Region Jönköpings län

Så stor är potentialen för solenergi i länet

Dela

Energikontor Norra Småland har publicerat en omfattande analys av solcellspotentialen i Jönköpings län. Rapporten betonar solenergins viktiga roll i länets övergång till hållbart energisystem och hur den kan bidra till att uppnå målet om att bli ett klimatsmart plusenergilän senast 2045.

En man med snickarbyxor sitter på huk på ett tak som är fullt med solpaneler.
I analysen går det att läsa om hur potentialen för solenergi skiljer sig åt mellan kommunerna och hur stor del av den totala energianvändningen som skulle kunna komma från solenergi. Foto: Johan W Avby

– Solcellsanalysen visar att Jönköpings län har stor möjlighet att öka solenergiproduktionen genom de outnyttjade takytorna som finns, på både privata och offentliga byggnader. Det här skulle kunna bidra till visionen om ett klimatsmart plusenergilän. Vi hoppas att analysen leder till ett ökat intresse och fler investeringar i solel, säger Natalia Jones, projektledare på Energikontor Norra Småland.

I analysen går det att läsa om hur potentialen för solenergi skiljer sig åt mellan kommunerna och hur stor del av den totala energianvändningen som skulle kunna komma från solenergi.

Nyckelslutsatser

  • Outnyttjade takytor: Jönköpings län har betydande potential för takmonterade solcellsanläggningar, vilket kan leda till en markant ökning av lokal förnybar elproduktion.
  • Ekonomiska fördelar: Investeringar i solceller kan ge ekonomiska fördelar för kommuner, fastighetsägare och företag genom minskade energikostnader och ökad trygg elförsörjning.
  • Ökande investeringar: Analysen uppmuntrar till fler investeringar i solceller på tak för att minska beroendet av fossil el och för att stärka den regionala elförsörjningen.

Rapporten bjuder också på

  • Drivkrafter för mer solenergi
  • Hur solceller kan användas till beredskap
  • Hur solenergi kan användas för flexibilitet
  • Vilka lagar och regler som påverkar solcellsinstallation

Mer information och nedladdningsbar PDF av solcellsanalysen

Kontakt
Natalia Jones
Projektledare, Energikontor Norra Småland
072-208 38 61
natalia.jones@rjl.se

Kontakter

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye