Ärenden på regionstyrelsens möte 4 juni
Regionstyrelsen behandlar ett 30-tal punkter på sitt kommande sammanträde. Här är en sammanfattning av några av de ärenden som tas upp.

Strategisk plan, 2025–2027
Den strategiska planen anger var Region Norrbotten befinner sig och vilka mål som regionen vill nå. Planen omfattar åren 2025–2027.
Norrbotten är ett län i framkant och har just nu andra länders uppmärksamhet. Här finns möjlighet att skapa nya arbetstillfällen och öka hela Sveriges BNP. Samtidigt är omvärlden osäker och det ställs krav på robusthet, sammanhållning och säkerhet.
I den strategiska planen ligger fokus på regional utveckling, planering av civilt försvar, samt fortsatt implementering av regionfullmäktiges målbild för nära vård. Här sätts också de ekonomiska ramarna i form av budget för planeringsperioden.
Införande av specialistpsykiatriska omvårdnadsteam
I omställningen till nära vård ska psykiatrin utveckla vård och behandling i mer öppna och tillgängliga vårdformer. Arbetssättet med specialistpsykiatriska omvårdnadsteam (SPOT) har framgångsrikt införts i andra regioner med gott resultat, hög patientnöjdhet och förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna. Genom SPOT kommer vården närmare befolkningen och blir mer personcentrerad. Vård i hemmet minskar behovet av slutenvårdstillfällen och kortar vårdtiderna på sjukhus. Dessutom har det gett goda effekter på möjligheterna att rekrytera och behålla medarbetare vilket idag är ett problem inom psykiatrin. Att öka möjligheter att rekrytera och behålla medarbetare stöttar också regionens arbete med att minska beroendet av inhyrd personal.
Nu föreslås att SPOT införs som en testverksamhet i Piteå. Dessutom ska SPOT-liknande arbetssätt införas vid Sunderby sjukhus och Gällivare. Under 2025 ska testverksamheten utvärderas.
Dispensansökningar gällande dygnsvila
Region Norrbotten vill ha dispens för att göra avsteg från arbetstidsdirektivets regler för dygnsvila. Det gäller narkosläkare inom anestesi/operation/intensivvård vid Sunderby sjukhus och Piteå sjukhus. En riskbedömning som gjorts visar att avsteg från reglerna är nödvändigt för att upprätthålla patientsäkerheten inom operation, på intensivvårdsavdelningarna samt i det akuta omhändertagandet. Ett avsteg från reglerna gör att tillgängligheten kan behållas och att arbetsmiljön för medarbetarna gynnas. Förhandlingar med Norrbottens läkarförening har genomförts och parterna är överens om att dispensansökan bör göras.
Handlingsplan för ökad folkhälsa
Norrbottens folkhälsomål är att skapa en förbättrad samt mer jämlik och jämställd folkhälsa. Tillsammans med Norrbottens kommuner och Länsstyrelsen har Region Norrbotten tagit fram en handlingsplan för det regionala folkhälsoarbetet. Handlingsplanen omfattar åren 2024–2026.
I planen beskrivs hur aktörerna tillsammans organiserar och leder arbetet för att genomföra Norrbottens folkhälsostrategi. Detta innefattar olika roller i folkhälsoarbetet, kännetecknande principer för arbetet samt vilka insatser som ska eftersträvas inom varje delmål. De fyra delmålen berör utbildning och livslångt lärande, levnadsvanor, normer och värderingar samt systematiskt arbete.
Handlingsplanen har också en betydande roll för att nå Regionala utvecklingsstrategins mål om goda livsmiljöer och en hållbar regional utveckling.
Remissvar
Region Norrbotten har ombetts lämna svar på fem olika remisser. Dessa är:
- Remiss av promemorian Hållbar och högkvalitativ läkarutbildning och klinisk forskning förslag till ett reviderat ALF-avtal, (Ds 2024), U2024/01035
- Remiss av betänkandet Speciallivsmedel till barn inom öppen hälso- och sjukvård (SOU 2023:71) S2024/00105
- Remiss av betänkandet Växla yrke som vuxen - en reformerad vuxenutbildning och en ny yrkesskola för vuxna (SOU 2024:16) U2024/00585
- Remiss av betänkandet Arbetsrätten under krig och krigsfara (SOU 2023:79)
- Remiss av promemorian Sänkt flygskatt, Fi2024/01009
Samtliga remissvar finns bland handlingarna som länkas till längre ner i detta pressmeddelande.
Nyckelord
Kontakter
Anders Öberg (S)Regionstyrelsens ordförande
Tel:070- 609 35 63anders.oberg@norrbotten.seUlrika SundquistRegiondirektör
Tel:0920-28 42 60Tel:076-310 46 66ulrika.sundquist@norrbotten.seLänkar
Om Region Norrbotten
Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.
Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.
Följ Region Norrbotten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten
Ärenden på hälso- och sjukvårdsnämndens möte 19 maj14.5.2025 07:38:24 CEST | Pressmeddelande
Hälso- och sjukvårdsnämnden behandlar ett antal viktiga ärenden på sitt möte den 19 maj. Här följer en sammanfattning av några av de punkter som kommer att tas upp.
Tandvårdskliniker i Luleå slås samman12.5.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Region Norrbotten har för avsikt att framöver samla all tandvård i Luleå under ett tak. Som ett led i denna politiska viljeinriktning är en sammanslagning av kliniker aktuell. Regionstyrelsen beslutar i ärendet den 3 juni.
Ärenden på regionstyrelsens möte 13 maj7.5.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Regionstyrelsen behandlar ett 20-tal punkter på sitt kommande sammanträde. Här är en sammanfattning av några av de ärenden som tas upp.
Övertorneå först i Norrbotten – 70 procent vaccinerade mot HPV5.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Övertorneå kommun har som första kommun i Norrbotten nått det nationella målet för HPV-vaccination. Nu har 70 procent av alla kvinnor födda 1994–2001 i kommunen vaccinerat sig mot det virus som kan orsaka livmoderhalscancer.
Norrbotten erbjuder NIPT24.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med den 28 april 2025 erbjuder Region Norrbotten Non-Invasive Prenatal Test (NIPT) som en del av den offentligt finansierade fosterdiagnostiken. Testet är kostnadsfritt för gravida som är 35 år eller äldre vid beräknad förlossning. Kvinnor under 35 år får själva stå för kostnaden av testet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum