar för alla ungdomar och säkerställa en jämlik hälsa för alla, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Hälsa
En övervägande majoritet av ungdomarna inom den anpassade skolan uppger att de oftast mår bra. För samtliga besvär och negativa känslor som ingår i enkäten gäller att det är färre än var fjärde svarande som ofta besväras. Skillnaderna mellan könen i andelen som oftast mår bra är märkbart mindre i Liv & hälsa ung anpassad skola än vad som noterats i ordinarie Liv & hälsa ung. Även när det gäller andelen som ofta upplever besvär eller negativa känslor är skillnaderna mellan tjejer och killar mindre.
– Vid den vidare tolkningen och analysen av resultaten är det dock viktigt att även beakta eventuella skillnader i förväntningar och möjligheten att uppfatta och kommunicera upplevelser av känslor och besvär, säger Linda Bååk, analytiker inom Region Örebro län.
Skolan
Resultaten tyder på att ungdomarna inom den anpassade skolformen trivs och har kompisar i skolan. Närmare åtta av tio tjejer och sju av tio killar svarar att de tycker att skolarbetet känns viktigt och att de tycker att lärarna lyssnar på dem. Det är dock endast sex av tio tjejer och sju av tio killar som känner sig som en del av gemenskapen på hela skolan och omkring två av tio ungdomar svarar att de utsatts för mobbning i skolan. Närmare nio av tio upplever att de har någon på skolan att prata med i svåra situationer.
Trygghet och utsatthet
En betydande del av ungdomarna, särskilt bland tjejerna, uppger att de inte känner sig trygga på allmän plats, på fritidsaktiviteter eller på nätet. Fler än var tredje tjej och var fjärde kille uppger att de under det senaste året har utsatts för hot och var femte ungdom att de utsatts för fysiskt våld. Var fjärde tjej svarar att hon utsatts för en sexuell handling mot sin vilja vid ett eller flera tillfällen och 13 procent av killarna uppger att de har utsatts.
– Resultaten från den första Liv & hälsa ung anpassad skola i Örebro län visar på en utbredd utsatthet som ligger över de nivåer som noteras i ordinarie Liv & hälsa ung. Andelen som utsatts för hot, fysiskt våld och rån är dubbelt så hög och andelen som utsatts för sexuella övergrepp tre gånger så hög, säger Linda Bååk, analytiker inom Region Örebro län.
Skydds- och riskfaktorers samband med hälsan
Sambandsanalyser har genomförts för att uppskatta styrkan i det statistiska sambandet mellan ett tjugotal identifierade skydds- och riskfaktorer för en god hälsa. De starkaste positiva sambanden ses för skyddsfaktorerna att ha god självkänsla, att trivas i skolan, att vara trygg i skolan, att ha någon att prata med om det egna måendet samt att ha kompisar i skolan. De starkaste negativa sambanden ses för riskfaktorerna att ha druckit alkohol flera gånger, att ofta känna sig ensam samt att ofta känna sig stressad. Bland ungdomar med många skyddsfaktorer eller få riskfaktorer är det dessutom betydligt vanligare att må bra.
– Samtliga studerade faktorer såsom exempelvis känsla av trygghet, tillit till andra, lärarens positiva inställning, tobaksvanor, förekomst av utsatthet av olika slag samt oro för familjens ekonomi har dock alla ett statistiskt säkerställt samband med hälsan. Generella insatser för att öka förekomsten av skyddsfaktorer och minska förekomsten av riskfaktorer är därför av största vikt, säger Carina Persson, epidemiolog inom Region Örebro län.
Kontakt
Behcet Barsom, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 073-077 77 36
Linda Bååk, analytiker, staben hållbar utveckling, telefon: 076-802 71 86
Carina Persson, epidemiolog, staben hållbar utveckling, telefon: 072-742 74 82
Fakta om undersökningen
En pilotundersökning genomfördes under 2020/21 för att se om en särskilt anpassad enkät kunde genomföras bland elever i särskolan. Då detta föll väl ut beslutades att en undersökning skulle genomföras bland samtliga särskoleelever i grundsärskolan motsvarande högstadiet samt i gymnasiesärskolan. För första gången genomfördes år 2023 i samband med den ordinarie Liv & hälsa ung-undersökningen därför en anpassad Liv & hälsa ung till länets samtliga elever i motsvarande årskurser i särskolan (numera anpassade grund- respektive gymnasieskolan). Drygt 300 av de 430 eleverna har besvarat frågor om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Av dessa gick drygt en tredjedel i den anpassade grundskolans årskurs 7–9 och knappt två tredjedelar i den anpassade gymnasieskolan.
Resultaten används bland annat som underlag vid beslut och prioriteringar inom Region Örebro län, kommunerna, RF-SISU och andra organisationer samt som ett stöd i skolans hälsofrämjande arbete. Resultat och rapporter publiceras löpande på Region Örebro läns webbplats: www.regionorebrolan.se/livohalsaung
Nyckelord
Kontakter
Carl OlssonPressansvarig
Tel:019-6027548carl.olsson@regionorebrolan.seLänkar
Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv
Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.
Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
Pilotprojekt i gång där måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till biträden5.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Ewa Murstam arbetar idag som måltidsvärd inom vårdnära service. Hon och hennes kollegor är vana vid att arbeta inom hälso- och sjukvården, men inte med arbetsuppgifter kring patienterna. Men nu ska det bli ändring på det.
Folktandvården har bytt journalsystem28.10.2024 08:11:30 CET | Pressmeddelande
Idag, måndag den 28 oktober, bytte Folktandvården Region Örebro län journalsystem. Bytet har skett eftersom avtalet med det tidigare journalsystemet, LifeCare Dental, har upphört. Det nya systemet, Frenda, används idag av tandvårdskliniker inom den privata tandvården och sedan i september/oktober också av Folktandvården i Östergötland och Sörmland.
Nu är vinnaren för Örebroregionens turismpris korad! Grattis Outdoor People of Bergslagen24.10.2024 12:11:16 CEST | Pressmeddelande
Priset delas ut till en verksamhet som på ett innovativt och hållbart sätt bidrar till att utveckla besöksnäringen. Pristagaren har utsetts av representanter för de offentliga turismaktörerna i länets tolv kommuner tillsammans med Region Örebro län, utifrån de bidrag som länets invånare och företag har nominerat.
Helena Hedlund får ta emot Region Örebro läns kulturpris 202422.10.2024 14:31:52 CEST | Pressmeddelande
Region Örebro läns kulturpris 2024 går i år till författaren, dramatikern och skådespelaren Helena Hedlund. Hon har bland annat uppmärksammats för sina böcker och pjäser om Kerstin. Årets tre kulturstipendiater är Mattias Risberg, Kajsa Källérus och Adam Bejstam.
Lyfter in etiken i vardagen - Karlskogaläkare mottagare av Hippokratespriset21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kaja Heidenreich, överläkare i internmedicin och kardiolog på Medicinkliniken vid Karlskoga lasarett, har utsetts till mottagare av Svenska Läkaresällskapets Hippokratespris 2024. ”Jag är väldigt glad och hedrad men jag känner mig inte särskilt exceptionell, men kanske är jag lite mer nyfiken än många andra” kommenterar hon själv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum