Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Sylvia Schwaag Serger ny vd för IVA

Dela

Idag fattade Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, Akademisammankomst beslut om att utse Sylvia Schwaag Serger till ny vd för IVA. Sylvia Schwaag Serger är professor vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet och sedan 2019 ledamot av IVAs avdelning Utbildning och forskning. Sylvia Schwaag Serger har doktorerat i ekonomisk historia vid London School of Economics och har en masterexamen i internationell ekonomi och internationella relationer från Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS). 

Sylvia Schwaag Serger tillträder den 1 oktober 2024 och blir då den tionde vd:n sedan IVA grundades 1919. Foto: Erik Cronberg, IVA.
Sylvia Schwaag Serger tillträder den 1 oktober 2024 och blir då den tionde vd:n sedan IVA grundades 1919. Foto: Erik Cronberg, IVA.

– Med sin unika kompetens inom forsknings- och innovationsfrågor, kommer Sylvia Schwaag Serger att vara en stor tillgång för IVA. Hennes gedigna internationella erfarenhet och kunskap om nya tekniker som exempelvis AI, kommer att vara mycket värdefulla för de utmaningar och möjligheter som IVA och Sverige står inför. Jag har stor tilltro till att hennes visionära ledarskap kommer att skapa stort internt och externt engagemang, säger Marcus Wallenberg, IVAs preses

– Jag är glad och hedrad över att ha blivit vald till ny vd för IVA. Jag hyser stor beundran över den samlade kompetens och erfarenhet som IVAs ledamöter besitter. Jag ser fram emot att leda IVAs verksamhet i en utmanande tid – för Sverige, Europa och världen. Ingenjörskonst spelar en avgörande roll i att tackla vår tids största samhällsutmaningar och säkra vår framtida frihet och välstånd och här har IVA en viktig roll att spela, säger Syliva Schwaag Serger.

Fakta om Sylvia Schwaag Seger

Sylvia Schwaag Serger är ordförande i Formas forskarråd, ledamot i den statliga AI-kommissionen samt medlem i expertgruppen för halvtidsutvärderingen av Horisont Europa, EU:s ramprogram för forskning och innovation.

Sylvia Schwaag Serger var från 2018 till 2021 prorektor vid Lunds universitet och var tidigare chef för internationellt samarbete på Vinnova. Hon har anlitats som Kina- och innovationsexpert av EU-kommissionen, OECD och Världsbanken och har varit ledamot i statsminister Stefan Löfvens nationella innovationsråd, samt i forskningsberedningen. Hon har en bred internationell arbetslivserfarenhet och har bland annat varit teknik- och vetenskapsråd vid ambassaden i Peking.

Sylvia Schwaag Serger efterträder Tuula Teeri som varit vd sedan 2017. Sylvia Schwaag Serger tillträder den 1 oktober 2024 och blir då den tionde vd:n sedan IVA grundades 1919.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Syliva Schwaag Serger. Foto: Erik Cronberg
Syliva Schwaag Serger. Foto: Erik Cronberg
Ladda ned bild
Syliva Schwaag Serger. Foto: Erik Cronberg
Syliva Schwaag Serger. Foto: Erik Cronberg
Ladda ned bild
Syliva Schwaag Serger. Foto: Erik Cronberg
Syliva Schwaag Serger. Foto: Erik Cronberg
Ladda ned bild
Syliva Schwaag Serger och Marcus Wallenberg. Foto: Erik Cronberg
Syliva Schwaag Serger och Marcus Wallenberg. Foto: Erik Cronberg
Ladda ned bild
Marcus Wallenberg och Syliva Schwaag Serger. Foto: Erik Cronberg
Marcus Wallenberg och Syliva Schwaag Serger. Foto: Erik Cronberg
Ladda ned bild

Om oss

I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.

IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.

Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Industrisatsningarna i norra Sverige är lovande – men utmaningarna är många13.6.2024 13:15:17 CEST | Pressmeddelande

Att utforma en ”grön industripolitik” är svårt och kräver långsiktighet, där satsningarna bör göras stegvis. Åtgärder för att stödja en grön omställning bör bygga på transparens, tydliga utvärderingskriterier och väldefinierade skäl. Det är några av slutsatserna i ett nytt kunskapsunderlag om de pågående industrisatsningarna i norra Sverige som Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, tagit fram.

Industrisatsningarna i norra Sverige – vad säger forskningen?4.6.2024 08:42:45 CEST | Pressinbjudan

De stora industrisatsningarna på fossilfri produktion i norra Sverige saknar motsvarighet i modern svensk industrihistoria. Statens roll och agerande har lett till en livlig debatt och industripolitiken har fått större fokus. Medier är välkomna till IVAs seminarium den 13 juni där vi presenterar ett kunskapsunderlag för att bidra till debatten med kunskap och insikter baserade på forskning.

Grön omställning kräver ny mineralstrategi21.5.2024 09:04:23 CEST | Pressmeddelande

Sverige behöver en ny mineralstrategi för att hantera den ökade utvinning av metaller och mineral som omställningen till ett fossilfritt och hållbart samhälle innebär. Strategin behöver ta de ökade behoven som utgångspunkt och hantera de mål- och intressekonflikter som dessa medför. Inte minst behöver samhällen med gruvverksamhet kompenseras bättre än idag. Det konstaterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i en ny rapport.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye