Afa Försäkring

Städ och fastighet – allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro

Dela

På ett webbinarium den 5 juni presenteras en helt ny rapport, om allvarliga arbetsskador och lång sjukfrånvaro för personer som jobbar i yrkesgrupper inom städ och fastighet.

Person som städar en matsal med bord och stolar.
Rapporten redovisar statistik över allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro inom städ och fastighet. Statistiken är bland annat uppdelad på kön, ålder och yrke. Foto: johner.se/Scandinav

Närmare 170 000 är personer sysselsatta i yrkesgrupperna städ och fastighet, vilket är fyra procent av den totala arbetskraften i Sverige. Hälften arbetar inom städ och hälften inom fastighet.

Både städ och fastighet har en högre risk för allvarliga arbetsolycksfall än genomsnittet för hela den svenska arbetsmarknaden. 

För arbetsskador redovisas statistik som rör anställda i privat sektor, kommuner och regioner och statlig sektor. För långvarig sjukfrånvaro redovisas statistik som rör anställda i kommuner och regioner och privatanställda arbetare.

Rapporten som presenteras på webbineriet beskriver: 

  • de vanligaste orsakerna till allvarliga arbetsolycksfall,
  • var på kroppen skador ofta sker, 
  • risken för allvarliga arbetsolycksfall uppdelat på yrkesgrupp, kön och åldersgrupp,
  • långvarig sjukfrånvaro inom städ och fastighet,
  • vanligaste diagnoserna bakom långvarig sjukfrånvaro i yrkesgrupperna.

Medverkande:
Fredrik Bergström, analytiker, Afa För­säkring
Elin Henriksson, analytiker, Afa För­säkring
Andreas Ek, analytiker, Afa För­säkring
Moderator Anna Weigelt, chef analysavdelningen, Afa Försäkring­säkring

Praktisk information:
Datum och tid: kostnadsfritt webbinarium 5 juni kl. 9–10.

Anmäl dig här senast 4 juni för att delta.

Webbinariet spelas in. Inspelningen publiceras på Afa Försäkrings webbplats några dagar efter att webbinariet varit. Rapporten kommer att gå att ladda ner från Afa Försäkrings webbplats från och med den 5 juni.

Kontakt:
Har du frågor om webbinariet mejla till afaseminarier@afaforsakring.se
Har du pressrelaterade frågor, kontakta Linda Harling, perssansvarig: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Person som städar en matsal med bord och stolar.
Rapporten redovisar statistik över allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro inom städ och fastighet. Statistiken är bland annat uppdelad på kön, ålder och yrke.
Ladda ned bild
Person som städar en matsal med bord och stolar.
Rapporten redovisar statistik över allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro inom städ och fastighet. Statistiken är bland annat uppdelad på kön, ålder och yrke.
Ladda ned bild

Afa Försäkring

9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Minister pratar i Almedalen: Hur skapar vi trygga och säkra arbetsplatser?18.6.2024 05:00:00 CEST | Pressmeddelande

Varje år sker cirka 12 000 allvarliga arbetsolyckor med stora skillnader mellan branscher och yrken. Minister Paulina Brandberg inleder ett av Afa Försäkrings seminarier i Almedalen, om hur vi skapar trygga och säkra arbetsplatser. På plats finns även representanter från arbetsmarknadens parter, myndigheter och arbetsmiljöforskare med flera, som pratar utifrån temat ett friskt och tryggt arbetsliv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye