Föreläggande mot Göteborgs hamn
Transportstyrelsen riktar ett föreläggande mot Göteborgs hamn för att hamnen inte följer EU:s hamntjänstförordning. På fem punkter, som framför allt rör hamninfrastrukturavgiften, krävs nu bättring av hamnen.

Det var den 1 mars 2023 som klagomålet mot Göteborgs hamn inkom till Transportstyrelsen från ett rederi som anlöper hamnen. Rederiet menar att hamnen inte följer den så kallade hamntjänstförordningen, som är en relativt ny EU-förordning. Bland annat genom att baka in kostnader för underhåll av sina egna kajer i hamninfrastrukturavgiften som betalas av alla, även av användare av kajer som hamnen inte äger.
– Det här är det första klagomålet som har lämnats in till oss sedan de nya reglerna trädde i kraft 2019. Därför är det här också första gången som Transportstyrelsen förelägger en hamn gällande hamnens avgifter. På flera punkter har vi valt att gå på rederiets linje, men inte på alla, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.
Detta ska ändras
I onsdags riktade Transportstyrelsen ett föreläggande mot Göteborgs hamn. Enligt beslutet ska hamnen:
- ändra i sin hamntaxa så att det tydligt framgår vilka avgifter som är hamninfrastrukturavgifter samt benämna dem som detta.
- ändra i sin fakturering så det tydligt framgår på fakturan vad som är hamninfrastrukturavgift.
- tydliggöra de kriterier som finns för variationer i avgiftsnivåerna i sin hamntaxa.
- differentiera avgifterna så att hamninfrastrukturavgiften för fartyg som anlöper externt ägda kajer inte belastas med kostnader för underhåll och muddring som enbart avser kajer som hamnen själv äger.
- ta ut hamninfrastrukturavgift för fartyg som passerar Göteborgs allmänna hamnområde på väg till eller från Vänern.
Måste hålla isär
– Fartyg som anlöper en hamn inom EU betalar alltid hamninfrastrukturavgift. Denna avgift får slås samman med andra betalningar, men det är ett krav att det enkelt ska gå att utläsa vad som är just hamninfrastrukturavgift. Det är kärnan i vårt föreläggande, säger Gunnar Ljungberg.
När det gäller den sista punkten om fartyg som passerar till eller från Vänern, så är det en justering till följd av att Sjöfartsverket upphävde ett äldre beslut tidigare i år. Bakgrunden är att hamninfrastrukturavgiften ska vara icke-diskriminerande och att alla fartyg som passerar hamnområdet ska betala hamninfrastrukturavgift oavsett slutdestination.
Om föreläggandet inte följs kan Transportstyrelsen besluta om ett nytt föreläggande förenat med vite.
FAKTA
Detta är hamninfrastrukturavgift
- En avgift som ska tas ut av hamnledningen av samtliga fartyg som anlöper den aktuella hamnen.
- Går till nyttjande av infrastruktur, anläggningar och tjänster, samt ger tillgång till tjänster för hantering av passagerare och last.
- Regleras i EU:s hamntjänstförordning (EU 2017/352).
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Transportstyrelsen avvecklar appen Mina fordon5.5.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
Appen Mina fordon kommer att avvecklas under hösten 2025. Vissa sökfunktioner har redan stängts ner och kommer inte att öppnas igen. Den som vill utföra ärenden eller söka efter fordonsuppgifter kan i stället besöka Transportstyrelsens webbplats.
Prognosen: Fler flyger nästa år30.4.2025 13:01:11 CEST | Pressmeddelande
Flygtrafiken väntas vända uppåt under nästa år, det visar Transportstyrelsens nya passagerarprognos för åren 2025-2031. Det finns dock stora skillnader mellan in- och utrikestrafiken där den senare väntas stå för merparten av ökningen.
Ökad efterfrågan på privata tågresor29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det långväga tågutbudet fortsätter att växa, medan inrikesflyget minskar ytterligare. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i Sverige 1990-2024. – Resultaten tyder på att det privata resandet med tåg har utvecklats starkt sedan covid-19-pandemin och att det på flera sträckor nu ligger i nivå med 2019, eller till och med över, säger Jonathan Sundin, utredare vid Transportstyrelsen.
Tvätt- och diskvatten hotar Östersjön24.4.2025 11:46:34 CEST | Pressmeddelande
Utsläpp till följd av tvätt, dusch och köksanvändning på fartyg innehåller en mängd farliga föroreningar. Förbättrad rening och minskad plastanvändning ombord är åtgärder som Chalmers tekniska högskola föreslår i en rapport, som tagits fram på uppdrag av Transportstyrelsen.
Tappet för inrikesflyget fortsätter23.4.2025 08:58:55 CEST | Pressmeddelande
Antalet passagerare som reser med inrikesflyg fortsätter att minska. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets första kvartal jämförs med samma period året innan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum