Norra Skog

DEBATT: Skogen måste brukas – så skapas störst klimatnytta

Dela

Skogens roll i klimatutmaningen är central, men tyvärr har alltför många missuppfattat hur skogen bäst kan bidra till att lösa problemet. Att låta gammal skog stå kvar som ett kolförråd är troligen den allra sämsta lösningen. Ett missförstånd som många tror är själva sanningen. Ha det i åtanke när du går och röstar den 9 juni.

Pär Lärkeryd, vd Norra Skog. Foto: Victor Lindberg
Pär Lärkeryd, vd Norra Skog. Foto: Victor Lindberg

Det debatteras frisk kring att utsläppen från olika verksamheter, som till exempel industri eller jordbruk, måste reduceras kraftigt. Om den lösning vi ser på klimatfrågan är att försöka minska dessa verksamheters möjligheter att bedriva sitt affärsuppdrag riskerar vi att skjuta oss i foten. Ett sådan krav resulterar bara i att vår inhemska produktion försvinner för att i stället återuppstå i andra länder. Konsekvensen av detta blir då enbart ytterligare försämrad välfärd och konkurrenskraft här i Sverige.

Grundproblemet med utsläpp är till allra största delen detsamma i alla sektorer, nämligen användandet av de fossila produkterna olja, kol och naturgas. Skulle industri, jordbruk och alla andra sektorer klara sig utan dessa fossila produkter skulle koldioxidutsläppen minska med tre fjärdedelar – och klimatfrågan har därigenom till stor del fått sin lösning. Ett tydligt exempel är all vår användning av oljebaserad plast. Skulle plasten helt ersättas av annat material så minskar behovet av olja med en fjärdedel.

Den stora boven i klimatdramat är alltså de fossila produkterna och därför måste vi hitta alternativ och dessa behöver vara äkta förnybara. Att vara äkta förnybar innebär att produkten återskapas efter användning och det kan bara ske genom att något växer tillbaka. Den förnybara processen kan ske i vatten, på land eller i laboratorium. Till viss del kan lösningen hittas i vattenodling av till exempel alger, men huvuddelen av odlingen behöver ske på land. Det är redan i dag en utmaning att föda en växande befolkning med tillgången till nuvarande globala åkermark. Så det skulle begränsa en viktig utveckling om vi skulle använda den för annan produktion. Det som står kvar till buds är att nyttja skogen, så det är där som lösningen finns. Redan i dag finns teknik inom skogsindustrin som gör det möjligt att ersätta alla typer av produkter som baseras på fossila råvaror. Den enda som faktiskt saknas är tillräcklig tillgång på råvara från skog.

Samtidigt som råvara från skogsbruk är avgörande för att lösa klimatfrågan så är även kolinbindningen i skog av stor betydelse. En skog binder kol så länge den växer och när skogen blir gammal avtar tillväxten och därmed även kolinbindningen. Så även ur denna aspekt är den sämsta lösningen att låta all gammal skog stå obrukad.

Att vår svenska skog årligen binder enorma mängder kol kommer sig av att den under de senaste hundra åren brukats på ett sådant sätt att den, tack vare ett effektivt hyggesbruk i stället för gamla tiders plockhuggning, snabbt återväxer och att den därför växer så det knakar. Om vi för hundra år sedan beslutat att skogen skulle stå kvar som ett kolförråd hade dess tillväxt i dag varit närmast noll – och då hade inte kolinbindningen funnits. Vi hade då heller inte haft samma möjligheter att utveckla värdefulla produkter i form av trävaror till bostäder, miljövänliga förpackningar, hygienartiklar och bioenergi som i dag är viktiga för att minska behovet av fossila varor.

Naturligtvis måste det även finnas gammal skog. För att bevara en stor bredd av olika växter och djur behöver det finnas skog i alla åldersklasser eftersom olika varelser trivs bäst i olika förhållanden. Så i stället för slagorden om att ingen gammal skog får huggas, och på så sätt hålla fast vid det stora missförståndet, välkomnar jag debatten om hur mycket av olika åldersklasser av skog som är bästa lösningen både för klimatet och biodiversiteten.

Vill du bevara vårt hållbara svenska skogsbruk och öka skogens klimatnytta? Ha mitt resonemang i åtanke när du går och röstar i EU-valet den 9 juni. Hjälp Sverige att fortsatt få ha kontroll över skogsbruket.

Pär Lärkeryd, vd Norra Skog

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pär Lärkeryd, vd Norra Skog. Foto: Victor Lindberg
Pär Lärkeryd, vd Norra Skog. Foto: Victor Lindberg
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Norra Skog drivs av att göra skogsägarlivet i Norrland så värdefullt som möjligt. Vi ägs utav våra medlemmar och verkar för deras bästa, alltid. Både när vi ger råd om hur de kan få ut det mesta och bästa av sitt skogsägande och när vi representerar dem politiskt.

Följ Norra Skog

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norra Skog

Norra Skog höjer priserna – mer pengar till skogsägarna8.4.2024 09:14:35 CEST | Pressmeddelande

Nu höjer Norra Skog priserna till skogsägare på specialsortimentet, till exempel lednings- och stängselstolpar, svarvtimmer och stamblock. Förändringen gör att skogsägarna får mer kvar i plånboken och att varje träds potential tas tillvara. – Vi jobbar ständigt för att förbättra erbjudandet till våra medlemmar. Det här är nästa steg, säger Jonas Arvidsson, marknadschef Virke på Norra Skog.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye