Mediemyndigheten

Granskningsnämnden friar skämt om ukrainare

Dela

Granskningsnämnden friar SVT:s program IFS – invandrare för svenskar som sändes den 10 mars 2024.

I programmet förekom ett tävlingsmoment som kallades för Duellen, där en tävlande skulle gissa vilken invandrargrupp som fått flest uppehållstillstånd i Sverige år 2022 utifrån svar från en panel med kändisar och komiker. En av paneldeltagarna sa då att den största invandrargruppen kom från Ukraina, men att man kanske inte tänker så mycket på det, att det märks mest på bordellerna. Därefter fick tävlingsdeltagaren gissa vilket som var det rätta alternativet. Det rätta svaret, Polen och Indien, hade presenterats av en annan paneldeltagare.

Över hundra personer hörde av sig till Mediemyndigheten och kritiserade inslaget för att bland annat vara kränkande mot ukrainska kvinnor. Granskningsnämnden konstaterar att IFS – invandrare för svenskars programidé är att genom frågesport skämta om stereotyper och fördomar om olika folkgrupper och kulturer. Mot bakgrund av programformen och med hänsyn till den vidsträckta yttrandefriheten anser nämnden att det aktuella skämtet inte passerade gränsen för vad som kan accepteras. Inslaget stred därför inte mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft (Beslut 24/01393). 

Övriga ärenden 

  • Inslag i Nyheter från P4 Örebro och SR Play om stängning av en skola i Örebro på grund av risk för radikalisering fälldes för att de stred mot kravet på saklighet (24/01006). 
  • Inslag i SR:s program Konflikt om den historiska bakgrunden till idén om en tvåstatslösning i Israel-Palestina-konflikten friades i fråga om opartiskhet och saklighet (24/01187).

Fakta: Televisionens särskilda genomslagskraft

SVT måste enligt sitt sändningstillstånd ta hänsyn till televisionens särskilda genomslagskraft när det gäller programmens ämnen och utformning samt tiden för sändning av programmen Granskningsnämnden tillämpar bestämmelsen bland annat när det gäller program eller inslag som kan uppfattas som diskriminerande. Det innebär enligt nämndens praxis att programföretaget inte får sända program eller inslag som är uppenbart kränkande mot människor med visst kön, viss etnisk tillhörighet, religion eller sexuell läggning eller mot människor med olika former av funktionsnedsättningar eller sjukdomar. Enligt nämndens praxis gäller också vida ramar för vad som får sägas i program som har en tydlig parodisk, ironisk eller satirisk karaktär.  I praxissamlingen “Granskat och klart” på Mediemyndighetens webbplats finns mer information om nämndens tidigare bedömningar.

Källa: Granskat och Klart. Tema: Mediets genomslagskraft (mediemyndigheten.se)

Sök efter beslut i vårt webbdiarium: https://webbdiarium.mprt.se/

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Mediemyndigheten som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas. Mediemyndigheten lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. 

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye