Granskningsnämnden friar skämt om ukrainare
Granskningsnämnden friar SVT:s program IFS – invandrare för svenskar som sändes den 10 mars 2024.
I programmet förekom ett tävlingsmoment som kallades för Duellen, där en tävlande skulle gissa vilken invandrargrupp som fått flest uppehållstillstånd i Sverige år 2022 utifrån svar från en panel med kändisar och komiker. En av paneldeltagarna sa då att den största invandrargruppen kom från Ukraina, men att man kanske inte tänker så mycket på det, att det märks mest på bordellerna. Därefter fick tävlingsdeltagaren gissa vilket som var det rätta alternativet. Det rätta svaret, Polen och Indien, hade presenterats av en annan paneldeltagare.
Över hundra personer hörde av sig till Mediemyndigheten och kritiserade inslaget för att bland annat vara kränkande mot ukrainska kvinnor. Granskningsnämnden konstaterar att IFS – invandrare för svenskars programidé är att genom frågesport skämta om stereotyper och fördomar om olika folkgrupper och kulturer. Mot bakgrund av programformen och med hänsyn till den vidsträckta yttrandefriheten anser nämnden att det aktuella skämtet inte passerade gränsen för vad som kan accepteras. Inslaget stred därför inte mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft (Beslut 24/01393).
Övriga ärenden
- Inslag i Nyheter från P4 Örebro och SR Play om stängning av en skola i Örebro på grund av risk för radikalisering fälldes för att de stred mot kravet på saklighet (24/01006).
- Inslag i SR:s program Konflikt om den historiska bakgrunden till idén om en tvåstatslösning i Israel-Palestina-konflikten friades i fråga om opartiskhet och saklighet (24/01187).
Fakta: Televisionens särskilda genomslagskraft
SVT måste enligt sitt sändningstillstånd ta hänsyn till televisionens särskilda genomslagskraft när det gäller programmens ämnen och utformning samt tiden för sändning av programmen Granskningsnämnden tillämpar bestämmelsen bland annat när det gäller program eller inslag som kan uppfattas som diskriminerande. Det innebär enligt nämndens praxis att programföretaget inte får sända program eller inslag som är uppenbart kränkande mot människor med visst kön, viss etnisk tillhörighet, religion eller sexuell läggning eller mot människor med olika former av funktionsnedsättningar eller sjukdomar. Enligt nämndens praxis gäller också vida ramar för vad som får sägas i program som har en tydlig parodisk, ironisk eller satirisk karaktär. I praxissamlingen “Granskat och klart” på Mediemyndighetens webbplats finns mer information om nämndens tidigare bedömningar.
Källa: Granskat och Klart. Tema: Mediets genomslagskraft (mediemyndigheten.se)
Sök efter beslut i vårt webbdiarium: https://webbdiarium.mprt.se/
Nyckelord
Kontakter
PresskontaktMediemyndigheten
Tel:08- 580 070 00presskontakt@mediemyndigheten.semediemyndigheten.seOm oss
Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Mediemyndigheten som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas. Mediemyndigheten lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden.
Följ Mediemyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten
Granskningsnämnden fäller Ekot18.11.2024 11:42:17 CET | Pressmeddelande
Sveriges Radios sändning i Ekot den 1 juli 2024 fälls för missvisande beskrivning av var området Golanhöjderna ligger. Inslaget strider mot kravet på saklighet.
Unga tar del av nyheter på sociala medier men utan tillit4.11.2024 09:08:18 CET | Pressmeddelande
Mediemyndighetens årliga rapport Mediekonsumtion 2024 visar att nyhetskonsumtionen i Sverige fortfarande är på en hög nivå. Hos de yngre ökar användandet av sociala medier som nyhetskälla trots att de inte helt litar på informationen.
Nationell konferens om barns och ungas trygghet på nätet24.10.2024 10:58:50 CEST | Pressmeddelande
Den 25 oktober anordnar Safer Internet Centre i Sverige en nationell konferens om ” Ett bättre internet för barn”. Safer Internet Centre drivs av Mediemyndigheten, Bris och ECPAT.
Mediebranschens omsättning minskar visar ny rapport23.10.2024 10:26:12 CEST | Pressmeddelande
Förra året minskade den svenska mediebranschens intäkter från reklam. Dessutom höll hushållen hårt i sina plånböcker under lågkonjunkturen. Det innebar att försäljningsintäkterna minskade för många radio-, tidnings- och tv-bolag. Det visar Mediemyndighetens nya rapport Medieekonomi 2024.
Granskningsnämnden fäller inslag om Palestina21.10.2024 12:04:06 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag i Sveriges Radios program Klartext för att det innehöll en felaktig beskrivning av Palestina. Inslaget fälls mot kravet på saklighet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum