Hyresgästföreningen Region Sydost

Privata hyresvärdar i Växjö vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu

Dela

I Växjö väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Växjö vill redan börja förhandla om nya hyreshöjningar
Privata hyresvärdar i Växjö vill redan börja förhandla om nya hyreshöjningar

– Sommaren ska vara en tid för återhämtning, för alla och även för hyresgästerna. Många känner fortfarande av stressen efter rejäla hyressmällar två år i rad och dessutom retroaktiva hyreshöjningar som många kämpar med. Att de här hyresvärdarna då vill dra i gång en ny förhandlingsomgång redan innan sommaren, är oerhört stressande för hyresgästerna i Växjö. Man visar verkligen ingen sympati för sina hyresgäster. Vi kan inte se hur det på något sätt gynnar nästa års förhandling, snarare tvärtom, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

I de årliga hyresförhandlingarna finns en sedan länge etablerad branschpraxis, där hyresmarknadens parter samlas till årliga hyresförhandlingar efter sommaren. Först då är hyresförhandlingarna för innevarande år klara och då har även kostnadsunderlagen som ligger till grund för hyresförhandlingarna hunnit bli klara. Det är ovanligt att hyresförhandlingarna startar innan sommaren, men i år har ett stort antal hyresvärdar i Växjö valt att skicka krav om hyreshöjningar redan nu. Man har dock inte gått ut med hur mycket man vill höja hyrorna. Joel Ahonen, som är förste förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost, anser inte att hyresvärdarna är seriösa.

– Det här är en väldigt märklig strategi, det blir ungefär som att de här hyresvärdarna vill sätta i gång en slags låtsasförhandling. För vad tänker de att vi ska förhandla om? Hur mycket vill de höja hyran och vad ska de här höjningarna baseras på? Det finns ju inte färdiga underlag att utgå ifrån så här tidigt på året. För oss känns det här inte som ett ärligt försök att sätta sig ner vid förhandlingsbordet, utan bara som ren taktik. För Sveriges hyresgäster är hyresförhandlingarna inte ett spel utan på riktigt, och vi tycker att de förtjänar mer än fula förhandlingsknep, säger Joel Ahonen.

Följande hyresvärdar i Växjö har påkallat förhandlingar om nya hyreshöjningar:

Ort

Hyresvärd

Krav på höjning

Växjö

Batten AB

Växjö

Birger Erikssons Måleriservice AB/ Bjurre AB

Växjö

BRF Lyktan 1

Växjö

Byggfirma Claesson & Anderzen HB/ CA Bostäder AB

Växjö

Cardena P-G Sundberg AB

Växjö

Castellum AB

Växjö

Danneborg Fastigheter AB

Växjö

Edberg Fastigheter

Växjö

Fastighets AB Odinhem

Växjö

Fastighetsbolaget Kanslern 19 i Växjö AB

Växjö

Gratte Fastighetsförvaltning

Växjö

Göran Lennartsson Fastigheter AB

Växjö

Haglinds Fastighetsförvaltning AB

Växjö

Holox AB

Växjö

HSB Sydost

Växjö

IGS Fastigheter AB

Växjö

Jonsson Fastigheter i Växjö AB

Växjö

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB

Växjö

Kungslund AB

Växjö

Lansa Fastigheter AB

Växjö

Lyckhult 2 AB

Växjö

M2 Gruppen AB

Växjö

Perflo i Växjö AB

Växjö

Pinnån FFV AB

Växjö

Rappe Fastigheter AB

Växjö

Region Kronoberg

Växjö

Sandfast 1 AB

Växjö

Smålandsvist AB

Växjö

Thulehus Växjö AB (tidigare AB Hjalmar Petri)

Växjö

Värendshem AB

Växjö

Växjö Bilaffär AB

Växjö

Widerstedts Fastigheter No2 AB

Uppvidinge

Bruzahem Åseda AB

14,6%

Uppvidinge

Kyllenbeck Associated AB

14,6%

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Privata hyresvärdar i Växjö vill redan börja förhandla om nya hyreshöjningar
Privata hyresvärdar i Växjö vill redan börja förhandla om nya hyreshöjningar
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu7.6.2024 11:08:03 CEST | Pressmeddelande

I Karlskrona väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Kalmar kräver hyreshöjningar på runt 15 procent redan nu5.6.2024 15:34:56 CEST | Pressmeddelande

I Kalmar län väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Jönköping kräver hyreshöjningar på 14,5 procent redan nu5.6.2024 15:29:35 CEST | Pressmeddelande

I Jönköpings län väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye