Örnsköldsviks Kommun

Årets stipendiater inom kultur, idrott, friluftsliv och ledarskap

Dela

I samband med nationaldagsfirandet i Örnsköldsvik delade kultur- och fritidsnämnden traditionsenligt ut ett antal stipendier som uppskattning för lovvärda insatser och prestationer inom kultur, idrott, friluftsliv och ledarskap.

nationaldagsstipendiaterna står på en scen på torget
Börje Göransson, Jannike Tjällman, Tommy Nordin, Bosse Edman, Frida Perstrand, Tilda Johansson, Stefan Svensson och Martin Haarahiltunen tackades under nationaldagsfirandet. Saknas på bild gör idrottstipendiaten Anna Mannelqvist.

Arne Söderströms hembygdsstipendium, 30 000 kronor, tilldelades Primus Motor

Föreningen Primus Motor premieras "för sitt arbete med att bevara, dokumentera och sprida kunskap om Örnsköldsviks anrika industrihistoria. Föreningen har varit verksam i 30 år och har införskaffat en stor samling äldre lokalt producerade fordon och maskiner för industrin som de renoverar och visar upp. Föreningen arbetar också idogt med att informera allmänheten om äldre industriföreteelser i kommunen för att på så sätt bevara och öka kunskapen om kommunens viktiga industriella kulturarv. Deras berättarkvällar och andra arrangemang är välbesökta och uppskattade." Priset togs emot av Primus Motors grundare Börje Göransson.

Friluftsstipendiet, 15 000 kronor, tilldelades Bosse Edman

Bosse Edman får stipendiet för ”sitt ideella engagemang i SFK Storfiskarna där han starkt bidragit till att sportfiske, friluftsliv och vistelse i naturen blir möjligt för barn och ungdomar med en särskild prioritering på unga med funktionsnedsättning och utlandsfödda. Barn och ungdomar ges genom Bosses engagemang möjlighet att delta på fiskeutflykter och lovaktiviteter samt att prova på och regelbundet utöva castingsport. Som pensionär har Bosse också skapat möjlighet inom castingsporten för målgruppen 65+ att regelbundet träna casting och få en social samvaro. Dessutom är Bosse också en drivande kraft inom High Coast Seals, en förening som ger möjlighet för allmänheten att delta i kallbadsaktiviteter under vinterhalvåret. Bosses ideella engagemang, enorma energi och stora driv har gett möjlighet till många Ö-viksbor och besökare att upptäcka och utöva dessa verksamheter.”

Idrottsstipendiet, 15 000 kronor tilldelades Anna Mannelqvist

Anna Mannelqvist, får stipendiet för " sitt enorma engagemang i flertalet föreningar, nu senast i Vårby IK. Anna bidrar till att så många fler barn och unga hittar rörelseglädjen i idrotten och får vara delaktiga i en omfattande social samvaro. Den utvecklingsresa hon bidragit till i flera föreningar i Örnsköldsvik och för närvarande i Vårby IK, där värdegrundsarbete, inkludering och engagemang varit ledorden, har resulterat i att dessa föreningar är stora inom sitt område och får nationella erkännanden för sina verksamheter. Annas fokus och intresse för att alla ska kunna delta bidrar till att fler unga stannar längre inom sina idrotter och i synnerhet har arbetet med parasporten inom skidverksamheten fått stora framgångar.

Kulturstipendiet, 15 000 kronor, tilldelades Frida Perstrand

Frida Perstrand får årets Kulturstipendium för "sitt engagerande arbete inom slöjdkulturen där hon motiverar barn och unga att skapa kreativa projekt och processer. Med inspiration, bred kunskap och en förmåga att motivera sprider Frida den kreativa lusten att skapa till barn och unga i Örnsköldsvik. Frida behärskar många områden inom den konstnärliga sfären och har en imponerande förmåga att se, möta och uppmuntra andra människor att våga prova och utveckla sina förmågor inom olika hantverk."

Ledarstipendiet delades i år mellan Tommy Nordin och Jannike Tjällman som får 8 000 kronor vardera

Tommy Nordin, Friska Viljor Akademi, premieras för sitt engagemang för unga killar som söker sig till fotbollens värld. Tommy är kittet som håller ihop idrottsfamiljen och skapar bra förutsättningar under de mest känsliga åren under uppväxten. Han skapar en trygghet och en fast punkt för dessa unga fotbollsspelare så att de får bra förutsättningar för att klara skolan, att utvecklas som spelare och växa upp till trygga förebilder inom såväl idrotten som livet i stort.

Jannike Tjällman premieras för sitt mångåriga engagemang i Örnsköldsvik konståkningsklubb. I föreningen är Jannike både tränare och koreograf för såväl enskilda åkare som den fantastiska årliga isgalan som föreningen arrangerar. Jannike är en duktig pedagog, inspirerande ledare och uppskattad förebild som också bidrar till att utveckla program för många andra föreningar än sin egen. Jannikes fokus är att alla ska utvecklas och få roliga upplevelser samtidigt som de utvecklas inom idrotten. Jannike bidrar också till att stötta unga ledare att utvecklas inom sporten och inom ledarskapet.

Mästerskapsstipendiet tilldelades Tilda Johansson, Anundsjö SKF

Tilda Johansson får stipendiet för sina insatser inom skidskytte 2023 där hon tog två silver och ett brons i Europamästerskapen inom Spring, Jaktstart och Mixstafett. Dessutom tog hon ett SM-guld och en seger i totala IBU Cup.

Starka prestationer inom isracing
Utöver ovan nämnda stipendier uppmärksammades även ÖMK rundbana och deras isracingförare Martin Haarahiltunen som försvarade sin världsmästartitel med sitt 3:e VM-guld samt Stefan Svensson som tog  SM:guld  och vann den sista VM-GP tävlingen (han avslutar dessutom sin internationella karriär med denna vinst).

Nyckelord

Kontakter

Anneli von Wachenfeldt, fritidsintendent samhällsbyggnadsförvaltningen, 0660 - 883 09

Bilder

Bosse Edman och Björn Olsson
Bosse Edman, friluftsstipendiat och Björn Olsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande (C)
Ladda ned bild
Börje Göransson och Björn Olsson
Arne Söderströms hembygdsstipendium gick till föreningen Primus Motor. Föreningens grundare Börje Göransson tackades av kultur-och fritidsnämndens ordförande Björn Olsson (C)
Ladda ned bild
Frida Perstrand
Frida Perstrand fick kulturstipendiet.
Ladda ned bild
Jannike Tjällman
Jannike Tjällman premierades för gott ledarskap.
Ladda ned bild
Tommy Nordin och Björn Olsson
Tommy Nordin tackades för sina ledarinsatser av Björn Olsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande
Ladda ned bild
Tilda Johansson
Tilda Johansson fick mästerskapsstipendiet för fina prestationer inom skidskytte.
Ladda ned bild
Stefan Svensson och Martin Haarahiltunen får blommor.
Fritidsintendent Anneli von Wachenfeldt överräcker blommor till isracingmästarna Stefan Svensson och Martin Haarahiltunen.
Ladda ned bild
Gruppbild stipendiater
Börje Göransson (Arne Söderströms hembygdsstipendium), Jannike Tjällman (ledarskapsstipendium), Tommy Nordin (ledarskapsstipendium), Bosse Edman (friluftsstipendiet), Frida Perstrand (kulturstipendiet), Tilda Johansson (mästerskapsstipendiet) samt Stefan Svensson och Martin Haarahiltunen från ÖMK Rundbanan tackades för goda resultat inom isracing under nationaldagsfirandet. Saknas på bild gör idrottstipendiaten Anna Mannelqvist.
Ladda ned bild

Länkar

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye