Svenska kyrkan

Teo Talks får lärande- och undervisningspris

Dela

Svenska kyrkans lärande- och undervisningspris 2024 går till Teo Talks med bas i Umeå.

Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå och Per Rylander, kyrkoherde i Sävar-Holmöns församling är två av initiativtagarna till Teo Talks. Foto: Svenska kyrkan i Umeå.
Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå och Per Rylander, kyrkoherde i Sävar-Holmöns församling är två av initiativtagarna till Teo Talks. Foto: Svenska kyrkan i Umeå.

Teo talks är en webbplats och en youtube-kanal med inspirerande, 18 minuter långa föredrag om teologiska och existentiella frågor. En förebild är den kanadensiska konferensen TED talks. 

Sedan starten 2021 har Teo Talks lagt ut ett femtiotal föredrag som är öppna för alla att ta del av på nätet. I nuläget har föredragen runt 25 000 visningar. Förra ärkebiskopen Antje Jackelén, historikern Dick Harrison och författaren Maria Küchen är några av de senaste medverkande. Teo Talks arrangerar också en årlig festival i Umeå med publika inspelningar.

– Lärande och undervisning är en central del av den kristna kyrkans tradition. I vår tid är det viktigare än på länge att kyrkan tar ansvar för att sprida, stärka och fördjupa kunskapen om den kristna tron. Vi måste också ständigt hitta nya sätt att nå ut, som talar till människor i vår tid, och där är Teo talks ett riktigt bra exempel, säger Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift och ordförande i beredningsgruppen för priset.

Teo Talks är ett samarbete mellan Svenska kyrkan i Umeå, Sävar-Holmöns församling, Luleå stift och Verbum.

Läs mer på Teo Talks webbplats.

Ur beredningsgruppens motivering
”Teo Talks har på ett nytt, betydelsefullt och innovativt sätt har tagit Svenska kyrkan utanför sina egna kyrkväggar till en blandad lyssnarskara. Genom att presentera korta men kärnfulla föreläsningar, såväl live som inspelat, om en stor mängd kyrkligt relaterade ämnen har Teo Talks spridit såväl kunskap som ämnen för självreflektion till en stor skara människor som står både nära kyrkan och längre ifrån.”

Svenska kyrkans lärande- och undervisningspris
Lärande- och undervisningspriset har instiftats av kyrkomötet för att uppmuntra arbetet med lärande och undervisning om kristen tro. Priset kan gå till en person, grupp eller församling inom Svenska kyrkan. Priset delas ut vartannat år. Prissumman är 50 000 kronor. Utdelandet sker i en ceremoni i Uppsala domkyrka den 24 oktober.

Läs mer om Svenska kyrkans lärande- och undervisningspris.

Nyckelord

Kontakter

Martin LarssonPressekreterare

Presskontakt för teologi, forskning, ekumenik, kultur, kulturarvsfrågor, statistik, ekonomi, ekonomi och finans, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Tel:070-609 86 89martin.larsson@svenskakyrkan.se

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye