Europaparlamentet

EU-valet 2024: praktisk information för journalister om valdagarna och valnatten

Dela

Europaparlamentet hjälper medier i hela Europa i deras bevakning inför EU-valet 6-9 juni. Här hittar du samlad information om våra presstjänster under valdagarna och valnatten.

 • En prognos om den preliminära sammansättningen av det nya Europaparlamentet offentliggörs cirka klockan 20.15-20.30
 • Det första preliminära valresultatet väntas offentliggöras cirka klockan 23.15-23.30
 • Dagliga informationsmöten för media från torsdag 6 juni till måndag 10 juni 

Huvudfokus kommer att ligga på valnatten söndagen den 9 juni, då de preliminära valresultaten offentliggörs.

Intervjuförfrågningar

Dagliga genomgångar för medierna under valdagarna
Europaparlamentets presstjänst anordnar informationsmöten för medier online via interactio, för att ge bakgrundsinformation om EU-valet, inklusive fakta och siffror om Europaparlamentet.

Journalister kommer också att få information om den metod som parlamentet använt för att räkna ut resultatet, om åtgärder som ska garantera valets integritet och om de viktigaste politiska ögonblicken efter valet. Europaparlamentets presstjänst kommer också att informera om övergången till nästa mandatperiod, bland annat vad som gäller för pågående lagstiftningsarbete, om valet av kommissionens ordförande och om förfarandet för att utse nästa EU-kommission.

Här är schemat för dessa informationsmöten:

 • Torsdag 6 juni klockan 11.00: EU-valet i korthet
 • Fredag 7 juni klockan 11.00: Allt du behöver veta om Europaparlamentet
 • Lördag 8 juni klockan 11.00: Valnatten
 • Söndag 9 juni klockan 11.00: Allt du behöver veta om Europaparlamentet och valnatten (endast för journalister som närvarar på plats i Bryssel)
 • Söndag 9 juni klockan 17.30: sista-minuten-briefing med information inför valnatten
 • Måndag 10 juni klockan 11.00: Preliminära valresultat och nästa steg (endast för journalister som närvarar på plats i Bryssel)

På söndag den 9 juni offentliggörs preliminära valresultat
Preliminära resultat från EU-valet publiceras först efter klockan 23.00 CEST, när de sista vallokalerna i Italien har stängt. Innan dess kommer parlamentet att publicera prognoser baserade på opinionsundersökningar före och efter valet samt Efter EU-valet: Vad händer efter den 9 juni 2024?
Läs mer här..

Plenisalen i Bryssel kommer att omvandlas till ett pressrum med en scen och arbetsytor för TV-sändningar. På valnatten kommer EbS att sända valvakan från Europaparlamentet i Bryssel. Aktiviteterna direktsänds också via Europaparlamentets multimediecenter med start klockan 17.30. Det planerade programmet innehåller:

 • En första uppsättning nationella prognoser som publiceras cirka klockan 18.15
 • Den första prognosen om det nya parlamentet, som väntas offentliggöras cirka klockan 20.15-20.30 (preliminär tid), även den baserad på nationella beräkningar och opinionsundersökningar före valet, och
 • Det första preliminära resultatet från vissa EU-länder och prognoser för övriga samt en andra prognos för det totala antalet platser i Europaparlamentet, som publiceras cirka klockan 23.15-23.30 (preliminär tid)
 • Ledarna för de politiska grupperna i Europaparlamentet och toppkandidaterna till posten som EU-kommissionens ordförande väntas uttala sig under kvällen. 


Uppdaterade prognoser kommer att tillhandahållas i takt med att Europaparlamentet får information från nationella myndigheter. Den sista prognosen väntas offentliggöras cirka klockan 01.00 på måndag den 10 juni. 

Ett detaljerat schema för prognoser och preliminära resultat kommer att publiceras under de kommande dagarna.

All information kommer att finnas tillgänglig på den officiella hemsidan för resultatet i EU-valet.

Landspecifik information om EU-valet
Här finns information om hur EU-valet går till i varje EU-land och om de politiska kandidater som ställer upp, listor och tidigare valresultat.

Kontaktpersoner i Sverige under valdagarna och valnatten
Tiia Mustonen och Therese Domisch, pressansvariga på Europaparlamentets kontor i Sverige

Kontaktpersoner i Bryssel under valdagarna och valnatten
Länk till Europaparlamentets presstjänst.

Var hittar jag bild och filmmaterial inför EU-valet och under valdagarna?
Länk till samlad information.

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye