Kommuner får investeringsstöd för att öka sin energiberedskap
Tio kommuner har tecknat en överenskommelse med Energimyndigheten om att öka energiberedskapen inom sin samhällsviktiga verksamhet. Det är det första steget i Energimyndighetens satsning på ett investeringsstöd till kommuner, som ska stärka det svenska totalförsvaret.
Ett samhälle utan el, fjärrvärme och drivmedel är ett samhälle som står stilla. Hur sårbart vårt samhälle blir vid en störning eller ett avbrott i energiförsörjningen beror helt på hur väl förberedda vi är. Ett stort ansvar vilar på kommunerna att kunna upprätthålla samhällsviktig verksamhet även vid en kris, och därför vill Energimyndigheten nu stötta kommunernas upprustning av energiberedskapen.
– Det finns ett behov av att höja energiberedskapen i Sverige. Vi satsar därför på ett investeringsstöd som ska gå till Sveriges kommuner. I utformningen av programmet tar vi hjälp av ett tiotal pilotkommuner som har kommit långt i sitt arbete med energiberedskap, säger Frida Hagström, projektledare på Energimyndigheten.
De tio kommunerna i pilotprogrammet är Kalix, Lycksele, Surahammar, Enköping, Sollentuna, Mörbylånga, Gotland, Karlshamn, Göteborgs stad och Växjö.
25 miljoner för att minska sårbarheten
Pilotkommunerna får 2,5 miljoner kronor var i stöd för att genomföra åtgärder som minskar sårbarheten i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen.
De åtar sig också att delta i workshops och intervjuer för att hjälpa Energimyndigheten i utformningen av programmet Robust kommun, som planeras att öppna på bredare front[TA2] under 2025.
Pengarna får användas för kostnader för fysiska åtgärder som relaterar till uppförande, installation, uppgradering eller utbyggnad av till exempel:
- Reservkraft
- Skalskydd
- Off-grid lösningar
- Drivmedelsberedskap
- Tekniska förberedelser
- Digitaliseringar
- Redundans och diversifiering
Inom programmet Robust kommun kommer även kunskapsstödjande inslag att ingå.
Vad är energiberedskap?
Energiberedskap handlar om att stärka förmågan att motstå och hantera störningar och avbrott i energiförsörjningen. Det omfattar alla energislag och olika användningsområden av energi och inkluderar totalförsvarsperspektivet.
Mer information om programmet:
Robust kommun, investeringsstödprogram (energimyndigheten.se)
Kontakt: Frida Hagström, telefon 016-544 21 02
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 20 36ola.westberg@energimyndigheten.seFölj Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Hälften av bilägarna vill skaffa elbil – men priset är ett hinder13.11.2024 08:18:32 CET | Pressmeddelande
Utbyggd laddinfrastruktur längs större vägar och elbilar med tillräcklig räckvidd. Trots det tvekar många bilägare inför att byta till elbil. Det visar en stor EU-gemensam undersökning.
Din skolbyggnad kan öka kunskapen om energianvändningen i Sverige12.11.2024 08:24:57 CET | Pressmeddelande
För att bättre förstå hur energianvändningen i Sverige ser ut samlar Energimyndigheten in uppgifter om den i olika typer av lokaler runt om i landet. Skolbyggnader står näst på tur att inventeras.
775 miljoner till forskning och innovation inom framtidens elsystem8.10.2024 08:39:17 CEST | Pressmeddelande
Nu tillför Energimyndigheten 775 miljoner kronor till forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem, med fokus på fossilfri elproduktion, elanvändning och framtidens elnät. Totalt avsätter Energimyndigheten 1 327 miljoner kronor i satsningen på framtidens elsystem.
Energimyndigheten ger 1,2 miljarder i stöd till Stegra (H2 Green Steel)19.9.2024 08:05:58 CEST | Pressmeddelande
Järn- och stålindustrin är viktig för svensk ekonomi. Samtidigt är den utsläppsintensiv. Nu beviljar Energimyndigheten 1,2 miljarder kronor i stöd till Stegra, tidigare H2 Green Steel, som ska bygga världens första storskaliga produktionsanläggning för stål med låga koldioxidutsläpp.
Nu öppnar nya stödet för bio-CCS22.8.2024 15:07:35 CEST | Pressmeddelande
Idag öppnar den första utlysningen inom Energimyndighetens nya stödsystem för bio-CCS genom omvänd auktion. Totalt kan 36 miljarder kronor fördelas mellan 2026 och 2046.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum