Hyresgästföreningen Region Sydost

Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu

Dela

I Karlskrona väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu.
Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu.

– Sommaren ska vara en tid för återhämtning, för alla och även för hyresgästerna. Många känner fortfarande av stressen efter rejäla hyressmällar två år i rad och dessutom retroaktiva hyreshöjningar som många kämpar med. Att de här hyresvärdarna då vill dra i gång en ny förhandlingsomgång redan innan sommaren, är oerhört stressande för hyresgästerna i Karlskrona. Man visar verkligen ingen sympati för sina hyresgäster. Vi kan inte se hur det på något sätt gynnar nästa års förhandling, snarare tvärtom, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

I de årliga hyresförhandlingarna finns en sedan länge etablerad branschpraxis, där hyresmarknadens parter samlas till årliga hyresförhandlingar efter sommaren. Först då är hyresförhandlingarna för innevarande år klara och då har även kostnadsunderlagen som ligger till grund för hyresförhandlingarna hunnit bli klara. Det är ovanligt att hyresförhandlingarna startar innan sommaren, men i år har ett stort antal hyresvärdar i Karlskrona valt att skicka krav om hyreshöjningar redan nu. Man har dock inte gått ut med hur mycket man vill höja hyrorna. Joel Ahonen, som är förste förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost, anser inte att hyresvärdarna är seriösa.

– Det här är en väldigt märklig strategi, det blir ungefär som att de här hyresvärdarna vill sätta i gång en slags låtsasförhandling. För vad tänker de att vi ska förhandla om? Hur mycket vill de höja hyran och vad ska de här höjningarna baseras på? Det finns ju inte färdiga underlag att utgå ifrån så här tidigt på året. För oss känns det här inte som ett ärligt försök att sätta sig ner vid förhandlingsbordet, utan bara som ren taktik. För Sveriges hyresgäster är hyresförhandlingarna inte ett spel utan på riktigt, och vi tycker att de förtjänar mer än fula förhandlingsknep, säger Joel Ahonen.

Följande hyresvärdar i Karlskrona har påkallat förhandlingar om nya hyreshöjningar:

Ort

Hyresvärd

Karlskrona/Rödeby

AB Brinova Fastigheter AB

Karlskrona

Byggnadsföreningen Hermes UPA

Karlskrona

Danielssons Fastigheter AB

Karlskrona

FJ Förvaltning AB

Karlskrona

Hermanssonbolagen AB

Karlskrona

HSB Sydost

Karlskrona

Härald af Cristiernins Stiftelse H AF

Karlskrona

KB Kvalitetsbostäder AB

Karlskrona

K-na Lutherska missionsföreningen

Karlskrona

Kvalitetsbostäder Karlskrona

Karlskrona

Lagerstråle Fastigheter AB

Karlskrona

Lindeberg Fastigheter

Karlskrona

Lyckeby Bostäder AB

Karlskrona

Navcon Holding AB

Karlskrona/Nättraby

Nättraby Trading AB

Karlskrona

Oleicia Fastigheter AB

Karlskrona

Optimal Living Karlskrona

Karlskrona

Peos Fastigheter i Karlskrona AB

Karlskrona/Fågelmara

Samfast AB

Karlskrona

Stenhusen AB

Karlskrona

Stiftelsen Militärhemmet

Karlskrona

Strengberg Fastigheter AB

Karlskrona

Svenska Bostadsfonden

Karlskrona

Tornudden Investment AB

Karlskrona/Lyckeby

Utklippan AB

Karlskrona

VIBO-HUS Fastigheter AB

Karlskrona

Wahlqvist Fastighetsservice AB

Karlskrona

Wahlqvist Fastigheter

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu.
Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu.
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Privata hyresvärdar i Växjö vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu5.6.2024 15:50:18 CEST | Pressmeddelande

I Växjö väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Kalmar kräver hyreshöjningar på runt 15 procent redan nu5.6.2024 15:34:56 CEST | Pressmeddelande

I Kalmar län väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Jönköping kräver hyreshöjningar på 14,5 procent redan nu5.6.2024 15:29:35 CEST | Pressmeddelande

I Jönköpings län väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye