Nu återvinner Spendrups kolsyra från jäsningen av öl
Varje år tillverkas miljontals liter kolsyrad dryck på bryggerierna i Grängesberg och Hällefors. Till detta har Spendrups tidigare köpt in över 10 000 ton kolsyra årligen.

Nu är nya kolsyreanläggning i drift och Spendrups kan bli självförsörjande på kolsyra till 50 procent. Anläggningen har en kapacitet på 1200 kg per timme och hittills i år har 660 ton kolsyra kunnat återvinnas. Det är en besparing redan i år på 25 lastbilstransporter kolsyra, en vinst både för miljön och ekonomiskt för företaget.
“Det känns skönt att vi äntligen efter fem års planering har kommit i mål med projektet och att Spendrups nu är Sveriges första bryggeri som tillverka kolsyra ur egna produktionsprocesser med den här metoden. Redan efter bara några veckors produktion kan vi ser hur effektivt återvinningen bidrar med stora volymer egen producerad kolsyra av högsta kvalitet och ett minskat beroende av externa transporter. Med denna investering bidrar Spendrups långsiktigt till ett allt mer fossilfritt samhälle med cirkulära produktionsprocesser och minskad miljöpåverkan, säger projektledare Michael Duphorn.”
FAKTA
I ölproduktionen omvandlas sockret i vörten till alkohol och kolsyra med hjälp av jäst. Kolsyra bildas och den fångas upp i jäskällaren. En ledning går in i den kubformade byggnaden där kolsyran allra först går ner i en ”scrubber” där den tvättas med vanligt vatten för att få bort etanol, humlerester och jästceller.
Därefter åker kolsyran vidare till en kompressor för komprimering i något som ser ut som gigantisk HD-motor, en v-formad motor med två kolvar. Där komprimeras kolsyran till 16 bar innan den går vidare till ett aktivkolfilter där oönskade smakämnen försvinner.
Vidare tar kolsyran vägen till ett torkfilter för att all fukt ska tas bort. Allra sista kyls kolsyran ner till minus 30 grader för att övergå till flytande form innan den till slut hamnar i en lagringstank.
Totalt är det en investering i utrustning och byggnation om 32 miljoner kronor.
Bilder
Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors, Stockholm och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vin- och spritproducenter som El Coto, Cantina Zaccagnini, Plantation och Tamnavulin. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 4,6 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Meteor gör entré i Sverige – Spendrups breddar sin portfölj med fransk öltradition2.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det franska bryggeriet Brasserie Meteor tar steget in på den svenska marknaden och introducerar sina två populära ölsorter, Meteor Lager och Meteor Blanche, genom Spendrups Bryggeri. Lanseringen markerar en unik möjlighet för svenska ölentusiaster att upptäcka det bästa av fransk öltradition.
Michael Andersson lanserar årets upplaga av Melleruds Mästarbrygd – en amber lager24.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Vinnaren av Årets Kock 2024, Michael Andersson, har skapat årets Melleruds Mästarbrygd – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Årets Mästarbrygd bjuder på en utsökt rostig maltighet, friska inslag av citrus och avrundas med ett vitt krämigt skum
Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.
Svenskarnas favoriter från Spendrups nu på norska butikshyllor11.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I höstas aviserade Spendrups ett samarbete med Stordalen-ägda dryckesgruppen Belmonte Beverage Group AS. Nu är samarbetet synligt på de norska butikshyllorna med svenska brygder anpassade för den norska marknaden.
Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket6.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum