Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser: Israel måste sluta döda civila

Dela

Israels militära strategi med attacker mot tättbefolkade områden leder oundvikligen till ett stort antal civila dödsoffer. Landet måste nu omedelbart upphöra med offensiven i Rafah och de pågående attackerna över hela Gaza. Den uppmaningen riktar den medicinska humanitära organisationen Läkare Utan Gränser till FN:s säkerhetsråd som samlas i dag den 28 maj efter att Israel attackerat ett tältläger i en av de ”humanitära zonerna” i södra Gaza.

Bild från sjukhuset Am Timan, Tchad.
Bild från sjukhuset Am Timan, Tchad. Sebastian Bolesch Inga restriktioner

– Civila massakreras. De tvingas in i områden som de fått höra skulle vara säkra, bara för att utsättas för flyganfall och hårda strider, säger Chris Lockyear, Läkare Utan Gränsers internationella generalsekreterare. 

– Familjer på 10–20 personer lever hopträngda i tält under extremt svåra förhållanden. Över 900 000 människor tvingades återigen på flykt när de israeliska styrkorna intensifierade sin offensiv mot Rafah i början av maj. 

Enligt lokala sjukvårdsmyndigheter har 21 personer dödats och 64 skadats enbart i dag, efter att israeliska styrkor bombade ännu ett tältläger i al-Mawasi, väster om Rafah i södra Gaza. 

I Tal al-Sultan i Rafah stödjer Läkare Utan Gränser en vårdinrättning där personer som utsatts för trauma stabiliseras innan de skickas vidare för vård. På natten den 27 maj tvingades såväl den medicinska personalen som patienterna på denna inrättning att fly när attackerna i området intensifierades, vilket effektivt stoppade all medicinsk verksamhet vid platsen.  

Evakueringen av ännu en vårdinrättning kommer 24 timmar efter att israeliska styrkor genomförde ett flyganfall mot ett tältläger i vad de hade utsett till en "säker zon", i vilket minst 49 personer dödades och över 250 skadades. Personalen vid enheten för traumastabilisering rapporterade ett massivt inflöde av 180 sårade, varav många hade svåra brännskador, splittersår, frakturer och andra traumaskador. 31 personer hade redan avlidit. De skadade patienterna stabiliserades och hänvisades till tillfälliga sjukhus längre västerut i riktning mot al-Mawasi. Det finns i dagsläget inga fungerande traumasjukhus som kan hantera en sådan händelse med så många skadade på en och samma gång. 

– Hela natten hörde vi sammandrabbningar, bomber och raketer som avfyrades. Ingen vet exakt vad som händer, säger Safa Jaber, en av Läkare Utan Gränsers gynekologer som bor i Tal al-Sultan-lägret med sin familj. 

– Vi är så oroliga för våra barn, för oss själva. Vi hade inte väntat oss att något som detta skulle hända. Vart ska vi ta vägen? Vi kämpar för att hitta de mest grundläggande saker som varje människa behöver för att överleva. 

Förra veckan beordrade Internationella domstolen (ICJ) Israel att omedelbart upphöra med den militära offensiven i Rafah och att släppa in den humanitära hjälpen som det finns ett sådant akut behov av, liksom att säkerställa att den når dem som behöver den. Men sedan dess har Israels offensiv i södra Gaza eskalerat, inga större volymer av hjälp har kommit in sedan sjätte maj, och de systematiska attackerna mot sjukvården har fortsatt. Alla länder som stöder Israels militära operationer under dessa omständigheter är moraliskt och politiskt medskyldiga. Läkare Utan Gränser uppmanar länder, särskilt USA, Storbritannien och EU:s medlemsstater, att göra vad de kan för att påverka Israel att stoppa den pågående belägringen och de fortsatta attackerna mot civila och civil infrastruktur i Gaza. 

Nästan åtta månader in i detta krig finns det inte längre en enda vårdinrättning i Gaza med kapacitet att hantera en masskadehändelse som den som inträffade den 27 maj. Samma dag som den Läkare Utan Gränser-stödda stabiliseringsenheten i Tal al-Sultan stängde skedde även ett flyganfall mot det kuwaitiska sjukhuset i Rafah, som dödade två anställda och satte sjukhuset ur funktion. På nästan alla sjukhus i Rafah har personal och patienter tvingats evakuera och sjukhusen är nu antingen ur funktion eller nätt och jämnt fungerande, vilket gör det omöjligt att tillhandahålla eller få tillgång till medicinsk vård. 

– Hundratusentals civila utsätts för en brutal och obeveklig kollektiv bestraffning, säger Karin Huster, Läkare Utan Gränsers medicinska referent i Gaza. 

– I kombination med bombattackerna leder blockeringen av humanitärt stöd till att det är omöjligt för oss att hjälpa till på ett meningsfullt sätt. Människor dör också eftersom hjälparbetare hindras från att utföra sina jobb. 

Israels bombningar och hårda strider fortsätter också att skapa förödelse i norra delen av Gaza, som i det närmaste är otillgänglig för humanitär personal. Sjukhus i norr är under beskjutning och har utsatts för omfattande förstörelse. Det gäller bland annat al-Awda och Kamal Adwan-sjukhusen, varav det sistnämnda bombades av israeliska styrkor i dag den 28 maj. Andra sjukhus, som al-Aqsa-sjukhuset i Deir al Balah och Nasser-sjukhuset i Khan Yunis, har rapporterat bränslebrist och riskerar att behöva stänga inom kort. 

Vi uppmanar alla krigförande parter att respektera och skydda vårdinrättningar, deras personal och patienter. 

Vi uppmanar Israel att omedelbart upphöra med sin offensiv i Rafah och att öppna gränspassagen för att släppa in humanitär och medicinsk hjälp i stor skala. 

Vi uppmanar till ett omedelbart och långvarigt eldupphör över hela Gaza. 

Nyckelord

Kontakter

Presstelefon

Kontakta oss gärna på vår presstelefon, gäller även kvällar och helger (ej sms).

Tel:+46 (0)708-33 77 40

Läkare Utan Gränser är en internationell medicinsk humanitär organisation som ger sjukvård och stöd till människor oavsett etnicitet, reigion eller politiska åsikter. Om du vill komma i kontakt med vår utsända personal eller ämnesexperter så kontakta oss på kommunikationsavdelningen - https://lakareutangranser.se/kontakta-oss/press/kommunikationsavdelningenså hjälper vi dig efter bästa förmåga.

Följ Läkare Utan Gränser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye