Liberalerna Västra Götalandsregionen

Lundqvist (L): Avgiftsfritt TBE-vaccin för barn och unga i VGR

Dela

Liberalerna vill införa avgiftsfritt TBE-vaccin för barn och unga i Västra Götalandsregionen. Virussjukdomen som sprids via fästingar har ökat kraftigt under de senaste åren och finns nu utbredd i hela länet. Satsningen som kostar 158 miljoner under 2024 och 2025 finns med i Liberalernas förslag till oppositionsbudget som presenteras inom kort.

Pär Lundqvist är regionråd för Liberalerna i Västra Götalandsregionen
Pär Lundqvist är regionråd för Liberalerna i Västra Götalandsregionen Foto Anna Sigvardsson Inga restriktioner

- TBE är en allvarlig sjukdom som kan leda till många års lidande, men det finns ett enkelt sätt att skydda sig mot den och det är vaccination. När en sjukdom orsakar så stort lidande ska inte familjers storlek på plånboken vara ett hinder för att kunna vaccinera sig. Barn och unga i Västra Götaland ska ha ett skydd mot TBE och därför vill vi införa avgiftsfritt vaccin, säger Pär Lundqvist, regionråd (L).

Sedan 2022 rekommenderar smittskyddet i regionen att alla som vistas i naturen ska vaccinera sig. Detta mot bakgrund av att incidensen har ökat kraftigt under det senaste decenniet. Antalet fall har mer än femdubblats.

- Under 2023 diagnostiserades 121 personer med TBE i Västra Götaland. Antal bekräftade fall är de högsta som har uppmätts. Reformen kostar regionen 158 miljoner, och därefter 9 miljoner per år, men det är en investering med tanke på att sjukdomen belastar såväl individen som sjukvården under lång tid, avslutar Pär Lundqvist.

Liberalernas förslag till budget presenteras i sin helhet måndagen den 3:e juni kl 09.00

Nyckelord

Kontakter

Vi är Västra Götalands liberala parti

Vårt uppdrag är att utifrån liberala idéer ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv. Liberalerna driver på för att stärka och utveckla vården som finns nära dig, för en hållbar regional utveckling och en kollektivtrafik som fungerar där du bor samt för fler satsningar på kulturen i Västra Götaland. Läs mer om oss.

Följ Liberalerna Västra Götalandsregionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Liberalerna Västra Götalandsregionen

Grönblå Samverkan presenterar en satsning om 500 miljoner kronor för att korta vårdköerna inom sjukvården14.5.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna tilldelar i sina respektive budgetar för 2025 en engångssumma på 500 miljoner kronor till den Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden för att upphandla vårdkapacitet. Syftet är att förbättra tillgängligheten, korta köerna och öka måluppfyllelsen för vårdgarantin. Västra Götalandsregionens största utmaning handlar om att komma till rätta med vårdköerna. Även om betydande resurser har tillförts har inte regionens sjukhus levererat tillräckligt mycket vård. Våra egna sjukhus spelar en central roll, men när tusentals patienter har väntat för länge på vård behöver vi överväga fler lösningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye