Innovationsföretagen

Kompetensbrist stoppar forskningssatsningar i vart tredje företag

Dela

När svenska arkitekt- och ingenjörsföretag vill öka sina satsningar på forskning och utveckling, är bristen på kompetens ett av de största hindren. En tredjedel av dessa företag skulle investera mer i forskning och innovation om de kunde rekrytera rätt kompetens. Det visar en ny medlemsundersökning från Innovationsföretagen.

Förbundsdirektör
Elin Lydahl

— Svensk innovationskraft måste stärkas och kompetensförsörjningen spelar här en avgörande roll. Fler tekniker och naturvetare måste examineras från svenska lärosäten och en nationell strategi för att främja högkvalificerad kompetensinvandring till Sverige behöver komma på plats snarast.  Annars kommer vi att tappa både arbetstillfällen och konkurrenskraft, säger Elin Lydahl, förbundsdirektör på Innovationsföretagen.

I Innovationsföretagens senaste medlemsundersökning, Insikt 2024, svarar Innovationsföretagens medlemmar vilka främst består av teknikkonsult-, industri- / techkonsult- och arkitektföretag på frågan ”Vad skulle få er att investera mer i forskning och innovation i Sverige?”. Nära vart tredje företag, 29 procent, svarar ”tillgång till rätt kompetens”. Bland teknikkonsultföretag är siffran hela 37 procent.  Det innebär att bristen på kompetens är det största hindret näst efter brist på kapital.

Bilden bekräftas av IVAs FoU-barometer som ger en liknande beskrivning av läget. I den uppger forsknings- och teknikchefer att bristen på kompetens är företagens största utmaning. För femte året i rad toppar kompetenstillgång deras lista över de viktigaste faktorerna för var företagen väljer att placera sin FoU.

Kompetensbrist har länge varit innovationssektorns största och mest akuta utmaning. Och det är en utmaning som delas av större delen av näringslivet. Sedan 2001 har FoI-investeringarna i Sverige minskat med 0,5 procent av BNP, motsvarande 25 miljarder kronor om året i förlorade kunskapsinvesteringar..


Innovationsföretagen vill bland annat se följande politiska reformer för att stärka den svenska kompetensförsörjningen:

  1. Höj utbildningskvaliteten och öka genomströmningen på ingenjörsutbildningarna.
  2. Ta fram en nationell strategi för talangattraktion och sätt ett nationellt mål om att snarast möjligt skapa förutsättningar att tredubbla den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen.
  3. Inför ett kompetensavdrag för att hålla jämna steg med teknikutvecklingen.

Läs mer om hur Innovationsföretagen vill stärka kompetensförsörjningen här.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes bland Innovationsföretagens medlemsföretag under perioden 25 mars – 10 april 2024.

139 medlemsföretag svarade på frågan ”vad skulle få er att investera mer i FoI i Sverige? (flera svarsalternativ möjliga)” (svar i procent).

Samtliga

Teknik-konsultföretag

Industri-konsultföretag

Arkitektföretag


Tillgång till rätt kompetens

29

37

29

13


Sänkta kostnader för FoI-personal (t.ex. genom sänkt arbetsgivaravgift eller bättre expertskatt)


24


21


29


34


En mer näringslivsrelevant forskning vid svenska universitet och högskolor


19


19


10


21


Tillgång på kapital


39


29


48


47


Annat


23


22


24


18

För mer information:
Richard Österberg, näringspolitisk expert, Innovationsföretagen
+46 72-213 44 81
richard.osterberg@innovationsforetagen.se

Linnea Kvist, kommunikationschef, Innovationsföretagen
+46 70-590 34 45
linnea.kvist@innovationsforetagen.se

Om oss

Välkommen till Innovationsföretagen

Innovationsföretagen är ett bransch- och arbetsgivarförbund som representerar innovativa företag inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn. Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för en världsledande arkitekt- och ingenjörsbransch. Det gör vi dels genom opinionsbildning, dels genom att erbjuda medlemsservice.

Läs mer på www.innovationsforetagen.se

Följ Innovationsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Innovationsföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye