Tullverket

Trio smugglade över 293 kilo narkotika värt cirka 46 miljoner kronor

Dela

Tullverket har avslöjat en smugglingshärva där totalt 122,7 kilo amfetamin och 170,8 kilo cannabisharts smugglades in i västsverige. I mitten av februari kom tre män resande med färjan från Kiel till Göteborg. Männen togs ut för tullkontroll. I en så kallad blyvagga under flaket på en ombyggd lastbil låg ett 50-tal genomskinliga vaccumförpackade påsar med över 293 kilo narkotika. På måndagen åtalades tre nederländska män 55, 65 och 66 år gamla för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Göteborgs tingsrätt.

I en blyvagga låg ett 50-tal genomskinliga påsar med sammanlagt över 293 kilo narkotika. Tullinspektörerna fick ta hjälp av en truck för att lyfta av flaket baktill för att komma åt narkotikan. Foto: Tullverket.
I en blyvagga låg ett 50-tal genomskinliga påsar med sammanlagt över 293 kilo narkotika. Tullinspektörerna fick ta hjälp av en truck för att lyfta av flaket baktill för att komma åt narkotikan. Foto: Tullverket.

– En 65-årig man blev uttagen för tullkontroll vid Kielfärjan i Göteborg. Mannen uppgav att han skulle arbeta i Sverige men kunde inte svara på var utan hänvisade till sin ”chef” som fanns i ett annat fordon. Då blev tullinspektören misstänksam, säger Marcus Carlsson, biträdande chef vid Tullverkets kriminalavdelning väst.
 
”Chefen” förnekade att de två kände varandra
Det var den 15 februari i år som en av de misstänkta männen kom körande i en lätt lastbil med tippmöjlighet och togs ut för en tullkontroll. Föraren sa att han skulle arbeta i Sverige men visste inte var utan hänvisade till sin ”chef” i ett annat fordon. Men ”chefen” i det andra fordonet ville inledningsvis inte kännas vid att de två kände varandra. I förhören ändrade han dock sin historia och medgav att de åkt mot Sverige tillsammans och att de hade ätit lunch ihop.

Narkotikan låg väl gömd i fordonet som var ombyggt eftersom en blyvagga enligt biltillverkaren inte ingår i originalkonstruktionen. Tullinspektörerna fick ta hjälp av en truck för att lyfta av flaket baktill för att komma åt narkotikan. 

På golvet i lastbilens förarhytt låg en sprayburk. Enligt innehållsförteckningen på burken var innehållet avsett för att mota bort hundar och katter. Det hindrade inte en av Tullverkets sökhundar att reagera. 

– Hela partiet var sprayat med en ofärgad vätska som luktade starkt av citrus. Men Tullverkets sökhund markerade direkt på fordonet där narkotikan låg gömd. Så sprayen som skulle ha en avskräckande effekt på hundar gjorde ingen nytta, säger Marcus Carlsson. 

En erkänner smuggling
–Mannen som körde fordonet där narkotikan låg gömd har i förhör erkänt att han visste att han skulle köra narkotika. Han säger att han fått i uppdrag att köra enbart cannabis men att han var omedveten om den stora mängden, säger Marcus Carlsson. De andra två misstänkta männen i smugglingsärendet förnekar brott.

I Tullverkets inledande förhör påstår ”chefen” att han inte kände mannen i fordonet där narkotikan låg utan uppgav att han skulle semestra i Sverige. Han kunde dock inte säga mer exakt vad han skulle göra här eller hur länge han skulle stanna. Senare ändrade mannen sin historia och medgav bland annat att de ätit lunch tillsammans i Tyskland.

I utredningen har påvisats två till sju olika smeknamn på de olika misstänkta. Dessa smeknamn har kunnat ses antingen i information från mobiltelefoner eller använts i samband med förhör. 

Lagt pussel
– I Tullverkets utredning har vi lagt ett stort pussel. Här har vi haft stor nytta av att kunna ta del av de misstänktas kommunikation, säger Marcus Carlsson. 

Tullverket har kunnat beslagta ett 50-tal genomskinliga vaccumförpackade påsar med amfetamin respektive cannabisharts. Sammanlagt misstänks de åtalade ha smugglat in över 293 kilo narkotika, 122,7 kilo amfetamin och 170,8 kilo cannabisharts. Det totala värdet på narkotikan uppgår till cirka 46 miljoner kronor i missbrukarledet. Om de misstänkta männen döms riskerar de fleråriga fängelsestraff.

För rörlig film ring Tullverkets presstjänst eller mejla till press@tullverket.se
Bilder för nerladdning finns i Tullverkets pressrum på www.Via-TT.se
För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590 eller press@tullverket.se.
Tipsa Tullverket om smuggling: 90 114.

Bilder

Tullinspektörerna fick ta hjälp av en truck för att lyfta av flaket baktill för att komma åt narkotikan. Foto: Tullverket.
På fordonet där över 293 kilo narkotika låg gömd står ett telefonnummer. Det telefonnumret går till den mobiltelefon som "chefen" har på sig när han grips. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild
I en så kallad blyvagga under flaket på en ombyggd lastbil låg ett 50-tal genomskinliga vaccumförpackade påsar med över 293 kilo narkotika. En blyvagga ingår enligt biltillverkaren inte i originalkonstruktionen. Foto: Tullverket.
I en så kallad blyvagga under flaket på en ombyggd lastbil låg ett 50-tal genomskinliga vaccumförpackade påsar med över 293 kilo narkotika. En blyvagga ingår enligt biltillverkaren inte i originalkonstruktionen. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild
Föraren av följebilen hade cirka en vecka innan överfarten till Sverige ägt fordonet med 293 kilo narkotika. Men veckan innan överfarten skrev han över fordonet med narkotikan på mannen som körde narkotikan över gränsen. Foto: Tullverket.
Föraren av följebilen hade cirka en vecka innan överfarten till Sverige ägt fordonet med 293 kilo narkotika. Men veckan innan överfarten skrev han över fordonet med narkotikan på mannen som körde narkotikan över gränsen. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Smugglade över 300 kilo cannabisharts och gömde narkotikan i ett skogsparti vid Dalarö12.7.2024 13:07:28 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har avslöjat en narkotikahärva där 311 kilo cannabisharts smugglades in i Sverige via Öresundsbron. I mars kontrollerade tulltjänstemännen en lastbil och upptäckte en avvikelse vid bränsletanken och följde efter ekipaget. Först levererades den legala lasten i Uppsala sedan följdes lastbilen till Dalarövägen söder om Stockholm. På fredagen åtalades tre män i åldrarna 41, 48 och 58 år misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling samt synnerligen grovt narkotikabrott.

Ny statistik: Tonvis med narkotika och miljontals tabletter i beslag9.7.2024 08:04:03 CEST | Pressmeddelande

Under första halvåret i år tog Tullverket fem ton narkotika i beslag. Utöver det har närmare 4,1 miljoner narkotiska tabletter beslagtagits, nästan dubbelt så många som under hela 2023. Det visar ny statistik för årets första sex månader. Även beslagen av kokain och marijuana ökar medan cannabisharts minskar jämfört med första halvåret 2023. Statistiken finns även på lokal och regional nivå i Tullverkets nya statistiktjänst.

Narkotikaliga använde stulna körkort för att hämta ut paket med droger20.6.2024 10:11:01 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har sprängt en narkotikaliga med koppling till Sundsvall som ägnat sig åt omfattande smuggling och distribution av narkotiska tabletter från Tyskland, Polen och Tjeckien. Ett genomgående tillvägagångssätt har varit att de misstänkta hämtat ut smuggelpaket med hjälp av stulna eller förfalskade id-handlingar. På torsdagen åtalades tre personer för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. En av de misstänkta driver ett företag som erbjuder vård och stödboende till ungdomar och vuxna med missbruksproblem.

Uppfiskad mobil ledde till drogvaruhus5.6.2024 11:08:27 CEST | Pressmeddelande

En fritidsbåt fullpackad med narkotika, ett droglager och en uppfiskad mobil med hemliga chattar. Det var upprinnelsen till att Tullverket lyckades spränga ligan som drev en grossistfirma i droger. Totalt beslagtogs drygt 400 kilo cannabisharts och över 100 000 narkotiska tabletter. Dessutom hittades en halv miljon i form av 500-kronorssedlar. På onsdagen åtalades fyra män för synnerligen grov narkotikasmuggling och grova narkotikabrott.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye