Sverigedemokraterna anmäler TV4 till Granskningsnämnden

Dela

Partiet anmäler TV4 till Granskningsnämnden för att ha brutit mot kravet på saklighet i Kalla Faktas sändningar den 7:e och 14:e maj.

TV4 har i programmet Kalla Fakta som sändes den 7 respektive 14 maj gjort påståenden och utpekanden som varit felaktiga på ett sätt som riskerar att få konsekvenser för allmänhetens uppfattning om den svenska informationsmiljön, samt använt en bildsättning som varit ägnad att på ett osakligt sätt förstärka ett narrativ. TV4 har därmed brustit i kraven på saklighet. Att TV4 valt att sända programmet är särskilt allvarligt sett i ljuset av att det har varit ägnat att skapa en felaktig bild av ett politiskt parti, att sändningen skett i anslutning till valet till Europaparlamentet samt att det ägt rum efter att flera myndigheter varnat för utländsk otillbörlig informationspåverkan och desinformation. Att sammanblanda legitim opinionsbildning, satir och demokratiska åsiktsyttringar med sådana utländska påverkansoperationer som myndigheter har i uppgift att skydda den svenska demokratin från, medför en risk att viktig myndighetsinformation till medborgarna förvrängs eller feltolkas. Dessa omständigheter och sammanhang bör vägas in som försvårande faktorer i bedömningen om TV4 genom inslagen brutit mot saklighetskravet i sändningstillståndet.

Anmälan till Granskningsnämnden bifogas i sin helhet.

Kontakter

Dokument

Om oss

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som eftersträvar en hög grad av trygghet och samhörighet i det svenska samhället.

Partiet är representerade på kommunal, regional och nationell nivå samt i Svenska kyrkans högst beslutande organ.

Partiledare sedan 2005 är Jimmie Åkesson.

Följ Sverigedemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverigedemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye