Blekinge Tekniska Högskola

Den svenska modellen, ny teknik och maktbalansen på arbetsmarknaden

Dela

Teknologisk utveckling antas ofta leda till högre produktivitet, växande överskott, stigande löner och ett ökat välstånd. Införandet av AI, automatisering och digitalisering riskerar dock att bryta detta positiva samband. Ny forskning vid BTH visar att den svenska modellen – som utgår från ett mer jämbördigt maktförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare – kan bidra till driva den nya tekniken i en mer positiv riktning.

Den svenska modellen – som utgår från ett mer jämbördigt maktförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare – kan bidra till driva den nya tekniken i en mer positiv riktning.
Den svenska modellen – som utgår från ett mer jämbördigt maktförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare – kan bidra till driva den nya tekniken i en mer positiv riktning.

I en doktorsavhandling i industriell ekonomi undersöker Fredrik Söderqvist hur maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen kan påverkar löner, inkomster och den teknologiska inriktningen inom ramen för den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Den tvärvetenskapliga avhandlingen undersöker hur kollektivavtal tecknats inom gig-ekonomin, hur övervakning och automation förhandlats inom ramarna för facklig samverkan i svensk gruvindustri, mäter arbetstagares individuella och kollektiva förhandlingsmakt på arbetsmarknaden, samt följer hur inkomster och löner utvecklats i välfärdsyrken när fler arbetsgivare tillkommer på lokala arbetsmarknader vid privatiseringar.

Resultaten pekar på att arbetsmarknadens parter spelar en viktig roll att jämna ut den obalans som kännetecknar de flesta arbetsmarknader. Ett relativt jämbördigt partsförhållande kan även bidra till att svenska arbetstagare har en relativt positiv syn på ny teknik och organisatorisk förändring jämfört med de flesta länder. Om den svenska modellen kan säkra trygghet i omställning och ge arbetstagare ett inflytande över hur ny teknik implementeras på arbetsplatserna kan detta bidra till ökad produktivitet, växande överskott och ett ökat välstånd.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Onsdag 12 juni 2024
Tid:
Kl 13:15
Plats:
Sal J1630 samt via Zoom.
Avhandling och abstrakt

För mer information, kontakta Fredrik Söderqvist via e-post: fredrik.soderqvist@bth.se eller via telefon: 076-115 67 63.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Besök oss gärna på www.bth.se

 

Följ Blekinge Tekniska Högskola

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye