Svenska Friidrottsförbundet

Här är Sveriges EM-trupp – "Inne i en ny fantastisk era"

Dela

Den 7 juni inleds friidrotts-EM i Rom och under fredagen presenterade förbundskapten Kajsa Bergqvist den kompletta svenska truppen som består av 61 aktiva. "Det är en stark trupp och vi åker till Italien med höga målsättningar", säger Kajsa.

Ett stort gäng var redan förhandsnominerade och nu kompletteras den svenska EM-truppen som rymmer 61 friidrottare, 29 kvinnor och 32 män. Hela listan hittas här.

- Jag är mycket nöjd med truppen! Den rymmer flertalet rutinerade stjärnor men även många aktiva som befinner sig i början av sina karriärer. En härlig mix, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist, som redan tidigare i veckan berättade att det är med höga målsättningar som Blågult reser till Rom.

- Många svenskar har imponerat hittills i år, trots att det fortfarande bara är maj, och generellt vill jag säga att svenska friidrottslandslaget är väldigt bra just nu. Det talas ofta om ”den gyllene generationen” som tog så många medaljer i början av 2000-talet med en kulmen på Aten-OS och hemma-EM, men jag vill hävda att vi nu är inne i en ny fantastisk era.

Ska överträffa EM-succén 2006

Den hittills främsta blågula EM-insatsen i modern tid kom 2006 då mästerskapet arrangerades i Göteborg. Då blev den svenska medaljskörden tre guld, ett silver, två brons och det var många framskjutna placeringar i övrigt. Totalt togs 69 mästerskapspoäng (enligt en poängräkning där guld ger 8 poäng, silver 7 p, brons 6 p, en fjärdeplats 5 p och så vidare ner till en åttondeplats som ger 1 poäng.)

– Det blir inte lätt att klå, men det är det vi siktar på. Det är ett tufft mål, men inte alls omöjligt. Så bra är svensk friidrott just nu och det känns jäkligt häftigt, säger Kajsa som betonar vikten av det kollektiva målet.

- Det är en inspirerande målsättning. Jag gillar verkligen att vi utöver de individuella målsättningarna också har ett tydligt mål som trupp och lag.

Mer info

Här hittas den svenska uttagningssidan

Här hittas arrangörens hemsida med tidsprogram och annan info.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye