Region Örebro län

Nio nya rättspsykiatriska vårdplatser ska inrättas

Dela

Region Örebro län ska utöka antalet rättspsykiatriska vårdplatser genom att inrätta nio nya i Karlahuset. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden vid dagens sammanträde.

- Behovet av rättspsykiatriska vårdplatser har ökat markant i Sverige under de senare åren och Region Örebro län är inget undantag. Som läget är nu saknar vi utrymme att ta hand om alla rättspsykiatriska patienter och det vill vi åtgärda genom att inrätta de här nya vårdplatserna, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Tack vare inrättandet av nio nya rättspsykiatriska vårdplatser undviks ett scenario där Region Örebro län måste köpa vårdplatser från andra regioner alternativt att rättspsykiatriska patienter med stora vårdbehov tvingas läggas in på en vanlig avdelning inom specialistpsykiatrin.

- Nu får vi i stället möjlighet att sälja platser som eventuellt är outnyttjade till andra regioner som inte har tillräcklig kapacitet och på så sätt generera inkomster till verksamheten, säger Jenny Steen (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

De nya platserna ska inrättas på Karlahuset i Örebro.

-  I Karlahuset finns sedan tidigare flera av psykiatrins verksamheter så vår bedömning är att det är bästa möjliga lokalisering för de nya platserna utifrån patientsäkerhet och arbetsmiljö, säger Anna Gunnarsson (C), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Uppdraget om att genomföra beslutet gavs till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen under förutsättning att regionfullmäktige fattar beslut om nödvändiga investeringsmedel.

Kontakt

Behcet Barsom, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 073-077 77 36

Jenny Steen, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 072-202 74 04

Anna Gunnarsson, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 070-624 84 59

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye