Region Örebro län

Specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam inrättas även i västra länsdelen

Dela

I syfte att göra den psykiatriska vården mer jämlik och samtidigt hushålla med Region Örebro läns resurser har hälso- och sjukvårdsnämnden i dag fattat beslut om en koncentration av psykiatriska heldygnsvårdsplatser samt om en utökning av specialistpsykiatriska omvårdnadsteam, så kallade SPOT.

I den utvecklingsplan som hälso- och sjukvårdsnämnden fattade beslut om förra hösten går det att läsa att den psykiatriska vården i Örebro län behöver bli mer geografiskt jämlik. Psykiatrins slutenvårdsplatser behöver dessutom samlas för att vårdens resurser ska kunna användas så effektivt som möjligt.

För att möta dessa behov fattade hälso- och sjukvårdsnämnden i dag beslut om att inrätta specialpsykiatriskt omvårdnadsteam, SPOT, i den västra länsdelen i likhet med vad som redan nu gäller i den norra länsdelen.

- SPOT är ett mobilt arbetssätt som vi i höstas införde på prov i den norra länsdelen med lyckat resultat. Det förändrade arbetssättet möjliggör till exempel täta vårdinsatser i hemmet samtidigt som det underlättar ett ökat stöd till patientens närstående, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

- Till följd av att vi ger mer stöd i hemmet kan patienterna fortsätta att leva ett mer självständigt liv än om de varit inlagda. Och tack vare arbetssättets flexibilitet kan patienter i stort behov av hjälp få dagliga hembesök och stödsamtal medan de som har mindre akuta behov får glesare hembesök, säger Jenny Steen (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

I samband med att SPOT nu kommer att finnas i både väster och norr kommer de psykiatriska heldygnsvårdsplatserna att centreras till Örebro genom att vårdplatserna i Lindesberg och Karlskoga stängs.

- Det här är ett nytt arbetssätt som vi tror kommer att gynna så väl patienter och anhöriga som medarbetare. Vi kommer säkerligen att få justera vissa detaljer för att få allt att funka på bästa sätt men jag är övertygad om att de möjligheter som ges väger upp riskerna, säger Anna Gunnarsson (C), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Invånare och befintliga patienter i länet gör precis som tidigare när de har behov av att komma i kontakt med psykiatrin, det vill säga kontaktar öppenvårdens mottagning under dagtid och den psykiatriska akutmottagningen vid akuta tillstånd under kvällar, nätter och helger. Svårt sjuka personer, där vård i hemmet inte är ett alternativ, kommer precis som tidigare att erbjudas heldygnsvård på USÖ i Örebro.

Kontakt

Behcet Barsom, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 073-077 77 36

Jenny Steen, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 072-202 74 04

Anna Gunnarsson, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 070-624 84 59

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye