Statens Institutionsstyrelse

SiS unga berättar 2024: "Kan jag, kan du"

Dela

Varje år skriver de unga på SiS om sin tid på ungdomshemmen, men också om livet före och om en framtid efter SiS. Nu är årets bok ute för 16:e gången med nyskrivna texter i "Kan jag, kan du".

På bokens framsida är en ung flicka med ljust långt hår, hon syns bakifrån och går ner mot strandkanten vid havet.

Nästan 80 bidrag har samlats in till årets pocketbok SiS unga berättar, som är en årlig skrivarsatsning för eleverna på SiS skolor. I boken berättar de unga med egna ord vad de tänker och känner om att komma till SiS och att vara på SiS ungdomshem.
 
– Hur barn och ungdomar upplever sin tid på SiS kan bara de själva beskriva, därför är deras berättelser nödvändiga och viktiga. Genom boken får vi ta del av flera berättelser om att vara placerad på ungdomshem, säger Birgitta Dahlberg, ungdomsvårdsdirektör på SiS. 
 
Bidragen i årets bok är skrivna i form av dikter, andra är utformade som ett brev till en vän, eller som en text i en dagbok. De är skrivna på temat framtidsdrömmar, där mörker och sorg blandas med en framtidstro och en vilja att förändra sitt liv. 
 
”Flera år senare står jag här och har varit ren i flera månader, jag lever och jag vill ändras. Jag sitter här på sis men jag vet att när jag kommer ut så har jag folk som väntar på mig. Jag vet att alla kan klara de bara om man vill se till att kämpa” 
 Skriver BRUDEN SOM DANSAR MED DEMONER / SNART UTE IGEN
                                                                                          
I årets bok är det även tydligt att de som skriver vet att andra i samma situation kommer att läsa boken. Många ger råd och stöd till andra unga som också är placerade eller kommer att placeras på SiS. 
 
– Deras lärare berättar att de känner igen sig i varandras skildringar och får bekräftelse på att de inte är ensamma om att vara på SiS, eller om att må dåligt, eller känna att de har gjort fel, säger Birgitta Dahlberg. 
 
Att delta med bidrag till SiS unga berättar är frivilligt. Texterna är oredigerade och de unga skribenterna är anonyma. Det finns få regler för att skriva i boken, vilket bidrar till att elever som inte är vana att skriva ser att ”här kan även jag lyckas”.
 
Pocketboken SiS unga berättar "Kan jag, kan du" är gratis och exemplar kan beställas eller laddas ner direkt som pdf på vår webb. Där kan du även läsa mer om bokprojektet och ladda ner böckerna från föregående år. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye