Hyresgästföreningen  Region Norra Skåne

Detta är hyresvärdarna i Helsingborg som vill kalla till nya hyresförhandlingar redan nu

Dela

I Helsingborg meddelade bland annat Garnito, Länshem, Punktum/GS fastigheter och Spp fastigheter att de redan nu kommer kalla till nya årliga hyresförhandlingar. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

Karl-Mikael Jensen, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Karl-Mikael Jensen, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne Foto: Marie Walther

– Sommaren är en riktigt tuff tid för många hushåll. Det är en tid på året när många har höga kostnader, när det blir extra kämpigt att få vardagen att gå ihop. Många hyresgäster har dessutom fått rejäla hyressmällar två år i rad, och lägg till de retroaktiva hyreshöjningar som många kämpar med.  Att de här hyresvärdarna då vill dra igång en ny förhandlingsomgång innan sommaren är oerhört stressande för hyresgästerna i Helsingborg. Vi kan inte se hur det på något sätt gynnar nästa års förhandling, snarare tvärtom, säger Liz Jönsson, regionordförande på Hyresgästföreningen norra Skåne. 

I de årliga hyresförhandlingarna finns en sedan länge etablerad branschpraxis, där hyresmarknadens parter samlas efter sommaren för att förhandla kommande års hyreshöjning. Först då är hyresförhandlingarna för innevarande år klara och de kostnadsunderlag som ligger till grund för hyresförhandlingarna fastställda. Det framgår inte i påkalladena hur mycket hyresvärdarna i Helsingborg vill höja hyran eller på vilka grunder dessa höjningar ska ske. 

– Det är som att de här hyresvärdarna vill sätta igång en slags låtsasförhandling. För vad tänker de att vi ska förhandla om? Hur mycket vill de höja hyran och vad ska de här höjningarna baseras på? Det finns ju inte färdiga underlag att utgå ifrån så här tidigt på året. För oss känns det här inte som ett ärligt försök till att sätta sig ner vid förhandlingsbordet, utan bara som ren taktik. För Sveriges hyresgäster är hyresförhandlingarna inte ett spel utan på riktigt, och vi tycker att de förtjänar mer än fula förhandlingsknep. I Fastighetsägarnas påkallande återfinns fastigheter som ännu inte har fått en höjning för 2024 och det är säkert ett stort antal hyresgäster som ännu betalar retroaktiva höjningar från i år. Det är ett oseriöst agerande från Fastighetsägarna Syds sida att påkalla förhandling i detta skede, säger Karl-Mikael Jensen, gruppchef förhandling Hyresgästföreningen norra Skåne. 

Följande hyresvärdar i Helsingborg har påkallat förhandlingar om nya hyreshöjningar:  

Garnito 
Länshem
Pinnån (Derome)
SPP Fastigheter
Pfeil Fastigheter
Sjödin
GS Fastigheter/Punktum
Qusthus
Fastighets ab tornet
Aspen 7 KB
MW Helsingborg AB
AMM Property AB
FM Helsingborg AB
JLM Fastigheter AB
Södra ringen
Lansa fastigheter AB
Fastighets futura
Bo Larsson Fastighetsförvaltning
ANIT fastighets ab
NP Nilssons fastighets AB
Kärnpunkten i Hbg
Bergerska fastighets ab
Forell fastigheter ab
HBG fastigheter ab
Furutorp fastighets ab
Linnéa och Josef Carlssons stiftelse
FL fastigheter
Brf Kattugglan
Belebro ab

Kontakter

Pressjour Norra SkåneHyresgästföreningen Norra Skåne

Norra Skåne omfattar kommunerna Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Kävlinge, Svalöv, Eslöv, Hörby, Höör, Hässleholm, Kristianstad, Bromölla, Östra Göinge, Osby, Halmstad, Laholm, Falkenberg, Hylte och Nordvästskåne.

Tel:010- 45 91700press.norraskane@hyresgastforeningen.se

Bilder

Karl-Mikael Jensen, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Karl-Mikael Jensen, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Ladda ned bild

Om Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Norra Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Norra Skåne

Detta är hyresvärdarna i Hylte som yrkar på 15,2 procent i hyreshöjning5.6.2024 14:49:52 CEST | Pressmeddelande

I Hylte meddelade bland annat Bra Bostad i Hylte AB, Hyltebruks Fastighets AB och Stadshuset i Hylte AB att de yrkar på en hyreshöjning på 15,2 procent för 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

Detta är hyresvärdarna i Laholm som yrkar på 15,1 procent i hyreshöjning5.6.2024 14:30:35 CEST | Pressmeddelande

I Laholm meddelade bland annat SBF, Påhlsson Fastigheter AB, Bo-Bra Fastighets AB och AB Gunnohus att de yrkar på en hyreshöjning på 15,1 procent för 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

Detta är hyresvärdarna i Falkenberg som yrkar på 16,4 procent i hyreshöjning5.6.2024 14:21:35 CEST | Pressmeddelande

I Falkenberg meddelade bland annat Derome Fastighets AB, Stenhörnet AB, Holgerfastigheter i Fbg AB och Monarkivägen Fastighets AB att de yrkar på en hyreshöjning på 16,4 procent för 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

Detta är hyresvärdarna i Halmstad som yrkar på 15,2 procent i hyreshöjning5.6.2024 14:09:02 CEST | Pressmeddelande

I Halmstad meddelade bland annat Jana Fastigheter AB, HSB Gambrinus, Anaheim AB och Cityfastigheter i Halmstad AB att de yrkar på en hyreshöjning på 15,2 procent för 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

Detta är hyresvärdarna i Landskrona som vill kalla till nya hyresförhandlingar redan nu4.6.2024 09:54:21 CEST | Pressmeddelande

I Landskrona meddelade Lindströms fastigheter, Stena, HSB, Brinova och Sjödin att de redan nu kommer kalla till nya årliga hyresförhandlingar. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är helt klara i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. Hyresgästföreningen är skarpt kritiska till detta agerande, inte minst då det stressar redan hårt pressade hyreshushåll.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye