Kemikalieinspektionen har hittat hormonstörande och cancerframkallande ämnen i yogamattor
Kemikalieinspektionen har genomfört ett omfattande tillsynsprojekt där 40 olika varor, framför allt yogamattor och gymbollar, från 23 företag har granskats. Resultaten visar att sju av varorna, 18 procent, innehöll för höga halter av förbjudna ämnen.
En av de mest anmärkningsvärda upptäckterna var ftalaten DIBP. Dessutom påträffades klorparaffiner (SCCP och MCCP) i flera varor. Ftalater kan påverka förmågan att få barn och fostrets utveckling. Klorparaffiner är klassade som cancerframkallande och även mycket skadliga för vattenlevande organismer.
- De ämnen som vi har letat efter regleras i kemikalielagstiftningen utifrån att de har farliga egenskaper. Till exempel hittade vi ftalater som kan tas upp av huden och på sikt påverka både förmågan att få barn och fostrets utveckling. Det är anmärkningsvärt att varor som kommer i direkt hudkontakt i flera fall innehåller så pass höga halter av dessa farliga mjukgörare, säger Susan Strömbom, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Yogamattor, bollar och andra träningsredskap används även av barn som tränar eller leker. Barn är extra känsliga för farliga kemikalier.
- Vissa kemikalier kan påverka deras utveckling negativt med effekter som visas först senare i livet. Barn har även lägre kroppsvikt och stoppar i högre utsträckning saker i munnen, vilket gör att de utsätts för större mängder kemikalier än vuxna i förhållande till sin kroppsstorlek, säger Susan Strömbom.
Ämnena som hittades i produkterna innebär inga akuta risker för användaren, men de bidrar till den totala exponeringen av hälso- och miljöfarliga ämnen som vi utsätts för i vår vardag och det kan ge effekter på längre sikt.
- Tillsynen visar att det finns ett stort fortsatt behov av kontroller för att säkerställa att produkter på den svenska marknaden uppfyller gällande lagstiftning. Det framkom också att många företag, särskilt mindre aktörer, tycker att kemikalielagstiftningen är svår att förstå och tillämpa, säger Susan Strömbom.
Kemikalieinspektionen har anmält åtta företag för olika typer av brott mot miljöbalkens bestämmelser till miljöåklagare. Kemikalieinspektionen har även anmält de otillåtna produkterna till EU:s databas Safety Gate, där allmänheten kan ta del av information om produkter som innebär olika risker.
Kontakter
Erika StenvallKemikalieinspektionen
Tel:08-519 41 200press@kemi.seLänkar
Om oss
Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.
Följ Kemikalieinspektionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen
3D-skrivare avger farliga ångor och nanopartiklar11.12.2024 13:57:18 CET | Pressmeddelande
3D-skrivare har blivit alltmer populära i hem, skolor och bibliotek. De ger utsläpp av farliga ångor och mycket små partiklar, inklusive så kallade nanopartiklar. Dessa ämnen kan påverka vår hälsa negativt.
Butiken på hörnet säljer förbjudna varor5.12.2024 10:44:33 CET | Pressmeddelande
För att sprida kunskap om kemikaliereglerna har Kemikalieinspektionen tillsammans med kommuner granskat lokala småbutiker av typen ”butiken på hörnet” och ”prylaffären”. Av 607 kontrollerade varor i hittades förbjudna ämnen i 91 stycken.
Barnleksak får säljförbud4.11.2024 09:04:57 CET | Pressmeddelande
Leksaken Miniverse - Make it mini innehåller ämnen som kan innebära en risk för hälsan. Kemikalieinspektionen har därför beslutat att produkten måste sluta säljas och återkallas från butiker.
Miljöfarliga ämnen hittades i kosmetika1.11.2024 09:00:43 CET | Pressmeddelande
När Kemikalieinspektionen granskade kosmetika hittade man miljöfarliga ämnen i 26 procent av produkterna. 15 företag har åtalsanmälts.
Kemikalieinspektion stöttar Ukraina att bli EU-medlem30.9.2024 09:33:50 CEST | Pressmeddelande
För att Ukraina ska kunna bli medlem i EU behöver landets lagstiftning anpassas till unionens regelverk. Kemikalieinspektionen bidrar nu med stöd för att föra Ukrainas kemikalielagar närmare EU:s krav.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum