Botkyrka Kommun - politik

Botkyrka kommun beviljar extra tillskott på 250 000 kronor till Mångkulturellt Centrum

Dela

Tack vare beslutet om ett extra tillskott säkras nu verksamheten för Mångkulturellt Centrum (MKC) under resten av året. Med stödet följer även tydliga krav om förbättrad ekonomisk styrning.

MKC bedrivs i dag av stiftelsen Sveriges invandrarinstitut och museum. Verksamheten har årligen beviljats ett stöd på 10 miljoner kronor från Botkyrka kommun. En extern granskning från PWC visar att MKC interna hantering av och fördelningen av medlen är mycket otydlig.

När den nya politiska ledningen tillträdde hösten 2023 var det med ett tydligt fokus på tre saker: trygghet, ordning och reda samt ekonomi. Alla verksamheter som erhåller skattefinansierat stöd förväntas använda och redovisa medlen på ett korrekt och tydligt sätt. Där ingår MKC. 

MKC ekonomi har under en längre tid misskötts till den grad att verksamheten står inför konkurs. Centret är en viktig verksamhet med forskning av nationellt intresse, nu ges de därför möjlighet att göra ett omtag och få kontroll över sin verksamhet och styrning. 

Med tydliga krav om förbättrad ekonomisk styrning erhåller MKC 250 000 kr för att få en ekonomi i balans under 2024. Nu inleds även samtal för att nå ett nytt avtal mellan Botkyrka kommun och MKC. 

Botkyrkas politiska ledning har varit tydliga med att de, när ett nytt avtal finns på plats, även fortsättningsvis är redo att stötta MKC med betydande belopp, men att det kräver en förbättrad ekonomisk styrning. 

– Nu får MKC möjlighet att få ordning och reda i sin ekonomi. Verksamheten är viktig och utan det här extra stödet hade de gått i konkurs. Nu kan de gå tillbaka till ritbordet och hitta en långsiktig och hållbar väg framåt, säger Stina Lundgren (M) kommunstyrelsens ordförande.

Mer information: Politisk stabschef Ingvar Smedlund, 073-580 5374 eller ingvar.smedlund@botkyrka.se

Kontakter

Följ Botkyrka Kommun - politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Botkyrka Kommun - politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye