Statens Institutionsstyrelse

SiS ungdomshem Vemyra föreslås avvecklas

Dela

Statens institutionsstyrelse (SiS) har fattat beslut om att föreslå avveckling av Vemyra ungdomshem utanför Sollefteå. SiS bedömer att Vemyra på sikt inte kommer att ha rätt förutsättningar att kunna erbjuda en god, trygg och säker vård.

Bilden får användas fritt för redaktionella ändamål. Foto: Auri Andersson/Statens institutionsstyrelse.

SiS arbetar ständigt med platskapaciteten och den strategiska lokalförsörjningen utifrån behoven hos de barn, unga och klienter som placeras i myndigheten. Efter en sammanvägd bedömning av Vemyras förutsättningar på sikt föreslår därför SiS att en planerad avveckling av ungdomshemmet påbörjas. Beslut i frågan väntas fattas inom några veckor.

– SiS bedömer att Vemyra på sikt saknar rätt förutsättningar att kunna erbjuda en god, trygg och säker vård. Vemyra har under en längre tid haft utmaningar med rekrytering och bemanning. Till detta kommer Försvarsmaktens kommande expansion i närområdet. Det är inte lämpligt att ha ett ungdomshem i anslutning till ett regemente, säger Birgitta Dahlberg, ungdomsvårdsdirektör på SiS.

Förslaget innebär att ett arbete för att avveckla verksamheten vid ungdomshemmet påbörjas så fort ett beslut har fattats. De pojkar som i dagsläget är placerade på Vemyra kommer, om inte placeringen på SiS hinner avslutas innan avvecklingen är klar, att erbjudas plats på andra ungdomshem utifrån det individuella behovet.

Avvecklingen av verksamheten ska anpassas utifrån förutsättningarna att kunna bedriva en trygg och säker vård- och arbetsmiljö. Arbetet planeras inledas omgående, och bedömningen är att Vemyra ska fortsätta bedriva verksamhet året ut.

– Vemyras medarbetare utför trots våra utmaningar ett mycket bra jobb. De går till jobbet varje dag med en vilja att bidra till positiv förändring för samhällets mest utsatta barn och unga. Som institutionschef är min första och främsta prioritering nu att säkerställa en god vård- och arbetsmiljö under resten av året, avslutar Vemyras institutionschef Johanna Karlsson.

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye