Kommuner får investeringsstöd för att öka sin energiberedskap
Tio kommuner har tecknat en överenskommelse med Energimyndigheten om att öka energiberedskapen inom sin samhällsviktiga verksamhet. Det är det första steget i Energimyndighetens satsning på ett investeringsstöd till kommuner, som ska stärka det svenska totalförsvaret.
Ett samhälle utan el, fjärrvärme och drivmedel är ett samhälle som står stilla. Hur sårbart vårt samhälle blir vid en störning eller ett avbrott i energiförsörjningen beror helt på hur väl förberedda vi är. Ett stort ansvar vilar på kommunerna att kunna upprätthålla samhällsviktig verksamhet även vid en kris, och därför vill Energimyndigheten nu stötta kommunernas upprustning av energiberedskapen.
– Det finns ett behov av att höja energiberedskapen i Sverige. Vi satsar därför på ett investeringsstöd som ska gå till Sveriges kommuner. I utformningen av programmet tar vi hjälp av ett tiotal pilotkommuner som har kommit långt i sitt arbete med energiberedskap, säger Frida Hagström, projektledare på Energimyndigheten.
De tio kommunerna i pilotprogrammet är Kalix, Lycksele, Surahammar, Enköping, Sollentuna, Mörbylånga, Gotland, Karlshamn, Göteborgs stad och Växjö.
25 miljoner för att minska sårbarheten
Pilotkommunerna får 2,5 miljoner kronor var i stöd för att genomföra åtgärder som minskar sårbarheten i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen.
De åtar sig också att delta i workshops och intervjuer för att hjälpa Energimyndigheten i utformningen av programmet Robust kommun, som planeras att öppna på bredare front[TA2] under 2025.
Pengarna får användas för kostnader för fysiska åtgärder som relaterar till uppförande, installation, uppgradering eller utbyggnad av till exempel:
- Reservkraft
- Skalskydd
- Off-grid lösningar
- Drivmedelsberedskap
- Tekniska förberedelser
- Digitaliseringar
- Redundans och diversifiering
Inom programmet Robust kommun kommer även kunskapsstödjande inslag att ingå.
Vad är energiberedskap?
Energiberedskap handlar om att stärka förmågan att motstå och hantera störningar och avbrott i energiförsörjningen. Det omfattar alla energislag och olika användningsområden av energi och inkluderar totalförsvarsperspektivet.
Mer information om programmet:
Robust kommun, investeringsstödprogram (energimyndigheten.se)
Kontakt: Frida Hagström, telefon 016-544 21 02
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 20 36ola.westberg@energimyndigheten.seFölj Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Stora förändringar i energisystemet och utmaningar för svensk kraftvärme20.3.2025 08:08:35 CET | Pressmeddelande
Kraft- och fjärrvärmen står inför omfattande utmaningar. Elanvändningen ökar, industrins omställning är ingen grön bubbla, och EU:s politiska beslut är centrala för omställningen till fossilfrihet. Det visar Energimyndighetens nya långsiktiga scenarier.
Rättelse: Energimyndighetens nya prognos visar: Industrins omställning tar fart 202617.3.2025 14:00:40 CET | Pressmeddelande
En orolig omvärld gör att den svenska nyindustrialiseringen försenats. Först från 2026 leder industrins gröna satsningar till ökat elbehov. Det visar Energimyndighetens nya kortsiktiga prognos som sträcker sig fram till 2028.
Nu stärker vi beredskapen i 50 svenska kommuner6.3.2025 13:43:22 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten beviljar 1,6 miljoner kronor vardera till 50 kommuner för investeringar i reservkraft. Syftet är att minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen.
Två nya satsningar för framtidens kärnkraft3.2.2025 08:19:10 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten öppnar två nya utlysningar som ska stärka utvecklingen inom svensk kärnkraftsforskning. Utlysningarna omfattar 150 miljoner kronor inom pilot- och demonstrationsprojekt samt forskningsinfrastruktur för framtidens kärnkraft.
Energimyndigheten ger 20 miljarder i stöd för att lagra över 11 miljoner ton koldioxid27.1.2025 10:02:11 CET | Pressmeddelande
Nu är den första omvända auktionen inom det nya stödet för lagring av biogen koldioxid, bio-CCS, avgjord. Stockholm Exergi vinner auktionen som avser hela värdekedjan för avskiljning, transport och lagring.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum